Prepreke, preobrazba i što se ne može u nautičkom čarteru


Kakvo je trenutno stanje nautičkog čartera na Jadranu? Brojni su izazovi s kojima se suočava, i to ne samo nepoštivanje pravila na moru, problematični odnosi sa marinama i visoki troškovi vezova. No, istovremeno, velik je potencijal za poboljšanje i razvoj industrije kroz rješenja u vidu dugoročnih investicija.

Sezona je krenula i s njom odmor iz snova na najljepši mogući način odnosno onaj u nautičkom čarteru i na Jadranu. Pored lijepih uspomena sa sobom donijela uobičajen folklor poput nepoštivanja prvenstva prolaska, nasukavanja zbog neprovjeravanja dubine, a i most poput Ždrelca budi čudne nagone poput prolaska za vrijeme plime pa čiji jarbol ostane čvrst i u komadu
 
To su slučajevi koji je javljaju u određenom broju i biti će ih uvijek, ma koliko se ponavljali. Čovjek u moru bude čovjek u moru i zapravo, ma koliko se ta vježba puta provela prije početka ljetne đite
 
Ono što se može učiniti, a kako bi iskustvo nautičara bilo što ljepše, a čarteraška industrija proizvodila prihod i zapošljavala ljude te se dodatno profilirala kvalitetom – a time i daljnjim prihodima – je promisliti može li se razmišljati poslovno, ne samo u kontekstu ovogodišnje zarade, već i na dugi rok. 

Što je glavna prepreka daljnje poslovne afirmacije nautičkog čartera?

Što je glavna prepreka daljnje poslovne afirmacije nautičkog čartera? 

Tu je opravdano postaviti pitanje - osim geografske ograničenosti samim gabaritima Jadranskog mora, što je glavna prepreka daljnje poslovne afirmacije nautičkog čartera u još profitabilniju aktivnost? 
 
Ni manje ni više nego poslovni odnosi sa marinama te konstantno rastući fiksni troškovi marina i pristaništa koje ne prati adekvatan porast kvalitete pružanih usluga. Od godine do godine riječ je o porastu 10 do 15%.  
 
Praktički marine koriste situaciju da objektivno nedostaje još okvirno 4000 vezova da bi stvar mogla funkcionirati, kao i to da čarter baze trebaju imati vez da bi funkcionirale. 
 
Nadalje, iako omogućuju pokrivanje fiksnih troškova marinama jer zauzimaju 1/3 kapaciteta marina kao korisnici stalnog veza, čarter kompanije su od strane marina ne nagrađene zbog dugotrajne suradnje niti im je odobren popust na količinu kapaciteta u upotrebi.  
 
Nikome ne znači ništa ni to što dovode goste veće platežne moći koji će rado potrošiti tijekom boravka i uz more, ne samo na pučinskim otocima. 
 
Godišnji vez je u prosjeku suprotno logici dobih poslovnih odnosa skuplji i do 20%.  
 
Nadalje, zanimljivo pravno pitanje iz domene potrošačkih prava i dobrih poslovnih običaja je to što se zakupljeni vezovi naplaćuju još jednom. Dok su jedrilice i motorne jahte vani, isti već plaćeni vezovi se najnormalnije koriste za privez plovila u tranzitu. 
 
Što je moguće rješenje?  

Što je moguće rješenje? Potencijalna preobrazba čitavog nautičkog sektora.

Potencijalna preobrazba čitavog nautičkog sektora 

Čekanje na izgradnju kapaciteta nekog investitora je jedno. Iznenadili bi se koliko ljudi sa sredstvima traži priliku za ovakvo nešto i zanimala bi ih inicijativa zainteresiranih korisnika koji mogu recimo biti i sudužnici u financiranju ovakvog sadržaja. 
 
Drugo je da se pojedine kompanije iz ovog segmenta probaju organizirati i dogovoriti sa okolnim mjestima u blizini većih marina investicije iz domene javno – privatnog partnerstva po sustavu mještanima vezovi, nama čarter baze.  
 
Kad vide da idete – smanjiti će cijene. Jer teško da će privući koga iz Italije, a i Grčka je malo predaleko. 
 
A što mogu marine učiniti? Kako reče svojevremeno premijer RH u doba migrantske krize 2015. mogu "šarati malo" da na dugi rok dobiju puno. 
 
Recimo, u godišnju cijenu veza i održavanja uključiti jedno redovno vađenje van sezone te smanjiti trošak vađenja plovila u slučaju izvanrednog servisa na 2/3 cijene.  
 
Ili umjesto toga svako korištenje već plaćenog stalnog veza odbiti od cijene plaćene usluge. 
 
I bez marketinga će se brzo pročuti da netko ima sluha za posao na dulji rok.  
 
I ne ubija kravu zbog toga šnicla, a baca bifteke, ramsteke, prednje četvrti, mulam… You get the point, ako ste i vegetarijanac. 
 
