EU potpore za zelenu i digitalnu tranziciju u turizmu


Kome je sve namijenjen i tko se sve može prijaviti za prvi program potpore turističkom sektoru? Saznajte koji je cilj ove potpore te ne bi li bespovratne potpore ove vrste trebale biti i “bolje”.

Početak drugog kvartala donio je prvi program potpore turističkom sektoru od strane resornog Ministarstva turizma i sporta, pod nazivom Konkurentnost turističkog gospodarstva i s ciljem poticanja ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u turizmu.  
 
Ono po čemu ima važnost za branšu nautičkog čartera je to što se jedna od mjera potpora iz EU izvora konkretno i izričito odnosi baš na plovne objekte za krstarenje, a druga na agencije koje su upisane u središnji registar.  
 
Treća mjera se naslanja na ove dvije jer je namijenjena poboljšanju poslovanja restorana. 
 
Program je namijenjen malim gospodarskim subjektima – poduzećima, obrtima i zadrugama - znači onima koji ispunjavaju dva od tri slijedeća kriterija u prethodnoj poslovnoj godini: 

 • zapošljavali su do 50 djelatnika
 • ostvarili su prihode u visini do 8 milijuna eura
 • imali su vrijednost ukupne aktive do 4 milijuna eura

Jedan prijavitelj se može prijaviti samo za jednu potporu.  
 
Prijave su otvorene od 05.04. do 05.05.2023 i to online putem usluge TuRiznica na sustavu eGrađani. 
 

1. Potpore za plovne objekte za krstarenje  

Prihvatljivi troškovi su: 

 • ulaganje u opremu ili uređaje za desalinizaciju morske vode na plovilu 
 • ulaganje u opremu ili uređaje za biokemijsko pročišćavanje otpadnih (crnih) voda na plovilu

Prijavitelji moraju imati registriranu djelatnost po NKDu 50.10 – Pomorski i obalni prijevoz putnika
 
Najniži iznos potpore koja se može dodijeliti je 6.000,00 eura, a najviši iznos je 20.000,00 eura.  
 
Ukupan iznos alociranih sredstava je 600.000,00 eura, znači teoretski se može prijaviti 30 različitih prijavitelja za maksimalni iznos potpore. 
 

 
2. Potpore za agencije  

Kod ove mjere financiraju se dvije grupe aktivnosti. 
 
Ulaganja u zelenu tranziciju pružanja agencijskih usluga imaju za prihvatljive troškove nabavu opreme za realizaciju paket aranžmana, izleta i događanja uključujući i program za osobe s invaliditetom. Primjerice ta oprema može biti vezana za planinske, rekreacijske, lovne i ribolovne aktivnosti, a koja doprinosi sigurnosti turista i sprečavanju onečišćenja te je moguće biorazgradiva. 
 
Ulaganja u digitalizaciju i unapređenje agencijskih usluga uključuju nabavu informatičkog hardvera i softvera koji doprinosi digitalnoj tranziciji i uvodi mogućnosti kao što su beskontaktna naplata, online rezervacije i slična rješenja koja unapređuju poslovanje. Također je moguće financirati nabavu softvera za online prezentacije i aplikacije, virtualnu stvarnost, programe za vođenje i informiranje turista. 
 
Prijavitelji moraju imati registriranu glavnu djelatnost po NKDu 79.1 – Djelatnosti putničkih agencija i organiziranja turoperatora
 
Raspon potpora koje se dodjeljuju ide od 4.000,00 eura do 8.000,00 eura.  
 
Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 400.000,00 eura odnosno 50 maksimalnih potpora. 
 

3. Potpore za restorane  

Prvi dio poticaja se kod ove mjere odnosi na ulaganje u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju ugostiteljskih objekata
To mogu biti: 

 • zamjena opreme za pripremu hrane i pića energetskog razreda B, C i D u one energetski učinkovitije odnosno razreda A, A+, A++ i A+++ 
 • troškovi zamjene i nabave energetski učinkovitijih sustava grijanja, rasvjete i obnovljivih izvora energije – LED rasvjeta i pametna rasvjeta, klimatizacija, dizalice topline i slično 
 • troškovi zamjene i nabave nove opreme vezane uz zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo, kao što su uređaji za smanjenje otpada od hrane i uređaji za smanjenje vode ili one za recikliranje otpadnih voda 

