Zaboravljate što ste naučili na edukaciji? Evo kako to promijeniti!


Jeste li se ikada vratili s edukacije, radionice ili webinara puni ideja. I onda ste vrlo brzo shvatili, kada ste se vratili svom uobičajenom životu i poslu, kako su te ideje izblijedjele? Ovaj fenomen je poznat kao "praznina u učenju". Frustrira mnoge, ali postoji rješenje. Saznajte kako aktivno primijeniti sve što ste naučili i kako izvući najviše iz svake edukacije.

Jeste li ikada završili neku stručnu radionicu, edukaciju, konferenciju ili webinar osjećajući se "ko novi” i puni novih ideja? 
 
Otišli ste s tim idejama i prepuni inspiracije. Ali kad ste se vratili u svoj ured za svoj stol, što se dogodilo?  
  
Svi vaši planovi su nekud netragom nestali?  
  
To se zove "praznina u učenju". I da, frustrirajuća je, ali događa se, osobito odraslim osobama
 
Naravno, željeli bi ste iskoristiti sve ono što ste naučili na edukaciji. To su sve vrijedni resursi, a edukacija je zasigurno bila i svojevrstan trošak.  
 
I sigurno ćete ostati razočarani, jer nećete imati pojma gdje ste izgubili sve ono što ste taj dan ili tih par sati naučili.  
 
I mnogi drugi pohađaju edukacije s najboljim namjerama, ali se bore s time “što nakon”. Zapravo ne znaju kako se nositi s prazninom u učenju koja nastane ili kako naučeno primijeniti u stvarnom životu i poslovanju.   

Ako dođe to “nakon” i vi niste u stanju posložiti svoje misli ili vam se kovitla previše podataka, ne brinite - niste sami u ovoj situaciji
 

Praznine u učenju – od preopterećenosti informacijama do potreba za učenjem odraslih 

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto postoje tzv. praznine u učenju. 
  
Prvo, zaboravljanje je stvarno i svi se s time suočavamo. Bez aktivne primjene novih znanja, zadržavanje informacija značajno opada tijekom vremena. 
  
Drugo, tradicionalni formati edukacije često uključuju preopterećenje informacijama. Bombardiranje s previše podataka nikako nije dobra taktika, jer zapravo otežava i pamćenje i primjenu bitnih zaključaka. 
  
Edukacije koje promaše svoj cilj, kao posljedicu imaju i neangažiranost polaznika kao i zaboravljanje informacija s njihove strane.  
 
Praznina u učenju muči gotovo sve – čak i iskusne profesionalce. 
  
Malcolm Knowles, stručnjak za obrazovanje odraslih, naglašavao je važnost aktivnog sudjelovanja, ali i rješavanja specifičnih potreba.  
Knowles je predložio četiri ključna andragoška načela

  1. Potreba za znanjem - odrasli su uglavnom motivirani potrebom; žele razumjeti kako će nove informacije primijeniti na posao ili osobni život. Edukacije i radionice koje nemaju primjenu u stvarnom svijetu mogu dovesti do toga da će se sudionici u nekom trenutku isključiti.  
  2. Prethodna iskustva - odrasli dolaze u situacije u kojima mogu nešto naučiti, sa bogatim životnim i profesionalnim iskustvom. Edukacijski formati koji ne iskoriste ove postojeće baze znanja, propuštaju vrijedan potencijal. 
  3. Viđenje samoga sebe - odrasli najradije sudjeluju u planiranju i preuzimaju odgovornost nad svojim učenjem. Tradicionalni eventi u stilu klasičnih predavanja mogu djelovati restriktivno i demotivirajuće. 
  4. Fokus usmjeren na učenje - odrasli su najviše angažiraju u učenju, ako se edukacija bavi specifičnim izazovima s kojima se suočavaju. Ako edukacija nema puno praktične primjene riskiraju gubitak fokusa kod polaznika. 
      

Premošćivanje jaza - 3 djelotvorna savjeta za povećanje vaših rezultata 

Sada kada razumijete što je praznina u učenju, trebali biste znati kako je prevladati
  
Evo 3 praktična savjeta kako biste svoj proces učenja učinili uspješnim, i primjenjivim: 

1. Napravite plan akcije (rutu do vašeg uspjeha) 

Nemojte napustiti radionicu, edukaciju, konferenciju ili webinar praznih ruku. Prije nego što odete kući, odvojite malo vremena za izradu jasnog plana akcije
  
Napravite svoje vlastite zaključke – napravite listu svega onoga što ste naučili, a što će imati najveći utjecaj na vaše poslovanje. Zatim, za svaki zaključak, popišite točne korake koje ćete provesti.

Budite konkretni i u tome što morate učiniti, kada ćete to učiniti i tko je odgovoran. 
 
Nemojte se bojati tražiti mišljenje stručnjaka. 
 
Vaši edukatori, voditelji ili čak i pojedini kontakti iz industrije mogu zapravo biti neprocjenjivi resursi, za usavršavanje vašeg plana akcije. 

2. Pronađite svog “partnera za odgovornost” (ostanite na pravom putu uz pomoć kolege i saveznika) 

Iskreno, sve nas ponekad treba malo i pogurati. 

