Povoljni izvori financiranja poslovanja


Kako do povoljnih financijskih sredstava za financiranje tekućih poslovnih aktivnosti, u kojim rokovima i koje uvjete trebate ispunjavati za prijavu na HAMAG BICRO program kreditiranja.

Agencija za potporu poduzetnicima HAMAG BICRO povećala je maksimalni iznos kredita u programu financiranja obrtnih sredstava poduzetnicima pogođenima utjecajem pandemije.

Najveći iznos zajma sada je 750.000,00 HRK ili dvostruko više nego početkom godine.

Ostali uvjeti su nepromijenjeni:

  • rok otplate do 5 godina,
  • mogućnost počeka u otplati od 12 mjeseci ukoliko rok otplate prelazi 2 godine,
  • razdoblje korištenja do 6 mjeseci,
  • kamatna stopa 0,25%,
  • bez naknade za odobrenje,
  • instrument osiguranja je zadužnica korisnika zajma.

To u praksi znači da se na podignutih 750.000,00 HRK sveukupno plaća cca 6.637,00 HRK kamate. Izraženo u sveeuropskoj valuti, na 100.000,00 EUR glavnice kredita platiti će se ni manje ni više nego cca 885 EUR kamate.

Tko može zatražiti kredit

Da bi se mogli kvalificirati za navedeni kredit, morate biti pravna osoba koja je imala poslovanje bar tri mjeseca u 2019. godini te imala pad prihoda u 2020. u odnosu na godinu prije od najmanje 20%. 

Ujedno poduzeće ili obrt u vašem vlasništvu mora imati minimalno 1 zaposlenog na puno radno vrijeme, račun mu u posljednjih 6 mjeseci ne smije biti blokiran neprekinuto dulje od 30 dana, ne smije kasniti u otplati drugih kredita te ne smije imati otvoren predstečajni postupak ili likvidaciju.

Program je usmjeren na mikro, mala i srednja poduzeća koja do sada nisu koristila COVID-19 zajam za obrtna sredstva. Zajmom je prihvatljivo financirati ulaganja u obrtna sredstva, uključujući PDV, ali ne i refinancirati postojeće obveze po kreditima ili leasingu te podmirivati obveze nastalih prije 2020. godine. Sredstva zajma isplaćuju se na namjenski račun poduzetnika te moraju biti namjenski iskorištena što se dokazuje dostavom računa temeljem kojih je izvršeno plaćanje i izvoda namjenskog računa kao dokaza o izvršenom plaćanju.

Rokovi za podnošenje zahtjeva

Rok za provedbu programa je 31.12.2021. 

No, obzirom da je riječ o najpovoljnijem izvoru kapitala za obrtna sredstva na tržištu, ukoliko ćete ići na korištenje bolje se javiti čim prije budući je za odobravanje ostalo još 193 milijuna kuna. 

Tijekom prva tri tjedna uvođenja odobrilo je 62 milijuna kuna budući je veći dostupan iznos motivirao mnoge na prijavu. Bilježi se pojačan interes tijekom posljednjih tjedan dana kada je odobreno 30 milijuna kuna za razne zahtjeve.

Određene djelatnosti kao što su ribarstvo i akvakultura, duhanska industrija, kasina, proizvodnja oružja i slično su isključena od mogućnosti prijave. Također se programom ne financiraju područja vezana uz GMO i dio bio-znanosti te IT poduzeća koja se bave aktivnostima čiji su ciljevi podupiranje svih aktivnosti uključenih u navedene sektore koji se ne mogu prijaviti za financiranje.

  • Podijeli:

Ivica Žuro

Ivica Žuro

Ivica Žuro je konzultant u financijama, bankovnom poslovanju i upravljanju poduzećima. Vlasnik je MM Beneficium obrta za poslovno savjetovanje. Nakon duge karijere u bankarstvu gdje je uz ostalo bio dugogodišnji direktor za Srednju Dalmaciju u Splitskoj banci, odlučio je iskoristiti stečeno iskustvo u savjetovanju za financiranje i upravljanje. Uža specijalnost su mu financiranje poduzetništva te fizičkih osoba, kao i refinanciranje postojećih obveza povoljnijim kreditiranjem te organizacijska poboljšanja i uštede na troškovima poslovanja.

https://www.financiranje.net/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja
IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja

Možete li zamisliti svoj život ili posao bez pomoći digitalnih alata? Naravno da ne možete, jer su digitalni alati postali neizostavni, ali i jer poboljšavaju i olakšavaju našu svakodnevicu. Predstavljamo vam IQNautics, digitalni alat koji će promijeniti vaš život i potpuno preokrenuti operacije vaše čarter tvrtke.

Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste
Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste

Blagoslov i prokletstvo čartera je atraktivna ponuda iz kojeg proizlazi lažan osjećaj sigurnosti - da će gosti doći sami od sebe te da nema potrebe dodatno ulagati u marketing. Branding je pak, osnova za čarter usluge.

Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu
Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu

Svi poduzetnici žele optimizirati svoje poslovanje i smanjiti troškove, no jedan od najvećih izazova je kako smanjiti osnovicu poreza na dobit, a pri tome ne ugroziti zaradu. Ivica Žuro u novom članku otkriva dozvoljene metode koje će vam pomoći da učinkovito smanjite porezne obveze i povećate profitabilnost vašeg poslovanja. Bez obzira jeste li mali, srednji pa čak i veliki poduzetnik, saznajte koje su to, lako primjenjive, strategije.

Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe
Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe

Smjer u kojem će tvrtka, organizacija ili zaposlenici ići, ovisi o tom jednom pojedincu - vođi tima i njegovu umijeću leadershipa. Uspjeh tvrtke uvelike ovisi o kvalitetama i vještinama tog pojedinca te hoće li moći opravdati odgovornost i povjerenje. No, koje vještine trebaju imati oni najbolji?