Podne obloge na plovilima – prednosti i mane umjetnih obloga - Čarter.hr

Podne obloge na plovilima – prednosti i mane umjetnih obloga

Podne obloge na plovilima – prednosti i mane umjetnih obloga

Prirodna tikovina praktički je nezamjenjiv materijal za oblaganje vanjskih površina plovila poput palube ili kokpita, no održavanje njezinog originalnog izgleda i sjaja zahtjeva česta ulaganja kako vremena, tako i novca.

Naravno da je sasvim u redu pustiti tikovinu da izblijedi tijekom vremena, ali za luksuzni izgled brodova koje iznajmljujete gostima to nikako ne preporučujemo. Nasreću, za one koji biraju ne ulagati u redovito održavanje tikovine na tržištu postoji mnoštvo podnih obloga od umjetnih materijala koje ne zahtijevaju toliko pažnje, a imat ćete gotovo isti osjećaj na palubi kao da je obložena tikovinom. U ovom članku iznijet ćemo vam prednosti i mane umjetnih obloga kako biste bili informirani donijeti najbolju odluku za svoja plovila kad su u pitanju podne obloge.

Sailing Yacht Teak Decking Flooring Sailboat

Plutene podne obloge za plovila

Na putu između prave i umjetne tikovine nalaze se podne obloge na bazi pluta kao što je Corkline. Ova popularna i prilagodljiva podna obloga napravljena je kombiniranjem granula pluta, gume i specijalnih veziva kako bi se dobio tehnološki napredan proizvod kojim možete prekriti vanjske i unutarnje palube ili bilo koji drugi prostor izložen vlazi.

Corkline podne obloge izvrsna su alternativa tikovini jer su cjenovno pristupačnije i ne zahtijevaju obnovu svake sezone. Čvrste su i postojane tako da sprječavaju klizanje, elastične i otporne na prirodne nepogodne, oštećenja, udarce i ogrebotine, a uz to atraktivnog izgleda. Lako se ugrađuju i vrlo ih je jednostavno održavati standardnim sredstvima za čišćenje.

Corkline Cork Flooring Decking Sailing Yacht Sailboat

Iako su podne obloge od pluta vizualno prihvatljive, ipak im se kao glavnu manu spočitava estetski manje ugodan izgled palube od prave prirodne tikovine.

Prednosti umjetne tikovine

Tikovina je s razlogom najpopularniji materijal kojim se oblažu eksterijeri jahti i ostalih vrsta brodova za najam, no njezina je ekonomičnost sve upitnija kako ona postaje rjeđa i skuplja. Na tržištu rastu zahtjevi za tikovinom koje ona jednostavno ne može ispuniti, stoga na njezinom mjestu sve češće vidimo proizvode različitih tvrtki koje možemo svesti pod zajednički nazivnik „umjetna tikovina“. Umjetna je tikovina iznenađujuće dobro primljena kod vlasnika brodova zadnjih nekoliko godina otkad joj raste popularnost, a mnogi ističu da ima i određene, većinom praktične, prednosti naspram prave prirodne tikovine.

Neke od njih su:

Cjenovno je pristupačnija
Iako će oni kojima budžet nije problem vjerojatno izdvojiti koliko god je potrebno za jedinstveno iskustvo drvene podne obloge na palubi, onima koji vode računu o uštedi cijena umjetne tikovine može itekako utjecati da odluka prevagne na njezinu stranu. Konačan iznos, naravno, varira ovisno o proizvođaču kojeg odaberete, ali generalno je značajno niži od prave tikovine uz dodatnu uštedu kad uzmete u obzir da ne morate trošiti svake sezone na sredstva za održavanje drveta.

Otpornost
Umjetne podne obloge visoko su otporne na morsku vodu, gorivo, ulja, naftu, krv, crno vino, odnosno ne upijaju nikakvu tekućinu, a odbijaju i UV zračenje. Elastične su, savitljive i ne oštećuju se korištenjem tako da čak 8-10 godina nakon instalacije izgledaju praktički kao nove.

Nema posebnog održavanja
Jedna od najvećih prednosti umjetne tikovine koju pomorci ističu naspram prave jest njezina jednostavnost i funkcionalnost kad je u pitanju održavanje. Nakon postavljanja oko nje gotovo nema nikakvog posla, dok prava tikovina zahtjeva ulaganje vremena, energije i novca svake sezone ako ju želite održati u dobrom stanju.

Jednostavna montaža
Umjetnu tikovinu vrlo je jednostavno montirati tako da se posao može obaviti i samostalno, bez pozivanja stručnjaka, što može donijeti dodatnu uštedu. Osim toga, najčešće se lijepi pa se paluba neće oštetiti pričvršćivanjem vijaka.

Lakša je od prave tikovine
Umjetna tikovina lakša je od prave, a znamo da svaki kilogram manje na brodu donosi uštedu na gorivu!

Postojanost boje
Poznato je da prava tikovina s vremenom, pogotovo kad nije pravilno održavana, posvijetli i posivi, odnosno izgubi svoju prvotnu boju i sjaj.

