Boot Düsseldorf 2023 – fokus na održivost, digitalizaciju i inovacije


Saznajte što ove godine bilo zanimljivo, ali i novo na sajmu boot Düsseldorf. Donosimo što je predstavio te na što se sve stavio poseban naglasak.

Boot Düsseldorf je svake godine pa tako i ove započeo sezonu kao prvi po redu sajam takve vrste u godini. Nakon 54 godine njegovog održavanja uz dvije pandemijske godine pauze, slobodno možemo reći kako je ovaj sajam bio i ostao svojevrsni vizonar na polju nautike, pomorstva i vodenih sportova
 
Organizatori sajma nazivaju ga i pokretačem u branši, jer uvijek gledaju širu sliku stvari i što će biti “sutra”. Budućnost pomorstva, nautike, čartera i rekreacije na moru je svake godine sve naprednija, a na sajmu u Dűsseldorfu predstavljaju se svi oni koji pokreću ovu industriju. 
 
Boot je kao međunarodna platforma predstavio i široku paletu inovativnih te tehnički sofisticiranih proizvoda usluga i izlagača. A to je kažu i njihov cilj - pomaknuti granice u branši prema modernom, odnosno najmodernijem i održivom razvoju.  
 
Organizatori su ove godine naglasak stavili na održivost, ne samo u nautici nego i u svim aspektima života. Smatraju kako ćemo je biti spremni ostvariti tek kad kolektivno budemo osviješteni o važnosti održivosti u našim životima i poslovanjima, i tek kada budemo imali dobro razvijene i pripremljene infrastrukture
 
Boot Düsseldorf je od 21. do 29. siječnja 2023. predstavio sve grane nautike sa svim vrhunskim brendovima. Više od 1.500 izlagača susrelo se s gotovo 237.000 posjetitelja iz preko 100 zemalja u 16 izložbenih dvorana
 
Kada je riječ o nautičkom čarteru, na boot-u su između ostalih izlagale i hrvatske čarter tvrtke, njih 10tak, a štandove su tradicionalno imali i predstavnici velikih njemačkih čarter agencija poput Cosmos Yachting-a, Argosa Yachtcharter, Master Yachtinga, Sarres Schockemöhle i dr.  
 
I rekreativci i nautičari su uživali u sveobuhvatnoj ponudi, u rasponu od malih brodica i gumenjaka pa sve do onih najvećih luksuznih jahti.  
 
No, to nije sve jer su na sajmu predstavljene i kompletne opreme za ronjenje, surfanje, stand up paddeling, ribolov kao i sportove na vodi te brojne turističke destinacije. Dakle, u Düsseldorfu ste mogli pronaći sve što se tiče mora i nautike, od vesla za SUP pa sve do luksuznih jahti.  

 

Boot Dusseldorf 2023 s fokusom na budućnost i održivost 

Boot Düsseldorf sebe uglavnom vidi kao “spiritus movens” koji će usmjeravati nautičke i sve srodne djelatnosti i proizvođače na održivost u industriji kroz predstavljanje inovacija i novih tehnologija. No, ujedno je za cilj imao i potaknuti publiku, gospodarstvenike i vladine organizacije na djelovanje te na razgovor o budućnosti.  
 
Kako bi sve ovo navedeno objedinili, na boot-u su naglasak stavili na ono što će biti sutra, u doglednoj budućnosti, kroz osluškivanje tržišta i njegovih potreba.  
 
Zato su predstavili “goriva budućnosti” kao jednu od aktualnih tema. Goriva budućnosti kao što su bio dizel i e-goriva, su bili jedna od ključnih tema sajma, kao i mogućnost integracije alternativnih goriva u nautiku i pomorstvo, ali i svakodnevni život. 
 
Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta te pružatelji ove infrastrukture su detaljno razjasnili kakva vrsta infrastrukture je potrebna u marinama u Europi kako bi se ta goriva i stanice za punjenje brzo i efikasno integrirale.  
 
Riječi je bilo i o tome kako su e-goriva i alternativna goriva sve popularnija u nautičkom čarteru te kako postoje mnogi razlozi za to, uključujući zaštitu okoliša, smanjenje troškova i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Međutim, trenutačno su još uvijek skupa u odnosu na fosilna goriva i dostupna su samo u nekim lokacijama. 
   
Stoga je za očekivati kako će onom već spomenutom “sutra”, odnosno u doglednoj budućnosti, alternativna goriva postati sve dostupnija i jeftinija, što bi moglo dovesti do njihove šire primjene. Svakako je potrebno još raditi na razvoju tehnologije i poboljšanju proizvodnje tih goriva kako bi bili što manje štetni za okoliš. 

 
Održivost u nautičkom turizmu i ekologija 

Boot se bavio još jednim gorućim pitanjem - što se događa sa starim brodovima na kraju njihovog vijeka trajanja? Kao i što je s njihovim ekološki prihvatljivim zbrinjavanjem?  
 
