Kako su čarteraši zadovoljni tijekom sezone 2022? Rezultati anonimnog upitnika


Donosimo rezultate anonimnog upitnika o zadovoljstvu čarter tvrtki sezonom 2022. Saznajte jesu li čarter tvrtke zadovoljne sa brojkama dosadašnjih rezervacija, kako je utjecao rat u Ukrajini na tijek sezone i kolike popuste su odobravali za pridobivanje rezervacija.

Kako smo već čvrsto zagazili u glavninu turističke sezone 2022., a obzirom na izvore koji govore o dobroj popunjenosti čarter sezone 2022. u Hrvatskoj, željeli smo istražiti u kolikoj mjeri su same čarter tvrtke zadovoljne dosadašnjim tijekom sezone. Kako je protekla predsezona i kakve su najave za ostatak sezone? Što im je pričinjalo poteškoće i u kolikoj mjeri su ratna zbivanja u Ukrajini utjecala na otkazivanja rezervacija?  

Stoga smo sastavili kratak upitnik kojeg smo poslali na adrese aktivnih čarter tvrtki u Hrvatskoj. Prema podacima koje nam je ustupilo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture na dan 31. svibnja 2022. u Hrvatskoj je ukupno registrirano 2.413 čarter tvrtki, dok  ih je aktivno 539  s ukupnom flotom od 3.312 plovila. Najveći broj plovila registriran je kao brodice od 10-12 metara, njih 2.418. 

Zanimljiv je podatak da je u razdoblju od 26.04.2022.-31.05.2022. porastao broj aktivnih čarter tvrtki sa 264 na 539, pri čemu je broj novoregistriranih čarter tvrtki u ovoj godini 72. 

Upitnik o stanju čarter sezone smo poslali na e-mail adrese 178 aktivnih čarter tvrtki koje imamo u svojoj bazi podataka i u vremenskom razdoblju od 06.06.-31.06.2022. prikupili smo 50 odgovora (nešto malo manje od trećine) te vam ovdje donosimo odgovore koje smo prikupili

Cilj istraživanja zadovoljstva čarter sezonom 2022 

Puno iznajmljenih jedrilica plove po Jadranskom moru.

Cilj upitnika bio je prikupiti podatke o trenutnom i stvarnom stanju u bukingu budući ovakve podatke u realnom vremenu ne možemo naći na službenim stranicama MMPI, niti Ministarstvo raspolaže realnim pokazateljima o rezervacijama. Ono s čime Ministarstvo raspolaže su stvarni ukrcaji i isplovljavanja na plovilima, koja im čarter tvrtke prijave kroz centralni sustav za prijavu gostiju e-crew. No, uvid u stanje rezervacija ne postoji na jednom centralnom mjestu koje bi bilo dostupno svima pod jednakim uvjetima. 

Upitnik  koji smo pripremili bio je anoniman i na nikakav način nije pratio onoga tko je ostavljao odgovore, a upravo iz razloga kako bismo dobili najiskrenije odgovore.  

Rezultati koje smo prikupili, iako na malom uzorku vrlo su indikativni i daju dovoljno jasnu sliku o zadovoljstvu čarter tvrtki ovom sezonom, ali i izazovima s kojima se susreću u svom poslovanju. 

Ocjena - Zadovoljni čarter sezonom 2022. 

Iz prikupljenih odgovora lako je zaključiti da su čarter tvrtke generalno zadovoljne stanjem rezervacija, kako u predsezoni, tako i u cjelokupnoj sezoni, uz malu zadršku da je moglo i bolje. 

Ostaje da nakon sezone svaka čarter tvrtka za sebe proanalizira što je to moglo bolje i kako to ostvariti već sljedeće sezone. 

Znakovito je da niti jedan odgovor nije bio negativna ocjena ove čarter sezone. 

Rat u Ukrajini i čarter sezona 2022 

Iako su se ratna zbivanja odrazila na stanje rezervacija u čarteru u Hrvatskoj, ona nisu značajnije utjecala na njihov broj ili na otkazivanja. Pojedine čarter tvrtke primijetile su usporavanje dinamike popunjavanja plovila, ali bez većih posljedica u smislu otkazivanja rezervacija kao što je to bio slučaj s pandemijom. 

Popusti naši svagdašnji 

Ženska osoba gleda u tablet i sretna je s popustima na web stranici čarter tvrtke.

Politika popusta u čarteru često je kamen spoticanja u čarteraškim krugovima. Naime, uobičajena je praksa da prosječan popust za rezervacije iznosi od 10 do 20%. No, posebice u predpandemijskim sezonama, kada je hrvatski čarter bilježio ubrzan rast flote, čarter tvrtke su pribjegavale politici većih popusta. Tako smo svjedočili pojedinim čarter tvrtkama koje su odobravale 40%, 50% čak i 60% popusta na pojedina plovila i termine. 

