Pomorska učilišta - budućnost pomorstva, turizma i čartera


Hrvatska kao zemlja poznata po nautici i broju pomoraca, sa najvećom čarter flotom na Mediteranu je također i među vodećim zemljama u svijetu u školovanju pomorskog kadra. A pomorci i nautičari znaju kome se obratiti kada je u pitanju njihova karijera.

Najčešće su baš pomorska učilišta mjesto savjetovanja i mjesto na kojem se raspravlja o problemima i traže rješenja. Zašto? Upravo zato što se na takvim mjestima nalaze aktivni ili iskusni pomorci čiji posao uključuje prisutnost na svim stranama svijeta i rad u internacionalnim kompanijama s multikulturalnim iskustvom. 
 
Manje je poznat podatak kako velik broj pomoraca bira karijeru u edukaciji, ukrcaju ili raznim vrstama agentura nakon što se “skinu s broda“. Često se krivo misli kako se pomorci umirovljuju kada se “iskrcaju”. To je samo jedan stereotip među mnogima, kao i dok plove često znamo čuti - „blago se njemu on je pomorac”
 
Hrvatska sveučilišta i pomorska učilišta već generacijama školuju kvalitetan kadar i zanimalo nas je tko im prenosi znanje? Mahom su to profesori i profesionalci koji su svoje znanje stekli formalno, ali i u plovidbi, a praktično znanje je ono najvrijednije. 
 
Ploviti se mora, govorili su naši stari. Danas Hrvatska po nekim informacijama broji i preko 20 tisuća pomoraca sa čak preko 60% časnika, što govori sasvim dovoljno o stručnosti i obuci pomoraca iz Lijepe naše. Hrvatska na svojih 3.871,833 stanovnika prema prošlogodišnjem popisu stanovnika, ima i 4 sveučilišta sa pomorskim programom. Pomorskih učilišta sa programom za edukaciju u pomorstvu i nautici ima skoro dvadesetak, što bi našu zemlju prema prosjeku postavilo na sam vrh u svijetu. Nacija smo koja svoju budućnost i prosperitet vidi u pomorstvu. 
 
Na tu temu razgovarali smo s Pomorskim učilištem Adria Libar, koje u Hrvatskoj ima 33 godine iskustva u edukaciji. Svoje centre za edukaciju ima u Zadru, Šibeniku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, a prepoznato je i na međunarodnoj razini. 

edukacija pomorskog kadra u stvarnim uvjetima

Što čini dobro pomorsko učilište? 

Kada govorimo o kvaliteti pomorskih učilišta, ona se mjeri kroz razne čimbenike kao što su stručan predavački kadar, odgovarajuće opremljene kabinete, učionice te dobru pomorsku infrastrukturu, uključujući brodove za vježbe i simulacijske sustave. Sve ovo je neophodno za prenošenje znanja i iskustva na učinkovit način - simulirajući stvarne uvjete koje pomorce čekaju na morima. 
 
Akreditacije i certifikati potvrda su funkcionalnosti učilišta prema standardima koji su za ovu vrstu edukacije obavezni i podložni strogim provjerama certifikacijskih kuća i institucija. Nepoštivanje standarda strogo se kažnjava, no najveća kazna je kad u ovom poslu izgubite kredibilitet jer to utječe na sliku zemlje i na percepcije pojedinaca, odnosno pomoraca.  
 
Stoga su uz svu modernu tehnologiju i priznanja, najbitniji ljudi koji organiziraju, provode i prenose znanje i vještine na pomorce. Naše trajanje u poslu, uz jasnu viziju, možemo zahvaliti našem timu iskusnih i kvalificiranih stručnjaka; časnicima i kapetanima, ali i doktorima, inženjerima, profesorima i brojnim vanjskim suradnicima te institucijama s kojima gradimo pozitivnu sliku o pomorstvu u Hrvatskoj i školovanom kadru koje šaljemo u svijet.  
 