Tako smo saznali i kako Europska komisija i Europska nautička industrija također razmatraju načine na koje bi se u budućnosti riješio ovaj problem. Za početak se razmatra, ali i radi na uvođenju reciklabilnih i održivih kompozitnih materijala u brodogradnju
 
Recikliranje jahti iz čartera i plovila za rekreaciju, postaje pitanje koje sve više zabrinjava, a sektor čartera i marina još uvijek čekaju na vlastitu zelenu tranziciju.  
 
Na sajmu su istaknuli kako je recikliranje, pa tako i jahti, neophodno kako bi se smanjila potrošnja resursa i smanjio utjecaj na okoliš, ali problem je u tome što još uvijek nema infrastrukture koja bi podržala ovaj smjer. Izazov su također i različite vrste materijala koje se koriste u izgradnji jahti, stoga je i recikliranje kompleksno. Na kraju najveći teret za recikliranje plovila leži na njihovim krajnjim vlasnicima koji nemaju dovoljnu podršku odgovarajućih institucija i tijela. Također veliki ograničavajući faktor je i svijest ljudi na vodećim pozicijama u čarterima koji smatraju kako recikliranje nije potrebno.  
   
Međutim, na boot-u su naglasili kako postoji sve veći interes za recikliranje jahti i brodica za rekreaciju te kako nam budućnost donosi samo još bolje tehnologije i razvijanje boljih procesa i infrastrukture za reciklažu. Krajnji cilj bi naravno trebao biti uvođenje recikliranja u standardnu primjenu te smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. 


Digitalne inovacije i dizajn kao prvi korak u održivosti 

Boot je svoj program obogatio i digitalnim inovacijama koje mogu podržati implementaciju održivosti.  
 
Program je bio dopunjen panelom na kojem se raspravljalo i o tome kako inovativni dizajn brodova može dovesti do veće održivosti u brodogradnji, kroz procjenu životnog ciklusa i alternativne pristupe. 
 
Ovdje je fokus bio na nevladine organizacije koje su raspravljale radi li se doista na aktivnoj zaštiti mora te klime i prirode općenito ili su to samo prazne priče.  
 
Zadnjeg dana boot-a 2023. u raspravu su se uključili i predstavnici nautičke branše i međunarodnih udruga koji su raspravljali o tome što treba učiniti na temu održivosti te je bilo zanimljivo čuti mišljenja proizvođača i potrošača. 

 

Blue innovation dock inovacija održivosti s boot-om 

Većina ovih razgovora i panela održavala se unutar nove platforme pod nazivom blue innovation dock. To je platforma u sklopu boot Düsseldorf sajma koja je okupila vizionare, investitore i političare kojima je imperativ spremno dočekati budućnost u nautičkoj i pomorskoj industriji.  
 
Organizatori su tako uz blue innovation dock ponudili tvrtkama, međunarodnim udrugama i globalnim organizacijama javnu platformu na kojoj su mogli  prezentirati svoje inovacije, najnovije tehnologije i održive materijale za gradnju brodova.  
 
Svjesni kako je čitavoj industriji neophodno krenuti u smjeru održivosti i alternativnih pogonskih goriva, BID je bio izvrsna prilika za pomak i ostvarivanje novih, ali i učvršćivanje starih suradnji.   
 
Organizatori su smatrali kao temi održivosti treba dati još više prostora te je najzanimljivije dijelove blue innovation dock-a bilo moguće pratiti uživo putem live streama na stranici boot.com.

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Panel 240+: Pomicanje granica sezonalnosti
Panel 240+: Pomicanje granica sezonalnosti

Ima li Hrvatska potencijala za razvoj cjelogodišnjeg nautičkog turizma i ako ima, je li to nešto što stvarno želimo? Saznajte što se o toj, ali i drugim temama razgovaralo na panelu Nautika 240+ tijekom ovogodišnjeg izdanja turističkog sajma Place2go u Zagrebu.

Kako nezadovoljne goste pretvoriti u sretne i oduševljene?
Kako nezadovoljne goste pretvoriti u sretne i oduševljene?

Jeste li vi i vaši zaposlenici spremni nositi se sa situacijama kada gost nije zadovoljan vašom uslugom? Za to čak postoje i edukacije. Trebate znati - moguće je profesionalno upravljati i sa primjedbama.

Zaštita na moru: Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi
Zaštita na moru: Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi

Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi su od osnovne važnosti za svakog nautičara, pomorca i skipera. No, što sve ti tečajevi sadržavaju i koje vještine ćete savladati? Što je sve potrebno kako bi se zapravo osigurala sigurnost u plovidbi i što na sve to kaže struka.

Kako (i zašto) zaštititi ime svoje tvrtke?
Kako (i zašto) zaštititi ime svoje tvrtke?

Zaštita imena tvrtke je praksa s kojom ne samo kako stječete standardu pravnu zaštitu, nego bi ste je trebali smatrati i izvrsnim marketinškim alatom. Saznajte koji je postupak zaštite žiga te zašto biste zapravo trebali zaštititi ime svoje tvrtke.