Što nas očekuje u ovoj sezoni nautičkih sajmova


Čini se kako je nautičkih sajmova i događanja u nas, svake godine sve manje. Ali još uvijek nam ostaju europski nautički sajmovi kao prilika za povezivanje u nautici, ili samo za vidjeti što je novo u industriji.

Nautički sajmovi su oduvijek su bili mjesta gdje se najnoviji trendovi, tehnologija i dizajn susreću s publikom željnom otkrivanja noviteta. Također tu su i čarteri koje žele pokazati svoje flote, ali i agenti koji posjećuju sajmove. Svaki specifičan na svoj način, bilo koji nautički sajam ili događaj je zapravo prilika za druženje i networking.  
 
Pretpostavljamo kako ova, ali ni iduća godina neće biti izuzetak.  
 
Stoga, isplanirajmo skupa rutu za ovu sezonu nautičkih sajmova.  
 

Nautički sajmovi na domaćem terenu 

Hrvatska ima bogatu nautičku tradiciju, a nautički su sajmovi uvelike doprinijeli tom ugledu. 
Neki od njih su “must visit” na listi svih nautičara, što je i razumljivo.  
 
Domaći sajmovi predstavljaju spoj tradicije i inovacije, nudeći mjesto gdje se proizvođači mogu pohvaliti svojim novitetima, ali i pokazati kako su interpretirali globalne trendove. 
 
Na žalost, čini se kako ih je iz godine iz godinu sve manje.  
 
Iako možda nisu bili toliko poznati, kao oni europski ili svjetski, bili su posebno zanimljivi jer su često pružali jedinstven uvid u nautičku industriju
 
Bilo kako bilo, oni koji su još uvijek ostali, povezuju nautičke tvrtke iz regije i šire, ali također i lokalne proizvođače i obrtnike. Zainteresiranim posjetiteljima još uvijek daju jedinstven uvid u to “tko je tko” u nautici i čarteru.  
 
Spomenut ćemo dva koja su relevantna u Hrvatskoj, a koja još uvijek imaju svojevrsnu “težinu” u nautičkom sektoru, kao i izvrsnu posjećenost.

Biograd Boat Show poznat je po svom širokom spektru izlagača, uključujući vodeće svjetske i regionalne proizvođače brodova, dobavljače opreme, uslužne tvrtke i brojne druge sudionike nautičke industrije.

Biograd Boat Show, 25. - 29. listopad 2023.  

Biograd Boat Show poznat je po svom širokom spektru izlagača, uključujući vodeće svjetske i regionalne proizvođače brodova, dobavljače opreme, uslužne tvrtke i brojne druge sudionike nautičke industrije. 
Osim izložbenog dijela, Biograd Boat Show nudi i mnoštvo pratećih događanja, ako što su  radionice, stručna predavanja i panel diskusije na kojima se raspravlja o ključnim pitanjima i trendovima u nautičkoj industriji. 
Uz sve to, BBS pruža iznimnu priliku za networking. Sama činjenica kako se ovaj sajam održava u Biogradu na Moru, gradu s prekrasnim pogledom na Jadransko more i prebogatom kulturnom i povijesnom baštinom, čini ovaj događaj još privlačnijim. 

International Charter Expo (ICE) predstavlja jedinstvenu platformu za susret svjetske nautičke industrije čartera. Sajam, koji se održava svake godine, okuplja brojne čarter tvrtke, ali brodogradilišta i dobavljače opreme s ciljem povezivanja, učenja i razmjene ideja.

International Charter Expo ICE'23, 06. - 08. prosinac 

International Charter Expo (ICE) predstavlja jedinstvenu platformu za susret svjetske nautičke industrije čartera. Sajam, koji se održava svake godine, okuplja brojne čarter tvrtke, ali brodogradilišta i dobavljače opreme s ciljem povezivanja, učenja i razmjene ideja. 
Središnji dio ICE-a su B2B sastanci, koje omogućuje sofisticirana softverska platforma. Ovi sastanci pružaju priliku za izravne poslovne razgovore i povezivanje.  
Osim toga, ICE nudi razna predavanja i radionice koje pokrivaju širok spektar tema, uključujući marketing u industriji čartera, sigurnosna pitanja, održivost i još mnogo toga. Sve to čini ICE nezaobilaznim događajem za sve uključene u industriju nautičkih čartera. 
  

