Državno kreditno jamstvo za čarter tvrtke


Vlada Republike Hrvatske produljila je rok trajanja Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u pandemiji COVID-a 19 i to do kraja godine, uz povećanje iznosa potpore.

Prema programu dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa i infrastrukture i povezanim djelatnostima je do 30. lipnja ove godine ukupno izdano 46 državnih jamstava ukupne vrijednosti preko 170 milijuna kuna. Izmjenama se produljuje rok dodjele potpora do 31. prosinca, a gornja granica iznosa potpore putem kreditnog jamstva raste s 800 tisuća na 1,8 milijuna eura uz povećanje iznosa pokrića jamstva s 90 na 100 posto.

Provoditelji ovog programa su HAMAG-BICRO za mikro, male i srednje poduzetnike te HBOR za velike poduzetnike.

Kreditno jamstvo traje minimalno 1 godinu i najdulje 5 godina. Računa se od dana prenošenja kredita u otplatu.

Tko ima pravo na potpore?

Pravo na ove potpore imaju poduzetnici koji su ostvarili značajan pad poslovnih prihoda u odgovarajućem razdoblju 2020. godine, odnosno 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine i/ili kod kojih se na temelju pokazatelja poslovanja u prvih šest mjeseci 2020. godine (odnosno u prva tri mjeseca 2021. godine) može očekivati ostvarenje poslovnih prihoda za 2020. godinu, odnosno za 2021. godinu, na razini koja je značajno niža (najmanje 20%) od poslovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini.

Također se prijaviti mogu pravne osobe koje su ostvarile fizički pad prometa i/ili prijevoza putnika i robe, rezervacija putovanja i turističkih posjeta i slično u 2020. godini, odnosno 2021. godini u odnosu na isto razdoblje 2019. godine i/ili su im otkazani ili na duže vrijeme odgođeni (na najmanje godinu dana) ranije ugovoreni i planirani poslovi i/ili druge poslovne aktivnosti sukladno poslovnim planovima za 2020. godinu, odnosno 2021. godinu

Potpore iz ovoga Programa ne mogu se dodijeliti poduzetnicima koji su u 2020. godini te u 2021. godini isplatili dobit/dividendu iz prethodnih razdoblja, osim ako se ne radi o zakonskoj obvezi.

Zahtjevi za jamstvo uz kredit se mogu podnositi u poslovnu banku do kraja važenja Programa, uz uvjet da jamstvo mora biti izdano do 31. 12. 2021.

Namjena kredita je financiranje obrtnih sredstava te za ulaganja u svrhu pripreme turističke sezone, kao i rješavanje problema izazvanih krizom kao posljedicom pandemije COVID-19.

Davatelji kredita su poslovne banke u Republici Hrvatskoj koje posluju u skladu sa Zakonom o kreditnim institucijama i HBOR.
Kamatna stopa na kredit mora biti barem 0,5 postotna boda niža od kamatne stope koju bi korisnik kredita imao da kredit nije osiguran jamstvom izdanim po Programu, pri čemu kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom davatelj kredita tijekom otplate kredita ne smije povećavati maržu na ugovorenu referentnu stopu.  Ako davatelju kredita zbog propisa o državnim potporama nije moguće ugovoriti kamatnu stopu sukladno navedenim odredbama, dužan je s Korisnikom kredita ugovoriti najmanju kamatnu stopu koju dozvoljavaju navedeni propisi.

Naknada za jamstvo iznosi 0,25% od iznosa jamstva, neovisno o trajanju jamstva. Ona može biti plaćena iz kredita prilikom prvog korištenja kredita, i tu je važno napomenuti da jamstvo stupa na snagu tek nakon što korisnik kredita plati ovu naknadu. Sredstvo osiguranja kredita ovim jamstvom je zadužnica na iznos jamstva uvećan za pripadajuće kamate, naknade i troškove koja će glasiti na Republiku Hrvatsku, Ministarstvo turizma i sporta.

Među prihvatljivim osnovnim djelatnostima su navedene i slijedeće:

  • 79.11 Djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora)
  • 79.12 Djelatnosti organizatora putovanja (turoperatora)
  • 79.90 Ostale rezervacijske usluge i djelatnosti povezane s njima
  • 77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava

Iznimno prihvatljivi mogu biti i korisnici kredita koji kao registriranu osnovnu djelatnost nemaju neke od navedenih ali su minimalno 40% poslovnih prihoda u 2019. ili iznimno u 2018. ostvarili obavljanjem nekih od njih a što će dokazati izjavom u okviru zahtjeva za jamstvo.

Hoće li se dodatno produljiti rok ovih jamstava i u slijedećoj godini, ostaje za vidjeti budući je Europski plan oporavka tek krenuo a zajedno s njime i domaći Nacionalni plan oporavka i otpornost 2021-2016.

Ukoliko trebate savjet i mišljenje o tome jeste li prihvatljiv korisnik i kako aplicirati za određena sredstva po ovom programu kontaktirajte nas.

  • Podijeli:

Ivica Žuro

Ivica Žuro

Ivica Žuro je konzultant u financijama, bankovnom poslovanju i upravljanju poduzećima. Vlasnik je MM Beneficium obrta za poslovno savjetovanje. Nakon duge karijere u bankarstvu gdje je uz ostalo bio dugogodišnji direktor za Srednju Dalmaciju u Splitskoj banci, odlučio je iskoristiti stečeno iskustvo u savjetovanju za financiranje i upravljanje. Uža specijalnost su mu financiranje poduzetništva te fizičkih osoba, kao i refinanciranje postojećih obveza povoljnijim kreditiranjem te organizacijska poboljšanja i uštede na troškovima poslovanja.

https://www.financiranje.net/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Posljednje putovanje - što kada jahte više nisu za plovidbu
Posljednje putovanje - što kada jahte više nisu za plovidbu

Plovidba, jahting i jedrenje, postali su sinonim za luksuz, avanturu i slobodu kretanja. Ipak, nalazimo se u vremenu kada pomorska zajednica suočava se s velikim izazovom. Otpad iz mora, posebno iz nautičkog sektora, pretvara se u krizu koja zahtijeva hitnu pažnju.

U potrazi ste za konzultantom za digitalnu transformaciju i human-centric strategiju?
U potrazi ste za konzultantom za digitalnu transformaciju i human-centric strategiju?

Otkrijte najvažnije vještine koje treba imati konzultant uz čiju pomoć možete u potpunosti transformirati svoje poslovanje. Želite razviti strategiju koja je usmjerena na potrebe vaših klijenata i/ili gostiju te dobiti praktična rješenja koja će potaknuti rast vaše tvrtke? Andreja Fazlić u svom novom članku donosi sve o tome što je i zašto vam treba konzultant.

Što je VOC u marketingu i zašto bi ga vaša čarter tvrtka trebala razumjeti
Što je VOC u marketingu i zašto bi ga vaša čarter tvrtka trebala razumjeti

Zamislite situacije u kojima vaša čarter tvrtka može kontinuirano poboljšavati svoje usluge. Zamislite i kako reagirate na povratne informacije svojih gostiju i mjerite utjecaj promjena koje ste napravili. Čitajte dalje kako biste saznali kako proaktivno unaprijediti korisničko iskustvo i izgraditi snažnije, i otpornije, poslovanje.

Ugovori u charter industriji
Ugovori u charter industriji

Koji su ugovori primjenjivi u charter industriji, kakav je njihov sadržaj i na što konkretno trebate obratiti pažnju kako biste uskladili svoje poslovanje s pravilnom primjenom propisa, saznajte u ovom članku.