Devet sastojaka za povećanje stope rasta u prodaji


Kao vlasnik svake tvrtke, znate da je zatvaranje prodaje ključno za vaš rast i uspjeh, no uvijek postoji pitanje možete li učiniti nešto specifično kako bi podigli svoju stopu rasta u sljedećoj godini?

1. Postavljajte pitanja i slušajte

Relevantna pitanja i vrste pitanja su važni.

Možda ste to već čuli, ali kada razgovarate sa svojim potencijalnim gostom, pokušajte pristupiti postavljanju pitanja kao da su već bukirali brod. 
Pitajte što ih je ponukalo da posjete destinaciju gdje žele jedriti, hoće li po povratku u marinu produžiti boravak na kopnu ili se vraćaju doma.

Razgovor koji se može voditi i pitanja koja postavljate stvaraju povezanost s gostom na prvi utisak.

2. Pokažite svoj puni potencijal

Kako najbolje privući nove goste nego svjedočenjem starih gostiju.

Posebice ako ciljate određeni tip gosta. Kratke video recenzije ili tekstualni oblici su naslijeđe preporuka od gosta do gosta.

Svakako iskoristite taj adut i budite kreativni!

3. Istaknite se

Pronalaženje usluge ili proizvoda lakše je nego ikad u današnjem internetskom svijetu.  Možete jednostavno pretraživati, pitati nekoliko prijatelja ili potražiti na platformama društvenih medija kojima vjerujete za komentare o tvrtki ili proizvodu. Zbog toga je važno da se vaša poruka izdvaja od ostalih. 

Plavi papirnati avion se izdvaja od ostalih bijelih.

Navođenje potencijalnih kupaca da vas odaberu započinje jedinstvenim prvim dojmom.

Dostava vaše poruke potencijalnom gostu mora biti uvjerljiva: provjerite jesu li poruke koje šaljete djelotvorne.

4. Ispričajte svoju priču vizualno

Vizuali mogu pomoći da vaša poruka postane djelotvorna. Stvari poput videozapisa, slika pokazat će gostu kako će se osjećati i što će dobiti ako izabere vas. 

5.  Prevladavanje prigovora u prodaji

Iskusnom prodajnom profesionalcu prigovor je prilika za zlatni rudnik. Prigovor znači da je gost angažiran. Potencijalni gost zapravo razmatra vaš prijedlog.

Prevladavanje prodajnih prigovora ključ je prodaje. Evo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da se zatvorite.

Prigovor: "Preskupi ste."

Rješenje: Nastavite razgovor.

Konkurencija je dio poslovanja. Možda je vaš proizvod ili usluga zaista viša cijena od cijene vašeg konkurenta. Ali treba li vas to zaustaviti? Ne. Zato ne dopustite da to bude kraj razgovora.

Prigovor: "Dajte mi više."

Rješenje: Predstavite činjenice.

Mnogi gosti žele savršenu kombinaciju broda iznimne kvalitete, prekrasne usluge i niskih cijena koje im se daju na srebrnom pladnju. 
Svi znamo da je izuzetno teško pružiti najnižu moguću cijenu uz istovremeno postizanje najveće kvalitete i najveće usluge.

Istaknite svoje prednosti. Imajte artikuliran razlog koji jasno objašnjava što vas čini boljim od konkurencije. 
Prodajte vrijednost koju će im donijeti odabir vaše tvrtke.

Prigovor: "Vaš proizvod ne zadovoljava naše potrebe."

Rješenje: Pogledajte stvari iz perspektive klijenta.

Empatija je moćan alat pri prevladavanju prodajnog prigovora.

Možda ste izvrstan prodavač i možda ćete moći razgovarati  s potencijalnim gostima o čarteru jednom ili čak dvaput, ali na kraju, ako vaša usluga ne zadovoljava potrebe ljudi, otići će negdje drugdje. 
Pauzirajte da biste procijenili način razmišljanja potencijalnih gostiju.

Glavna stvar ovdje je da kada istinski vidite očima svojih gostiju, možete prilagoditi svoj pristup. Počet ćete izrađivati točke koje govore i o njihovim emocijama i o logičnom dijelu njihovog mozga.

Prevladavanje prigovora na prodaju može potrajati, ali vaše će se vještine s vremenom poboljšati. Nikada ne paničarite, jer sigurno nije potrebno sniziti cijenu da biste dobili prodaju. Jednostavan čin prilagodbe vašeg pristupa stavit će vas na put prema negiranju budućih prigovora prije nego što se uopće dogode.

6. Ne bojte se previše davanja unaprijed

Čovječuljak na gramofon viče INFO.

