Kako doći do klijenata za vaš čarter


Odlučili ste "uskočiti" u čarter industriju? Pripremite se za avanturu života. Ali najprije – priprema je pola posla. Ili, u ovom slučaju, i puno više od polovice. Čarter industrija ne samo što je konkurentna (kao i svaka druga) nego se i neprestano razvija.

Stjecanje dubinskog razumijevanja tržišnog krajolika je apsolutno ključno. Morate se upoznati s onima koji donose odluke u industriji i najnovijim trendovima koji diktiraju tijek stvari. 
 
Najvažnije - upoznajte se s ponašanjem i preferencijama kupaca koji su "za kormilom" potražnje
 
Sveobuhvatnim istraživanjem postavljate najjače moguće temelje za svoj pothvat. 
 
Međutim, uloga istraživanja nije ograničena na puko prikupljanje podataka. Prava snaga istraživanja leži u vašoj sposobnosti dekodiranja i razumijevanja tih podataka, čitanja između brojeva i izvlačenja smislenih uvida. 
 
U konačnici, sve je u pretvaranju tih uvida u strategije koje će usmjeriti vaš čarter prema uspjehu. 
 

Definiranje ciljnog čarter tržišta  

Mogli bismo reći kako je potencijalna klijentela velika poput samog oceana. A ovo je vaš prvi korak u taj ogromni ocean – uspostavljanje dobro definiranog ciljnog tržišta za vaš nautički čarter. 
 
Različito ciljno tržište nije samo demografska ili socioekonomska klasifikacija – to je vodič za sve vaše digitalne marketinške strategije i ponudu usluga. 
 
Oštar fokus na vaše ciljno tržište omogućuje vam izradu prilagođenih ponuda i uključivanje u personalizirane interakcije koje pogađaju svoj cilj; prije nego “bacanje mreže” naširoko i nadanju najboljem. 
 
A što je cilj? Ili bolje rečeno – tko je? 
 
Bez obzira ciljate li na rukovoditelje koji traže high-end retreats za team building i networking, ili obitelji u potrazi za nezaboravnim luksuznim odmorom - preciznost u identificiranju vašeg profila idealnog gosta bit će ključna
 
Razumijevanjem posebnih potreba, težnji i želja ovih specifičnih skupina možete detaljno prilagoditi svoju ponudu u jedinstveno odabrano iskustvo. 
 
Ovakav pristup povećava zadovoljstvo kupaca i omogućuje vam diferencirati svoju ponudu u prenapučenoj marini prepunoj konkurencije. 

Snažan identitet brenda ne samo što rezonira s vašim ciljnim tržištem, već stvara i primamljivu priču. Navodi potencijalne goste odabrati vašu jahtu za čarter pored bezbroj drugih.

Vaš brend je vaša zastava - kreirajte svoj identitet i dosegnite mase 

Već smo pisali o tome kako vaš brend nije samo ime ili logo - to su vaše temeljne vrijednosti, jedinstvena ponuda usluga i ekskluzivna iskustva koja pružate. To je samo utjelovljenje onoga za što se zalažete i obećanja koja dajete svojoj klijenteli. 
 
Snažan identitet brenda ne samo što rezonira s vašim ciljnim tržištem, već stvara i primamljivu priču. Navodi potencijalne goste odabrati vašu jahtu za čarter pored bezbroj drugih. 
 
Upravo taj identitet stvara povjerenje, čineći temelj za trajne odnose s gostima. 
 
I... još nismo gotovi. Nije dovoljno samo "istesati” svoj jedinstveni identitet. 
 
Izazov leži u projiciranju tog identiteta i dopiranju do mase. 
 
Vaš brend mora prodrijeti u svaki aspekt vaše poslovne komunikacije - sadržaj web stranice optimiziran za SEO koji privlači promet tražilice, zajedno sa "old school" brošurama koje vizualno prikazuju vaše usluge ili oglasnim kampanjama koje privlače pozornost. 
 
Sve bi trebalo dosljedno odražavati vaš brend indentitet. 
 
Trebali biste iskoristiti svaku interakciju i svaku dodirnu točku kao priliku za jačanje svog brenda i privlačenje odabranog tržišta. Na ovaj način, niste samo “neko tamo” ime u gomili. 

Svaki rezultat koji želite, radilo se o povećanju broja rezervacija, proširenju vaše klijentele ili povećanju vidljivosti vašeg brenda, zahtijeva svoj jedinstveni pristup. I taktički plan.

Načini postizanja ciljeva vaše čarter tvrtke  

Pokušaj postizanja ciljeva za vašu čarter tvrtku može se isprva učiniti preteškim. 
 
Međutim, pažljivo odredite kurs i strateški isplanirajte izvođenje kako cijelo putovanje ne bi postalo naporno. 
 