Drugi dio se odnosi na ulaganja u digitalizaciju i unapređenje radnih procesa odnosno u hardver i softver koji: 

 • doprinosi digitalnoj tranziciji i organizaciji poslovanja 
 • omogućuje kontrolu i praćenje utroška energije 
 • omogućuje uvođenje beskontaktne naplate, online naručivanja i slično 

Prihvatljivi su oni prijavitelji koji imaju registriranu glavnu djelatnost po NKDu 56.1 - Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane
 
Ukupno je za ovaj program alocirano 1.654.455,00 eura, a potpore idu od minimalnih 6.000,00 eura do najviše 25.000,00 eura. Znači, moguće je podijeliti maksimalne potpore za 66 restorana. 
 

Bespovratne potpore bi trebale biti izdašnije?

Zelena i digitalna tranzicija je strateška odrednica i Europske unije i Republike Hrvatske. 
 
Koliko god svaka bespovratna potpora bila dobrodošla, teško se oteti dojmu da su u interesu tog cilja navedene potpore trebale biti izdašnije i ciljane na određena područja.  
 
Dok se za potpore za plovila mogu odnositi na sektor kojem su potrebne, a koji djeluje na Jadranu, potpore za restorane i agencije su namijenjene praktički svim takvim subjektima diljem Lijepe Naše. 
 
Nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidio je bespovratne potpore u iznosu od 1,25 milijardi kuna odnosno 165,9 milijuna eura za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma do 2026. Ovaj program će potrošiti 1,57% od predviđenog iznosa i nije poznato hoće li biti u ovoj godini još sličnih poticaja. 
 
U interesu i ekoloških, a i gospodarskih ciljeva, definitivno treba alocirati još više sredstava koji će rezultirati poboljšanom sigurnošću plovila i svih drugih turističkih dionika koji djeluju na Jadranu.  
 
Nautički čarter je grana koja donosi visoke prihode, najbrže se oporavlja od svakih nedaća i privlači klijentelu višeg srednjeg i višeg profila te ostvaruje publicitet kao malo koji drugi vid.
 
Turistička smo sila, a u nautičkom turizmu svjetska velesila, vrijeme je da se i krenemo ponašati tako kroz opsežnija ulaganja u infrastrukturu u ključnom sektoru.  
 
More je vrijedan resurs i vraća višestruko ako mu se pristupi na pravi način. 

 • Podijeli:

Ivica Žuro

Ivica Žuro

Ivica Žuro je konzultant u financijama, bankovnom poslovanju i upravljanju poduzećima. Vlasnik je MM Beneficium obrta za poslovno savjetovanje. Nakon duge karijere u bankarstvu gdje je uz ostalo bio dugogodišnji direktor za Srednju Dalmaciju u Splitskoj banci, odlučio je iskoristiti stečeno iskustvo u savjetovanju za financiranje i upravljanje. Uža specijalnost su mu financiranje poduzetništva te fizičkih osoba, kao i refinanciranje postojećih obveza povoljnijim kreditiranjem te organizacijska poboljšanja i uštede na troškovima poslovanja.

https://www.financiranje.net/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu
Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu

Zašto je Biograd Boat Show toliko poseban? Ovo je najveći nautički sajam Srednje Europe, na kojem se svake godine premijerno predstavljaju mnogi modeli jahti i brodica, te okuplja veliki broj najrelevantnijih dobavljače nautičke opreme. Usprkos izazovima ovaj sajam nautike ne samo kako je opstao, već iz godine u godinu bilježi rekorde u broju izlagača i posjetitelja. Ove godine Biograd Boat Show slavi svoj 25. rođendan. Yacht Charter B2B - Croatia Charter Expo će i ove godine biti glavno mjesto za povezivanje fleet operatera, yacht charter agenata i dobavljača. 

Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)
Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)

Što je zapravo nautička čarter tvrtka? Viđenje “na van” je uvijek kako je čarter nedostižni luksuz za mnoge. Ali stvarnost je kako se svatko bori sa svojim vlastitim problemima. U slučaju ako problemi dođu “do grla”, imamo nekoliko savjeta za vas.

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?