Proširite svoje horizonte: nautički sajmovi u regiji  

Sajmovi u susjednim zemljama nisu samo prilika za upoznavanje s nautičkim scenama drugih zemalja, već i mjesto razmjene ideja i praksi, povezujući nautičku zajednicu. 
 
No, prava avantura počinje “preko granice”. Nautički sajmovi europskih zemalja nude kreativnosti i inovacija, pružajući uvid u najnovije trendove i tehnologije koje oblikuju globalnu nautičku industriju. 

HISWA Amsterdam Boat Show, 30. kolovoz - 03. rujan  

Nizozemski sajam nautike, jedan je od najvećih događanja ovog tipa u sjevernoj Europi. HISWA Amsterdam Boat Show se i ove godine održava u Batavia Haven-u Lelystadu, kao i svake za cilj ima predstaviti širok raspon plovila, nautičke opreme i usluga.

Poznat kao vodeći nautički sajam u sjevernoj Europi, Hamburg Yachtfestival je mjesto koje svake godine privlači tisuće posjetitelja i izlagača iz cijelog svijeta. Uz moto “Boating! Live!

Hamburg YACHTFESTIVAL, 8. - 10. rujan 

Poznat kao vodeći nautički sajam u sjevernoj Europi, Hamburg Yachtfestival je mjesto koje svake godine privlači tisuće posjetitelja i izlagača iz cijelog svijeta. Uz moto “Boating! Live!", nudi mnoštvo sadržaja za izlagače, ali i za posjetitelje. Njegova lokacija u Hamburgu, jednom od najvećih europskih lučkih gradova, dodatno pojačava njegovu reputaciju kao ključnog događaja za sve ljubitelje nautike. 

Cannes Yachting Festival, 12. - 17. rujan  

Cannes Yachting Festival se smatra se jednim od najvažnijih događanja u nautičkom kalendaru. Sajam se održava svake godine u rujnu u srcu francuske rivijere, Cannesu, na dvije lokacije. Vieux Portu je u potpunosti posvećen motornim plovilima, dok je drug lokacija, Port Canto rezervirana za brokerski sektor i vodene sportove. Dakle, rekli bismo za svakog po nešto.  

Smješten u srcu jednog od najpoznatijih lučkih gradova Velike Britanije, Southampton International Boat Show svake godine ponosno nosi titulu najvećeg i najprestižnijeg nautičkog sajma u Britaniji.

Southampton International Boat Show, 15. - 24. rujan 

Smješten u srcu jednog od najpoznatijih lučkih gradova Velike Britanije, Southampton International Boat Show svake godine ponosno nosi titulu najvećeg i najprestižnijeg nautičkog sajma u Britaniji. Sa stotinama izlagača, ovaj sajam predstavlja najnovija plovila, opreme i tehnoloških inovacija. Posjetitelji imaju priliku ne samo razgledati impresivne jahte i plovila, već i sudjelovati u raznim interaktivnim radionicama i događanjima. 

Salone Nautico di Genova (Genoa Boat Show), 21. - 26. rujan  

Jedan od najvećih sajmova na otvorenom u svijetu Salone Nautico di Genova koji se održava u Italiji, prema njihovim riječima predstavlja najbolje od najboljeg u nautičkom svijetu. Sebe nazivaju nautičkim ambasadorima “Made in Italy” brenda. I ove je godine za očekivati mnoštvo izlagača s različitim vrstama plovila brodova, uključujući gumenjake, jedrilice i motorna plovila.  

Monaco Yacht Show, 27. - 30. rujan 

Monaco Yacht Show je jedan od najprestižnijih svjetskih sajmova na kojem se prikazuju superjahte i njihov luksuz te kreativnost njihovog dizajna.  
Održava se svake godine u Portu Herculeu, a sudjelovati možete kao izlagač, ili ako nemate luksuznu super jahtu, kao posjetitelj. I ove se godine očekuje vrhunski sajam sa mnoštvom zadivljujućih “super plovila”.  