Svaki rezultat koji želite, radilo se o uspješnijoj prodaji, proširenju vaše klijentele ili povećanju vidljivosti vašeg brenda, zahtijeva svoj jedinstveni pristup. I taktički plan. 
 
Razmislite o sklapanju neke vrste saveza s vrhunskim putničkim agencijama. Oni mogu predstaviti vašu čarter tvrtku široj publici. 
 
Alternativno, možete proširiti svoju bazu kupaca pokretanjem programa preporuke koji potiče vašu postojeću klijentelu na dovođenje novh gostiju. 
 
Postoji i drugi put - ojačati svoju online prisutnost. 
 
Optimizirajte svoju web stranicu, uključite se na društvene mreže ili čak pokrenite blog o npr. odmoru na jahti. 
 
Imajte na umu kako ove taktike trebaju biti u skladu sa svim vašim ciljevima i neprimjetno usklađene s vašim identitetom. 

Danas platforme društvenih mreža vrve neprocjenjivim prilikama za vaš čarter. Ove mreže su puno više od pukih komunikacijskih kanala. Najbolje bismo ih mogli opisati kao svojevrsne pozornice na kojima možete izložiti svoje jahte i usluge svijetu.

Iskorištavanje društvenih medija kao vašeg najboljeg alata za umrežavanje 

Imamo osjećaj kako se ponavljamo, ali ovo je i istina – živimo u digitalnom dobu. 
 
Danas platforme društvenih mreža vrve neprocjenjivim prilikama za vaš čarter. Ove mreže su puno više od pukih komunikacijskih kanala. Najbolje bismo ih mogli opisati kao svojevrsne pozornice na kojima možete izložiti svoje jahte i usluge svijetu. 
 
Upotrijebite ove elemente kako bi stvorili uvjerljivu priču za neusporedivu uslugu koju nudi vaš čarter: 

  • fotografije vaših jahti koje plutaju u azurnim vodama 
  • impresivni virtualni obilasci interijera 
  • priče koje prikazuju pitoreskna odredišta 
  • iskrene izjave zadovoljnih klijenata 
     

Društvene mreže olakšavaju izravan angažman s vašim ciljnim tržištem. Omogućuje vam  doprijeti do potencijalnih gostiju, saslušati njihove upite, razumijeti njihove želje i odgovoriti na njihove povratne informacije. 
 
Pametnim iskorištavanjem moći društvenih mreža, možete pasivne gledatelje pretvoriti u aktivne sudionike u svom čarteru. 
 

Istaknite se kroz strategije lokalnog oglašavanja  

Dok nautički čarter djeluje na globalnoj razini, morate iskoristiti snagu lokalnog oglašavanja
 
Možete se udružiti s lokalnim tvrtkama kako biste međusobno promovirali usluge, sponzorirali lokalne događaje visokog profila koji su u skladu s imidžom vašeg brenda ili čak prikazivali ciljane oglase u lokalnim publikacijama. 
 
Na taj način možete ojačati svoj ugled u svojoj zajednici i povećati svoju vidljivost. 
 
Priča o vama, na lokalnoj razini, također stvara “efekt valova” koji se proteže daleko izvan vašeg lokalnog tržišta. Lokalci mogu podijeliti svoja pozitivna iskustva na svojim društvenim mrežama, te na taj način svijest o vašem brendu organski raste. 
 
Značajnim utjecajem na vašu lokalnu zajednicu, postavljate temelje za pojačanu prisutnost u mnogo većoj mjeri. 

Ima nešto gotovo osvježavajuće osobno u primanju izravne pošte. To je fizički podsjetnik na postojanje brenda usred gomile e-poruka i obavijesti na društvenim mrežama.

Uključite svoju publiku korištenjem izravne pošte  

Ima nešto gotovo osvježavajuće osobno u primanju izravne pošte. To je fizički podsjetnik na postojanje brenda usred gomile e-poruka i obavijesti na društvenim mrežama. 
 
Elegantno dizajnirana brošura koja prikazuje vaše luksuzne jahte i izuzetne usluge, personalizirana ponuda izričito izrađena za primatelja ili čak jednostavna rukom pisana poruka kojom se izražava vaša zahvalnost - sve to ima moć dubokog odjeka. 
 
Izravna pošta čini nešto što digitalna komunikacija često ne uspijeva - izaziva emocije. To je uzbuđenje primanja nečega poštom, iščekivanje i osjećaj koji uspostavlja jedinstvenu (i osjetilnu) vezu s vašim brendom. Komunicira koliko ste spremni uložiti u interakciju sa svojom publikom, odražavajući vašu predanost vrhunskoj usluzi. 
 