Iako neki ovakve podatke uzimaju s rezervom i opravdavanju se da se za pojedini brod može odobriti popust i 100% (što se porezna uprava baš i ne bi složila), činjenica je da je prosječan popust za pojedine termine i na pojedina plovila na razini cijele Hrvatske bio preko 40%. 

Rezultati ovog našeg upitnika napokon govore o promjeni trenda, odnosno o zauzdavanju visine popusta. 

Prema podacima s kojima raspolaže čarter.hr (a pratimo statistiku i hrvatskom čarteru zadnjih 6 godina) ovo je prvi put da vidimo trend nižih popusta

Naravno, zasluga je to povećane potražnje, ali i usmjeravanja čarter tvrtki na Internet okruženje u kojem neumorno rade na promociji ovakve vrste provođenja slobodnog vremena. 

Odakle su gosti u čarteru? 

Koliko god bili ograničeni na malu klijentelu na području EU, to je u pandemiji bilo presudno za održavanje dobrih, ili usudimo se reći, najboljih turističkih rezultata u državi. 

To što smo auto destinacija konačno je dobilo pravu vrijednost i okrenutost ka tradicionalnim destinacijama Njemačke, Austrije, Češke i Slovenije polučilo je da gosti dolaze bez da ih se mora previše 'animirati'. 

No je li potrebno naglasiti da je to iz razloga što gosti nisu imali drugu opciju jer su im naši konkurenti (Grčka, Italija, Španjolska) ipak bili nešto udaljeniji? Bit će zanimljivo promatrati sljedeću sezonu kada avio promet zaživi u punom obimu. 

Zadržimo goste i za dogodine 

Upravo ova prilika koja se pružila ove godine (ali i prethodne dvije godine), da pokažemo gostima kako se isplati ponoviti ovo iskustvo i da ih zadržimo kao stalne goste, neće se pružiti ponovno. 

One čarter tvrtke koje prepoznaju vrijednost lojalnih gostiju i preporuka imat će višestruku korist. 

Zanimljivi su rezultati ovog upitnika koji pokazuju da čak 38% ispitanika ne traži recenzije od svojih gostiju. Razlog navode ili preveliku zauzetost tijekom check out procedure ili kako im recenzije nisu potrebne za poslovanje. 

O važnosti recenzija za uslužna poslovanja pisali smo više puta, a koristi od takvih preporuka su višestruke. Gost koji odvoji svoje vrijeme nakon povratka s destinacije i ostavi pozitivan osvrt na svoj doživljaj vrijedi više od bilo koje reklame koju vi možete smisliti. Stvarni ljudi i stvarni doživljaji vrijedniji su od plaćenih oglasa. Stoga bi poticanje gostiju da ostave recenziju trebalo biti nezaobilazno. 

Pogledajte rezultate istraživanja ovdje.

Na kraju, želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom našem mini istraživanju. Iako je manji broj čarter tvrtki odgovorio na postavljena pitanja, jasno je da se radi o tvrtkama koje promišljaju o svom poslovanju i na ovaj način mogu lako doći do konkretnih uvida u stvarno stanje. Uvidi su korisni za planiranje i dalje razmišljanje o konkretnim koracima koje mogu poduzeti za svoje uspješnije čarter poslovanje. 

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Revenue flywheel: transformirajte poslovanje kroz 6 neizostavnih elemenata
Revenue flywheel: transformirajte poslovanje kroz 6 neizostavnih elemenata

Želite li stvoriti svoj jedinstveni identitet ili osvojiti pažnju ciljane publike, potrebne su vam između ostaloga, autentična priča i odabir pravih kanala komunikacije. Saznajte kako privući "prave" goste i kako potaknuti prodaju, ali i kako pravilno upravljati resursima za generiranje prihoda.

Nagrađivanje zaposlenika - kada, zašto i na koji način
Nagrađivanje zaposlenika - kada, zašto i na koji način

Jeste li svjesni kako su zaposlenici u vašoj čarter tvrtki oni koji su direktno zaslužni za njen uspjeh i rast? Iskazujete li im svoju zahvalnost i dajete li im do znanja kako su vrijedni i cijenjeni? Osobito u ovo vrijeme kada je jako teško pronaći zaposlenike u cijelom turističkom sektoru, a ne samo u čarteru.

ICE’23 - sajam trendova i inovacija u nautičkoj industiji
ICE’23 - sajam trendova i inovacija u nautičkoj industiji

International Charter Expo (ICE ‘23) i ove godine najavljuje još jedan događaj koji će obarati rekorde. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje te iskoristiti priliku za još jedno umrežavanje sa istomišljenicima i partnerima u nautičkoj industriji.

Web-stranica – generator prodaje čarter usluga
Web-stranica – generator prodaje čarter usluga

Web stranica je ključna za svako poslovanje, a osobito za čarter tvrtke jer je putem nje moguće generirati i prodaju. Ali ako vam je web stranica zastarjela ili nije dobro postavljena za krajnjeg korisnika, možete izgubiti puno više nego što mislite...