Smješten uz prekrasne obale Barcelone, Salón Náutico de Barcelona je jedno od vodećih nautičkih događanja u Španjolskoj i šire. Pruža sveobuhvatan pregled nautičke industrije, od luksuznih jahti do inovativnih dodataka i opreme

Barcelona International Boat Show, 11. - 15. listopad 

Smješten uz prekrasne obale Barcelone, Salón Náutico de Barcelona je jedno od vodećih nautičkih događanja u Španjolskoj i šire. Pruža sveobuhvatan pregled nautičke industrije, od luksuznih jahti do inovativnih dodataka i opreme. Dok proizvođači iz cijelog svijeta predstavljaju najnovije trendove i tehnologije, posjetitelji imaju priliku upoznati se s najnovijim proizvodima. I ne samo to, već i uživati u atmosferi mediteranskog grada i njegovoj bogatoj nautičkoj tradiciji. 

Boot Düsseldorf, 20. - 28. siječanj 2024.  

Sezonu nautičkih sajmova zapravo otvara, ili zatvara, najveći sajam brodova i vodenih sportova na svijetu Boot Düsseldorf.  
Boot Düsseldorf izlaže ogroman broj raznovrsnih plovila, ali njegov je naglasak na vodenim sportovima te inovacijama na tom području. Iako pokriva široki spektar tema, od brodogradnje do održivosti u nautici, najjači je u networkingu. Što je i razumljivo, jer ipak je ovo najveći svjetski sajam nautike.   

Boot Tulln, 29. veljača - 3. ožujak 2024. 

Boot Tulln, poznat i kao Austrian Boat Show, najveći je nautički sajam u Austriji, a održava se svake godine u gradu Tulln an der Donau. Grad je ujedno poznat po svojoj bogatoj povijesti i prekrasnoj prirodi. 
Sajam nudi  priliku za upoznavanje s najnovijim trendovima u nautičkom sektoru, uključujući plovila, nautičku opremu, vodene sportove i još mnogo toga. Izlagači su mješavina lokalnih i međunarodnih proizvođača i trgovaca, a ponuda je vrlo široka.  
 

Predviđeni hitovi nautičke sezone 

Nautički svijet je dinamičan i neprestano se mijenja, osobito s novim trendovima i inovacijama koje se neprestano pojavljuju.  
 
Iz godine u godinu, sve je veći fokus na održivosti i ekologiji
 
U pogledu novih modela brodova, vidimo kako su gliseri, motorna plovila, jedrenjaci, katamarani i luksuzne jahte još uvijek popularni, ali postoji sve veći interes za jednostavne i multifunkcionalne brodove. 
 
Kada je riječ o opremi, očekuje se rast popularnosti "pametne" opreme.  
 
Od "pametnih" satova koji omogućuju povezivanje s brodom, do aplikacija za navigaciju i sustava za automatsko sidrenje. To su sve inovacije koje poboljšavaju sigurnost, udobnost i učinkovitost plovidbe. 
 
Nautička industrija ne može i ne smije, ostati imuna na globalne ekološke izazove. Tako sve više proizvođača ulaže u razvoj hibridnih i potpuno električnih plovila

Nautički sajmovi su idealna prilika za povezivanje te dijeljenje iskustava i znanja. Oni su ujedno i idealno mjesto za networking, učenje i otkrivanje novih stvari te stjecanje novih kontakata.   

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu
Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu

Zašto je Biograd Boat Show toliko poseban? Ovo je najveći nautički sajam Srednje Europe, na kojem se svake godine premijerno predstavljaju mnogi modeli jahti i brodica, te okuplja veliki broj najrelevantnijih dobavljače nautičke opreme. Usprkos izazovima ovaj sajam nautike ne samo kako je opstao, već iz godine u godinu bilježi rekorde u broju izlagača i posjetitelja. Ove godine Biograd Boat Show slavi svoj 25. rođendan. Yacht Charter B2B - Croatia Charter Expo će i ove godine biti glavno mjesto za povezivanje fleet operatera, yacht charter agenata i dobavljača. 

Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)
Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)

Što je zapravo nautička čarter tvrtka? Viđenje “na van” je uvijek kako je čarter nedostižni luksuz za mnoge. Ali stvarnost je kako se svatko bori sa svojim vlastitim problemima. U slučaju ako problemi dođu “do grla”, imamo nekoliko savjeta za vas.

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?