Izgleda li svaka čarter kompanija isto?


Standardnom klijentu sve čarter kompanije nekako izgledaju isto. Rijetki su oni koji se znaju razlikovati od svoje konkurencije. Jeste li spremni napraviti promjenu i istaknuti se u mnoštvu?

Svatko govori istu stvar – i nitko ne sluša. To je stvarnost u većini industrija, ne samo kod čarter kompanija. Svi kopiraju jedni od drugih, dok na kraju iz perspektive kupca svi ne izgledaju jednako. A kada se to dogodi kupcima tada ne preostaje drugo nego birati uslugu prema cijeni ili prema nečemu što su zadnje zapamtili iz reklama.

Kako to obično biva u svakoj industriji, tako i u čarteru postoje već uobičajeni ciklusi. Trenutno su čarteraši završili svoj najdraži ciklus, onaj kreativni. Tako je, kreativni! Kreirani su cjenici i ponude novih plovila u flotama za sljedeću sezonu.  

Većina će pomisliti kako čarter sezona počinje s uskršnjim praznicima kao u ostatku “Lijepe Naše”. No, na sreću to ovdje nije slučaj. U ovom trenutku prikupljaju se nove rezervacije punom parom i sada je pravo vrijeme za postaviti pravila nove igre jer nova sezona 2023. je zapravo već počela!

I dok se još zbrajaju prodajni rezultati ove sezone, vlasnici čartera trebaju znati na čemu su, koliko je sezona stvarno bila uspješna, pa će tek onda razmisliti i donijeti odluku što i kako dalje u marketinškom i prodajnom smislu. Za kvalitetno pripremiti novu sezonu trebali bi pravovremeno odreagirati. Znači kako već sada kasnite!

Izgleda li svaka čarter kompanija isto?

Nova sezona, nova plovila i nove cijene. A klijenti? Novi ili stari? Hoće li se stari klijenti vratiti i hoćete li privući nove klijente?

Uz to što sa pripremom nove sezone ne bi smjeli kasniti morate uzeti u obzir što konkurencija radi. Jer i prvi konkurent ima iste brodove, flota mu je smještena u istoj marini kao i vaša i ima gotovo iste 'extrase' u cjeniku. Popusti su više manje isti i naizgled sve je isto. Jedina je razlika možda u buking listi. Njegova je bolje popunjena!

Je li konkurencija pametnija?

Normalno je pitati se - kako je to moguće? Kako je moguće, kad radite s istim prodajnim kanalima i istim agentima i istim rezervacijskim sustavima? Tješite se kako je to stvar prezasićenosti tržišta, jednostavno ima previše ponude, premalo klijenta. I jednostavno u nekim terminima ne možete dobiti rezervaciju ni ako “brod date mukte”.

I tako vi imate dobar izgovor. I sve je super i sve je OK, kad si muško i voliš nogomet…  

Ne, ne, ne, ipak nije to poanta - sve je super kada imate strategiju koja rastura i koja vam donosi željeni prodajni rezultat.

Jer jedan od učinkovitih načina za izdvojiti se od konkurencije je imati dobru marketing i prodajnu strategiju koja će zadržati stare i privući nove klijente. Jednostavno morate unaprijed znati što, kada, kako i kome komunicirati. To će vam omogućiti donositi pravovremene odluke i imati kontrolu nad situacijom koju je samo naizgled nemoguće kontrolirati.

 

Zaključit ćemo: Spremni ste za novu čarter sezonu i jasno se razlikujete od svoje konkurencije, zar ne?

Ako to baš i nije tako, ako trebate savjete vezano uz kreiranje strategije i marketinškog plana, slobodno nam se javite sigurno ćemo zajedno pronaći pravo rješenje.

Neprekidno ste u potrazi za poboljšanjem poslovanja svoje tvrtke? Prijavite se na naš newsletter i dobivajte informacije koje vam trebaju! 

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Marketing: 10 grešaka koje vam uništavaju poslovanje - 1.dio
Marketing: 10 grešaka koje vam uništavaju poslovanje - 1.dio

Pitate se jeste li postigli svoje ciljeve i jeste li uspjeli zadržati lojalnost klijenata? Činite li tipične marketinške greške poput izostanka strategije, nedostatka autentične priče i neefikasne web stranice? Andreja Fazlić kaže kako je idealno vrijeme za preispitivanje. Saznajte koje su to greške zbog kojih ne ostvarujete željene prihode i kako ih ispraviti.

Iskoristite moć multimedije za poboljšanje dizajna vaše web stranice
Iskoristite moć multimedije za poboljšanje dizajna vaše web stranice

Želite web stranicu koja ima sve, a ne da je samo "lijepa"? Multimedija je može transformirati. Vizuali, poput videozapisa i slika, ne samo što poboljšavaju korisničko iskustvo, već također mogu poboljšati i vidljivost vašeg weba. Promišljenom implementacijom multimedije i izbjegavanjem uobičajenih pogrešaka, možete čitav svoj brend dovesti na novu razinu. Ali i duže zadržati posjetitelje na svojoj web stranici.

Važnost podrške turizmu tj. ne sijecimo granu na kojoj sjedimo
Važnost podrške turizmu tj. ne sijecimo granu na kojoj sjedimo

Turizam u Hrvatskoj cvjeta, ali je li sve tako sjajno kao što izgleda? Unatoč rastu, sezona je bila puna izazova, od medijskih prepreka do debata o privatnom smještaju. Zašto je baš ta vrsta smještaja postala središnja točka rasprave i kako to utječe na našu ekonomiju? Ivica Žuro donosi kako se Hrvatska nosi sa izazovima i koje korake treba poduzeti kako bi turizam i dalje ostao naša jača strana.

Koji CMS odabrati za izradu web stranice vašeg čartera
Koji CMS odabrati za izradu web stranice vašeg čartera

Izrada savršene web stranice čarter tvrtku zahtijeva više od super slika; bitan je “motor” koji taj web pokreće. Content Management System (CMS) ne samo što pohranjuje i ažurira sadržaj na stranici, već poboljšava korisničko iskustvo, od booking forme do navigacije. A dobar CMS bi trebao odgovarati današnjim potrebama te biti u stanju nositi se i sa rastom vašeg poslovanja.