Imati partnera koji će dijeliti s vama odgovornost, može činiti veliku razliku kada je u pitanju implementacija novih znanja
 
Pronađite kolegu sa sličnim ciljevima ili stručnog edukatora iz industrije, postanite partneri u ostvarivanju vašeg plana.  
 
Redovito se provjeravajte sa svojim partnerom, dijelite svoj napredak i držite jedno drugo odgovornim za provođenje vaših planova. 

3. Iskoristite online resurse i zajednicu (moć kontinuiranog učenja) 

Učenje ne prestaje nakon završetka edukacije. 
  
Srećom, internet nudi mnoštvo resursa koji će vas držati angažiranima i pomoći u ostvarenju vašeg plana
  
Iskoristite resurse koje su vam na edukaciji dali organizatori – slajdovi, brošure i snimke mogu biti dobra alat za “osvježavanje” vašeg pamćenja. 
  
Još važnije, iskoristite snagu online zajednica. Pridružite se forumima i grupama koje vode osobe s etabliranim ugledom u industriji. 
  
U tim zajednicama možete pronaći vrijedne informacije i podršku, a također možete podijeliti svoja iskustva i ono što se naučili s drugima, dodatno učvršćujući svoje znanje
 

Poduzmite nešto i transformirajte svoje poslovanje 

Zapamtite, pohađanje edukacija samo je prvi korak. 
  
Da biste doista otključali potencijal ovih događaja, morate nešto poduzeti nakon njih
  
Prava snaga ovih događaja ne leži u informacijama koje ste čuli i vidjeli, već u vašoj sposobnosti da naučeno pretvorite u djelo
  
Slijedeći 3 djelotvorna savjeta koja smo istražili – izrada personaliziranog plana, pronalaženje odgovornog partnera i iskorištavanje online resursa – možete premostiti "jaz u učenju" i pretvoriti svoje ideje u opipljive rezultate. 
  
Zapamtite - odrasli učenici napreduju uz pomoć praktične primjene
  
Dakle, odbacite ulogu pasivnog sudionika, ne dopustite da vaše novostečeno znanje nestane - prihvatite aktivan pristup i gledajte kako vaš posao raste! 
  
Jeste li spremni poduzeti sljedeći korak?  

Preuzmite našu besplatnu checklistu i počnite provoditi svoj plan akcije već danas! 
 
 

FAQ 

Bio sam na edukaciji (radionica, webinar, konferencija), ali već zaboravljam neke bitne točke. Što mogu učiniti? 

Napravite plan prije odlaska! Identificirajte koji su bili najvažniji zaključci edukacije i popišite korake za njihovu provedbu. 

Kako mogu ostati motiviran za primjenu onoga što sam naučio? 

Pronađite partnera “za odgovornost” – kolegu ili edukatora – s kojim ćete se međusobno provjeravati i ostati na pravom putu. 

Koji resursi bi mi pomogli nakon što završim svoje obrazovanje? 

Apsolutno! Iskoristite resurse kao što su slajdovi ili snimke edukacije. Osim toga, pridružite se online zajednicama za kontinuirano učenje i podršku. 

Što ako se čini da je proces edukacije pretrpan informacijama? 

Događa se! Usredotočite se na prepoznavanje najbitnijeg, a što možete primijeniti na vašu specifičnu poslovnu nišu. 

Želim iz svog budućeg obrazovanja izvući maksimum. Ima li savjeta? 

Aktivno sudjelujte i ne ustručavajte se postavljati pitanja, osobito ako nešto ne razumijete. Nakon završetka edukacije, razmislite i o traženju dodatnih smjernica od edukatora, kako biste poboljšali svoj plan i imali jasniju sliku. 

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja
IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja

Možete li zamisliti svoj život ili posao bez pomoći digitalnih alata? Naravno da ne možete, jer su digitalni alati postali neizostavni, ali i jer poboljšavaju i olakšavaju našu svakodnevicu. Predstavljamo vam IQNautics, digitalni alat koji će promijeniti vaš život i potpuno preokrenuti operacije vaše čarter tvrtke.

Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste
Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste

Blagoslov i prokletstvo čartera je atraktivna ponuda iz kojeg proizlazi lažan osjećaj sigurnosti - da će gosti doći sami od sebe te da nema potrebe dodatno ulagati u marketing. Branding je pak, osnova za čarter usluge.

Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu
Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu

Svi poduzetnici žele optimizirati svoje poslovanje i smanjiti troškove, no jedan od najvećih izazova je kako smanjiti osnovicu poreza na dobit, a pri tome ne ugroziti zaradu. Ivica Žuro u novom članku otkriva dozvoljene metode koje će vam pomoći da učinkovito smanjite porezne obveze i povećate profitabilnost vašeg poslovanja. Bez obzira jeste li mali, srednji pa čak i veliki poduzetnik, saznajte koje su to, lako primjenjive, strategije.

Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe
Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe

Smjer u kojem će tvrtka, organizacija ili zaposlenici ići, ovisi o tom jednom pojedincu - vođi tima i njegovu umijeću leadershipa. Uspjeh tvrtke uvelike ovisi o kvalitetama i vještinama tog pojedinca te hoće li moći opravdati odgovornost i povjerenje. No, koje vještine trebaju imati oni najbolji?