Što kada gosti postavljaju visoke zahtjeve i imaju previsoka očekivanja? Trebamo li se baš uvijek povodti onom 'gost je uvijek u pravu'? Saznajte u novom članku kako udovoljiti nemogućim zahtjevima gostiju.
Vjerojatno ste čuli poznatu rečenicu: “Gost je uvijek u pravu.” No, je li tome uistinu tako ?
Ako se krenemo voditi ovom rečenicom, onda bi to značilo da ćemo udovoljiti svim njihovim željama, idejama i molbama.
"Želimo otići na kupanje baš u ovu uvalu."
"Želimo promijeniti rutu posljednja 2 dana." - i to naglase dan ranije.
“ Želimo jesti o ovom restoranu sutra” – neovisno što je 15.07. i restoran prima rezervacije 2 tjedna unaprijed.
Važno je iskomunicirati prije samog dolaska gosta na brod nekoliko bitnih činjenica:
- Rutu
- Rezervacije restorana, ako ih ne mogu odraditi sami
- Kada su dolasci i odlasci iz marine predviđeni, i zašto
- Skipper može promijeniti rutu ako vremenske neprilike ukažu da je potrebno
- Svakoj se želji može udovoljiti ako to skipper procijeni kao sigurnom za nastavak plovidbe.
Naravno da će svaki skipper udovoljiti zahtjevu gosta, ako je to moguće, no granice se moraju unaprijed postaviti. Ako mislite da će udovoljavanje baš svake želje gosta donijeti odličan feedback, mogli biste se prevariti. Naravno da nećete ugroziti sigurnost na brodu zbog posjeta jednoj uvali. Rijetko koji gost pozna more i luke kao skipper na brodu. 7 dana boravka na brodu gostima se čini premalo, i htjeli bi vidjeti što je više uvala, plaza, gradova, čije se slike vrte na internetu.
Da! Kao netko tko najbolje poznaje situacije u kojima se nalazite i mogućnostima koje se pružaju, možete odbiti zahtjeve koji gosti imaju.
Naravno da ćete pritom obrazložiti “NE” kao odgovor. Kada se gostu na pristojan i razumljiv način objasni zašto nije moguće otići na kupanje u uvalu koju su vidjeli na internetu, neće vam nitko zamjeriti.
Najgore što možete napraviti je odgovoriti : "Ne, to nije moguće", i okrenuti leđa.
Birajte ton komunikacije koji je primjeren – bez povećanih tonova i smrknutog izraza lica.
Ne morate se svi slagati s gostima s kojima provodite 7 dana, niti je to za očekivati.
Karakterno si ne mogu odgovarati baš svi, ali dovoljno je pronaći zajednički jezik barem s jednom osobom, koja će razumjeti zašto je nemoguće ostvariti želje koje gosti imaju.
Znate i sami da je internet danas moćan alat, kojim se služe gotovi svi gosti prije dolaska na odmor.
Dovoljna je jedna slika, članak ili odlična recenzija da svi požele posjetiti neko mjesto. Ako već unaprijed znate da neće doživjeti iskustvo koje očekuju, ponudite alternativu.
Sigurno neke stvari znate mnogo bolje od interneta! Obrazložite svoju odluku vlastitim primjerom, još bolje ako imate društvene mreže na kojima im možete pokazati slike, recenzije i pozitivne komentare ostalih gostiju kada ste im ponudili isto.
Odvedite goste na mjesto koje nije toliko poznato javnosti, skriveni kutak koji će im značiti više od svega što su doživjeli do sada. Preporučite im restoran ili konobu za koju je čulo malo ljudi, a znate da pruža nezaboravno iskustvo svojim gostima.
Ne zaboravite: ne morate udovoljiti svim željama gostiju, ali nađite načina ponuditi alternativu. Nemojte odbijati nečije molbe, bez da ste pokušali ostvariti iste.
Klijenti nisu samo gosti na plovilu, oni su naši ambasadori. Ako mislite da su s vama samo ovo ljeto i nikada ih nećete više vidjeti, griješite !
Oni su važan alat koji priča kasnije priču, širi ju na društvenim mrežama. Kako vas mogu nahvaliti i preporučiti, tako vas mogu kuditi. Iskoritite taj moćan alat kako bi širili pozitivne priče I iskustva koja ste im pružili u kratkom period. Budite jedinstveni!
Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox
Čarter web stranice često se svedu na isto: slični brodovi, isti opisi, ništa novo za gosta ni za tražilicu. Ali vi imate dobru ponudu, a Google vas i dalje preskače… Znate li koje su to greške koje radite a koje vas koče? Evo konkretnih savjeta kako ih riješiti.
Nedavna presuda švicarskog nadzornog tijela protiv Booking.com-a otvara važnu temu i za čarter industriju: dominacija posrednika, visoke provizije i praksa davanja popusta iz tuđeg poslovnog modela ozbiljno narušavaju tržišnu ravnotežu. Iako čarter nema jednog OTA diva, mehanizmi su itekako slični, a posljedice sve vidljivije. Vrijeme je da se otvoreno postavi pitanje: tko zaista upravlja prodajom, a tko snosi sve operativne rizike?
Kad svi bježe u sigurnost, on je krenuo “kontra” - ravno prema krizi. Usred pandemijskog kolapsa turizma, Ivica Žuro odlučuje osnovati savjetničku firmu. Ne iz ludosti, već iz uvjerenja kako se najvažniji potezi povlače kad je najteže. U tekstu za čarter.hr vodi nas kroz stvarne pregovore s bankama, konkretne poslovne poteze i planove sa konkretnim ciljem a to je: preživjeti je prvi korak, nakon toga mora ići dovođenje u red.
Ako ste kao većina čarter tvrtki, društvene mreže su vam negdje pri dnu popisa. Objavite kad stignete, kad se nešto dogodi. Ili jednostavno ne stignete nikad. A onda dođe sezona i pomislite: “Trebali bismo nešto objaviti…” Ovaj vodič je tu da vam pokaže kako s minimalnim trudom napraviti jednostavan plan objava koji ima glavu i rep.