Nećete otići na inkanat već to nadoknaditi kroz druge sadržaje.  
 
Primjera radi, čovjek je u Kneževim Vinogradima u Baranji otvorio pub Caffe Cheers (ne reklamiramo ga, platili smo račun svaki put) i do njega pizzeriju.  
 
Shvatio je da treba priprema podloge za dobre vinarije u tom mjestu i okolici za sve rastući broj turista, a preko puta njega su odmah renovirane i dvije pekare. Posljedično je krenuo i organizirati zabave i koncerte raznih umjetnika.  
 
Ako netko može, uz dužno poštovanje, u nemjerljivo manje aktivnoj Baranji prilagoditi ponudu i generirati turističke dolaske te se upisati na kartu najboljih pizzerija Hrvatske, što tek može netko kome je dana mogućnost poslovanja na obali Jadrana?!? 
 
Izgubiš na mostu – dobiješ na ćupriji, ali trgovci i dalje dolaze tim putem jer je dobar. 
 
Novac privlači novac, to je evidentno ne samo na vjenčanjima domaćih i stranih poslovnih dinastija. 

Je li moguće financirati nabavu plovila koje bi koristila fizička osoba? Odgovor je - ne.

Je li moguće financirati nabavu plovila koje bi koristila fizička osoba?

Sticajem okolnosti u poslovnu praksu stigao nam je zanimljiv upit vezan uz leasing jedrilica.  
 
Konkretno, svodio se na to je li moguće financirati nabavu vrijednog plovila koje bi za svoje potrebe koristila fizička osoba, ali ne i stavljala u najam? 
 
Odgovor je bio - ne. Nema u Europi leasing kuće koja bi financirala nabavu ovakvog plovila fizičkoj osobi osim kao imovinu trgovačkog društva u njenom vlasništvu. Nekako nam se čini niti u Aziji, a ni u Americi. 
 
Ekonomski rezon jasno kaže: ako se nešto može koristiti kao sredstvo rada, generira prihod i amortizaciju kao knjigovodstveni rashod, ali ne i stvarno – onda se može i financirati
 
Zašto ne bi kad niste na tom brodu uživali u obavijestima o novom bookingu i da je sjeo novac na račun od najma? 
 
Onom kome treba plovilo vrijedno nekoliko stotina tisuća eura naviše samo za osobne gušte, ne treba kredit ili leasing za to. 
 
Sve ovo navodimo jer ćete imati slične upite od potencijalnih partnera i klijenata, bez obzira radite li neposredno u samom nautičkom čarteru ili u pratećoj službi. Obzirom da želite ugoditi klijentu ili poslovnom partneru, logično je da ćete probati naći rješenje i potrošiti vrijeme i živce. Sad kad znate ovo što smo naveli tu – uštedite sebi živce, vrijeme i novac kojeg gubite jer ne radite nešto korisnije. 
 
Ili kako bi se reklo u poznatom citatu – reka' sam ne može
 

A za sve drugo vezano uz financiranje i slično, tu su čarter.hr i financiranje.net – neka se oni misle što će s upitima klijenata vezano uz sve ono što nije vaša domena poslovanja. 

  • Podijeli:

Ivica Žuro

Ivica Žuro

Ivica Žuro je konzultant u financijama, bankovnom poslovanju i upravljanju poduzećima. Vlasnik je MM Beneficium obrta za poslovno savjetovanje. Nakon duge karijere u bankarstvu gdje je uz ostalo bio dugogodišnji direktor za Srednju Dalmaciju u Splitskoj banci, odlučio je iskoristiti stečeno iskustvo u savjetovanju za financiranje i upravljanje. Uža specijalnost su mu financiranje poduzetništva te fizičkih osoba, kao i refinanciranje postojećih obveza povoljnijim kreditiranjem te organizacijska poboljšanja i uštede na troškovima poslovanja.

https://www.financiranje.net/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu
Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu

Zašto je Biograd Boat Show toliko poseban? Ovo je najveći nautički sajam Srednje Europe, na kojem se svake godine premijerno predstavljaju mnogi modeli jahti i brodica, te okuplja veliki broj najrelevantnijih dobavljače nautičke opreme. Usprkos izazovima ovaj sajam nautike ne samo kako je opstao, već iz godine u godinu bilježi rekorde u broju izlagača i posjetitelja. Ove godine Biograd Boat Show slavi svoj 25. rođendan. Yacht Charter B2B - Croatia Charter Expo će i ove godine biti glavno mjesto za povezivanje fleet operatera, yacht charter agenata i dobavljača. 

Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)
Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)

Što je zapravo nautička čarter tvrtka? Viđenje “na van” je uvijek kako je čarter nedostižni luksuz za mnoge. Ali stvarnost je kako se svatko bori sa svojim vlastitim problemima. U slučaju ako problemi dođu “do grla”, imamo nekoliko savjeta za vas.

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?