Nije uvijek sve bajno i kao u svakom poslu, najčešće se o problemima pomoraca i u pomorstvu priča kada se dogode nesreće, gubitci... No, ipak svi mi možemo doprinijeti manjim koracima kvaliteti struke. Zaista vjerujemo kako sigurnost i visoka učinkovitost u pomorstvu dolazi prvo od nas samih. To je obaveza i odgovornost svakog koji se bavi ovim poslom od člana posade do zapovjednih funkcija na brodu ili u tvrtki. 
 

adria libar učilište - edukacija budućih pomoraca o sigurnosti na moru

Edukacija sadašnjih i budućih pomoraca 

Edukacija u pomorstvu uključuje znanja iz raznih područja budući se radi o industriji visokog rizika gdje posljedice neznanja znače veliku štetu za ljude i okoliš. Propisuje je Međunarodna pomorska organizacija (IMO) kroz STCW konvenciju (Standards of Training, Certification and Watchkeeping), a između ostaloga sadržava:  

  • Sigurnost na brodu 
  • Pružanje medicinske pomoći i skrbi  
  • Preživljavanje na moru
  • Zaštita okoliša  
  • Rad na tankerima  
  • Radio komunikacije  
  • Simulatorski tečajevi  
  • Obuka za upravljanje ljudskim potencijalima 

Edukaciju u pomorstvu provodimo na svim razinama, od osnovne obuke zaposlenika i posade broda do zapovjednih pozicija. Kvalitetnom obukom cilj je stvarati stručne pomorce koji će svojim znanjima i vještinama upravljati tehnologijom, resursima i funkcionirati u vodstvu i timskom radu.  
 
Rad na brodu je rad u specifičnom okruženju i specifičnim uvjetima koji uključuje zadatke pod radnim opterećenjem, poznavanje međunarodnih pomorskih konvencija, zakonodavstava i prava, poznavanje rada na naprednim simulatorima te rad u izvanrednim i kriznim situacijama.  
 
Cilj je pratiti stalni razvoj i inovacije u pomorstvu i u skladu s tim poboljšavati obuku kako bi držali korak u ovom dinamičnom svijetu. 


Hrvatska kao centar edukacije u pomorstvu 

To što je Hrvatska prepoznata u svijetu kroz pomorstvo, nije došlo preko noći. Hrvatska je dobrim primjerom edukacije stvorila priču o sebi. Tiho i na mala vrata, rekli bismo. Kao i pomorsko učilište Adria Libar, naš sugovornik koji nam je približio težinu i veličinu pomorske edukacije kao svijetlu budućnost za nove generacije zahvaljujući tradiciji i održivosti. 


Kako se očito, ploviti mora, možemo zaključiti kako se Adria Libar afirmirao kao idealan za obučavanje kadra koji će biti budućnost hrvatskog pomorstva, turizma i nautičkog čartera
 

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Panel 240+: Pomicanje granica sezonalnosti
Panel 240+: Pomicanje granica sezonalnosti

Ima li Hrvatska potencijala za razvoj cjelogodišnjeg nautičkog turizma i ako ima, je li to nešto što stvarno želimo? Saznajte što se o toj, ali i drugim temama razgovaralo na panelu Nautika 240+ tijekom ovogodišnjeg izdanja turističkog sajma Place2go u Zagrebu.

Kako nezadovoljne goste pretvoriti u sretne i oduševljene?
Kako nezadovoljne goste pretvoriti u sretne i oduševljene?

Jeste li vi i vaši zaposlenici spremni nositi se sa situacijama kada gost nije zadovoljan vašom uslugom? Za to čak postoje i edukacije. Trebate znati - moguće je profesionalno upravljati i sa primjedbama.

Zaštita na moru: Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi
Zaštita na moru: Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi

Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi su od osnovne važnosti za svakog nautičara, pomorca i skipera. No, što sve ti tečajevi sadržavaju i koje vještine ćete savladati? Što je sve potrebno kako bi se zapravo osigurala sigurnost u plovidbi i što na sve to kaže struka.

Kako (i zašto) zaštititi ime svoje tvrtke?
Kako (i zašto) zaštititi ime svoje tvrtke?

Zaštita imena tvrtke je praksa s kojom ne samo kako stječete standardu pravnu zaštitu, nego bi ste je trebali smatrati i izvrsnim marketinškim alatom. Saznajte koji je postupak zaštite žiga te zašto biste zapravo trebali zaštititi ime svoje tvrtke.