Nasuprot tome, umjetna tikovina ne mijenja boju i trajno ostaje kao nova, a dolazi u mnogim različitim nijansama pa u principu sami birate koje boje želite da vam paluba bude dugoročno. Imitacija tikovine obično bude gotovo savršena, a zbog različitih boja možete ju lijepo ukomponirati i prilagoditi dizajnu plovila.

Naročito su zanimljive umjetne tikovine koje dolaze u većim dimenzijama pa se na njima mogu otisnuti različiti jedinstveni oblici stvarajući različite kreativne mogućnosti prilikom uređivanja plovila.

Pruža stabilnost i udobnost
Specijalno tretirana umjetna tikovina odlična je površina za hodanje u mokrim uvjetima jer je stabilna i sprječava proklizavanje, a osim toga mekša je od prave tikovine zbog čega je udobnija za sjedenje i ležanje. Uz to, umjetna tikovina može biti čak i izolator zvuka te smanjiti buku što donosi dodatnu udobnost boravka na plovilu.

Nedostaci umjetne tikovine

Premda je umjetna tikovina od svoje pojave na tržištu raznim prednostima osvojila srca (i novčanike) mnogih vlasnika brodova, ipak postoje određeni nedostaci koje pomorci primjećuju, a za koje proizvođači još uvijek nisu pronašli adekvatna rješenja.

Brzo zagrijavanje
Iako ni prava tikovina tretirana uljem ugrijana na suncu nije baš najugodnija za hodanje bosih nogu, mnogi umjetnoj tikovini spočitavaju da se previše ugrije ljeti.

No pak na drugu stranu, neki kažu da se ugrije čak i manje od originalne tikovine i da se može u svako doba dana hodati bos po njoj. Posljedice izlaganja suncu ovisit će o vrsti umjetne tikovine i materijalima koji su korišteni za njezinu proizvodnju, stoga je ovu problematiku najbolje istražiti od proizvođača do proizvođača.

Manjak estetike
Mnogi pomorci i vlasnici brodova kažu da umjetne podne obloge jednostavno ne mogu zamijeniti izgled i osjećaj prave tikovine na palubi. Ona je odraz stila i otmjenosti, obogaćuje prostor koji ukrašava, a svaki komad ima svoje originalno podrijetlo i oblik. 

Nedostatak mirisa prirodnog drva
Uz manjak estetike, napominju i kako umjetna tikovina jednostavno ne može pružiti unikatnu atmosferu kakvu nosi miris prirodnog drva koji se širi palubom. U pravu tikovinu uložena su desetljeća strpljenja dok nije izrasla i sati i sati ljubavi drvodjelca koji ju je obradio i instalirao na plovilo tako da je proces njezine instalacije određeni oblik umjetnosti.

Neke su verzije skupe gotovo kao i prava tikovina
Cijena prave tikovine odražava njezinu poželjnost i ograničenu ponudu, tako da ona sve više postaje jedan od znakova luksuza na brodu zbog čega se mnogim vlasnicima plovila za čarter isplati uložiti u nju. Pa ipak, neki proizvođači umjetne tikovine za nju traže gotovo isto, pa ponekad i više od prave iako ne donosi istu vrijednost u pogledu dojma luksuza.

Kako se nautička industrija i tržište razvijaju, sve je više različitih alternativa kad su podne obloge za plovila u pitanju. Karte su na stolu – i prirodne i umjetne podne obloge imaju svoje jedinstvene prednosti i mane, a završna je odluka na vama koje prednosti vam zvuče dovoljno primamljive za vaše brodove i s kojim manama ste spremni živjeti. U konačnici, jedini stvaran kriterij pri odabiru treba biti vaše zadovoljstvo i zadovoljstvo vaših gostiju!

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Strah od prodaje: Je li prodaja stvarno veliki (zločesti) vuk u biznisu?
Strah od prodaje: Je li prodaja stvarno veliki (zločesti) vuk u biznisu?

Bio jednom veliki zločesti vuk koji se pretvarao da je mila bakica kako bi pojeo Crvenkapicu. Svi znamo kako ide ova priča te kako ista završava, no da li je prodaja stvarno veliki zločesti vuk dok se pretvara da je mila bakica?

Prezentacija čarter usluga online: Kako se istaknuti uz pomoć 3D vizuala?
Prezentacija čarter usluga online: Kako se istaknuti uz pomoć 3D vizuala?

Većini je čarter tvrtki postalo jasno da klijenti traže plovila za najam online te da je njihovo prisustvo ondje postalo nužno žele li biti konkurentni.

Brodska oprema: Garmin uređaji za vrhunski performans
Brodska oprema: Garmin uređaji za vrhunski performans

Kad je u pitanju nautički turizam, fokus čarter tvrtki često odnesu marketing i ispunjavanje očekivanja gostiju. No da bi ti isti gosti mogli u potpunosti uživati u iskustvu svog ljetovanja, na plovilima koja iznajmljuju potrebna je pouzdana i kvalitetna brodska oprema.

Prodajni rječnik vol 2: Hot ili cold lead?
Prodajni rječnik vol 2: Hot ili cold lead?

Leadovi, odnosno potencijalni gosti su svi oni koji su u jednom trenutku unutar svog procesa traženja bili zainteresirani za vaše usluge. Kolika je razlika između toplog i hladnog leada te može li hladni lead postati vrući lead?