Naravno, morate biti kompenzirani za svoje vrijeme i znanje. No previše tvrtki, posebno onih u profesionalnim uslužnim djelatnostima, ne daje dovoljno obrazovanja i informacija unaprijed. 

Kada dajete više informacija osnažujete svoje kupce i zapravo ih približavate svom poslovanju.

7. Shvatite što motivira vaše goste

Uložite vrijeme kako biste saznali što motivira vaše goste. Odvojite vrijeme da upoznate njihove potrebe, izazove, brige i strahove.

Dok učite o svojim gostima, shvatite potrebe svog gosta, riješite tu potrebu i imat ćete puno veće šanse za prodaju.

8. Zalažite se za odluku

"Možda" je užasno mjesto za biti. To nije dobro za vas i nije dobro za gosta.
Kada znate da gosti imaju dovoljno informacija da donesu odluku, natjerajte ih da je donesu.

Sljedeći put kada pričate s potencijalnim gostom, ne tražite od njih da kupuju od vas - samo zatražite odluku. Postoji razlika. I bez obzira na to kakva je to odluka, imate ju na raspolaganju.

9. Uvijek pretjerano isporučite

Ako želite osigurati da vam se gosti vraćaju iznova i iznova i da govore drugima o vama, prekomjerna isporuka je kritična.  To ne znači da morate učiniti nešto "veliko" zbog čega gubite novac. To može biti nešto malo za vas, ali možda veliko za gosta. 

Prekomjerna isporuka može se postići na različite načine.

  • Neočekivano ugodno iskustvo
  • Sitnica koji oduševljava

Kada pružate izvrsnu uslugu gostima, nemojte to smatrati kratkoročnom transakcijom. Umjesto toga, dugoročno uložite u svoje goste i izgradite priliku za ponavljanje poslovanja.

Gosti novi i stari trebali bi steći isto iskustvo, bez obzira na to koliko je vaša tvrtka velika ili mala. Dosljednost može biti jedan od najvažnijih elemenata usluge. Ako se potrudite oko svojih gostiju ne samo da ćete shvatiti kako povećati prodaju, dobiti ponovljeno poslovanje i sretnije kupce; također ćete postići manje nepravilne prodajne procese.

  • Podijeli:

Edita Vasiljević

Edita Vasiljević

Edita Vasiljević je konzultantica u prodaji i marketingu za sektor turizma, prvenstveno čartera. Svoje dugogodišnje prodajno iskustvo u rezervacijskim sistemima i agencijama je odlučila iskoristiti kao pokretačku snagu kompanije Ditas Consulting. Od čartera do agencija, uža specijalnost joj je prodaja te novi načini prodaje u današnjem dinamičnom okruženju te naglasak na kombiniranje emocije sa digitalizacijom. Moto kompanije je – Emocija prodaje!

https://www.linkedin.com/in/edita-vasiljevic-sales/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Enviromental, Social and Governance - budućnost poslovanja i nautike
Enviromental, Social and Governance - budućnost poslovanja i nautike

Znate li što znači ESG i kako se odnosi na suvremeno poslovanje? ESG nije samo još jedna u nizu modernih skraćenica; to je ključan koncept koji transformira poslovanje. Ivica Žuro donosi kako ESG utječe na financiranje, održivost, i čak nautički čarter, te kako se vaša tvrtka može prilagoditi ovim promjenama prije nego što bude prekasno.

SEO vs PPC - Što je bolje?
SEO vs PPC - Što je bolje?

SEO je idealan je za izgradnju online autoriteta i postizanje organske vidljivosti. Zahtijeva i kontinuiranu posvećenost, a rezultati su dugotrajni. PPC nudi brzo rješenje, postiže rezultate, ali je njegov učinak kratkoročan. I što onda odabrati?

ICE'23 - Tri dana, jedna lokacija, bezbroj prilika
ICE'23 - Tri dana, jedna lokacija, bezbroj prilika

Bliži nam se još jedan International Charter Expo, a ove godine se čini kako obara sve rekorde potražnje. I dok se traži “karta više”, a organizatori razmatraju otvaranje liste čekanja, saznajte što ICE’23 predstavlja u čarter industriji te zašto ne smijete propustiti ovaj B2B događaj.

Pravni izazovi razvoja i plovidbe autonomnih brodova
Pravni izazovi razvoja i plovidbe autonomnih brodova

Autonomni brodovi unose revoluciju u pomorsku industriju, ali povlače i brojne pravne izazove - odgovornost za nesreće, prilagodbe zakonodavstva i zaštite privatnosti podataka. Ujedno otvaraju i potrebu za međunarodnom suradnjom. Katarina Ćosić piše o tome koje sve izazove i pitanja ova inovacija povlači za sobom.