U svijetu u kojem je digitalno pravilo norma, izravna pošta može biti uzbudljiva devijacija svoje vrste. Ova klasična tehnika ističe se svojom sposobnošću ponuditi personalizirano, taktilno iskustvo.  
 
To je šarm iz nekih davnih dana, koji vaš brend približava vašoj publici, pomažući učvršćivanju dublje i smislenije veze. 

Eventi, kao što su sajmovi nautike ili ekskluzivna iskustva, imaju mogućniost njegovanja trajnih odnosa s vašim gostima. A imaju dvostruku funkciju.

Njegujte trajne veze kroz razne nautičke događaje  

Znamo kako znate, ali nikad nije na odmet i ponoviti – eventi, kao što su sajmovi nautike ili ekskluzivna iskustva, imaju mogućniost njegovanja trajnih odnosa s vašim gostima
 
Oni imaju dvostruku funkciju. 
 
Prvo, eventi nude iz prve ruke doživljaj luksuza i sofisticiranosti vašeg čartera. Ovo iskustvo može biti moćan alat za uvjeravanje, daleko snažniji od bilo koje brošure ili reklame. 
 
Drugo, ti događaji pružaju neprocjenjivu priliku za interakciju licem u lice. U sve digitalnijem dobu, osobni kontakt postao je rijetkost. Dakle, osobne interakcije omogućuju vam povezati se s klijentelom i razumijeti njihove specifične preferencije. I, naravno, pokazati im svoju besprijekornu uslugu.  
 
Ova kombinacija osobnog iskustva i interakcije ima moć pretvoriti prolazan susret u trajnu konekciju. Kroz istinske, osobne veze, “jednokratni” klijenti mogu se razviti u lojalne goste, svojevrsnu okosnicu uspješnosti vašeg čarter poslovanja. 
 

Analiza rezultata - je li vaša poruka doprla do cilja? 

Mjerenje. Igra ključnu ulogu u putanji vaših marketinških nastojanja. 
 
Analizom rezultata vaše kampanje, metrike angažmana i povratnih informacija, možete procijeniti je li vaša marketinška poruka učinkovito doprla do ciljane publike ili je negdje skrenula. 
 
Međutim, takva analiza nadilazi puki statistički pregled. 
 
Sve je u otkrivanju onoga što je skriveno unutar brojeva, uočavanju obrazaca koji se ponavljaju i korištenju neiskorištenih prilika. Također, bitno je identificirati područja s uskim grlima koja bi mogla spriječiti vaš napredak. 
 
Ovaj uvid može postati ključan za vaše buduće marketinške strategije. Možete ih poboljšati i optimizirati za bolje rezultate. 
 Pronalaženje vlastitog puta i vlastitog mjesta pod suncem u čarter industriji doista može biti komplicirano.    Ipak, opremljeni marljivim istraživanjem, razumijevanjem svog ciljnog tržišta, uvjerljivim brend  identitetom, snažnim strategijama i pedantnom procjenom svojih rezultata – sasvim dobro ste pripremljeni.

Zaključak  

Pronalaženje vlastitog puta i vlastitog mjesta pod suncem u čarter industriji doista može biti komplicirano. 
 
Ipak, opremljeni marljivim istraživanjem, razumijevanjem svog ciljnog tržišta, uvjerljivim brend  identitetom, snažnim strategijama i pedantnom procjenom svojih rezultata – bit ćete sasvim dobro pripremljeni. 
 
Dopiranje do potencijalnih gostiju u čarteru uključuje mnoštvo zadataka, od kojih svaki zahtijeva svoj jedinstveni pristup i taktiku. Ako smatrate kako je to previše za vas, kontaktirajte nas za više informacija ili pomoć. 
 
 
Mi u čarter.hr-u doista znamo kako pažljivo osmišljene strategije mogu čak i najstrašniji izazov pretvoriti u ispunjeno putovanje. 

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu
Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu

Zašto je Biograd Boat Show toliko poseban? Ovo je najveći nautički sajam Srednje Europe, na kojem se svake godine premijerno predstavljaju mnogi modeli jahti i brodica, te okuplja veliki broj najrelevantnijih dobavljače nautičke opreme. Usprkos izazovima ovaj sajam nautike ne samo kako je opstao, već iz godine u godinu bilježi rekorde u broju izlagača i posjetitelja. Ove godine Biograd Boat Show slavi svoj 25. rođendan. Yacht Charter B2B - Croatia Charter Expo će i ove godine biti glavno mjesto za povezivanje fleet operatera, yacht charter agenata i dobavljača. 

Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)
Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)

Što je zapravo nautička čarter tvrtka? Viđenje “na van” je uvijek kako je čarter nedostižni luksuz za mnoge. Ali stvarnost je kako se svatko bori sa svojim vlastitim problemima. U slučaju ako problemi dođu “do grla”, imamo nekoliko savjeta za vas.

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?