Pravne implikacije nemara posade i putnika u čarteru


Svaki čarter ima obvezu zaštititi svoju posadu ili goste. No, što ako plovilo treba zaštitu od tuđe nebrige i nemara? Saznajte koje su zakonske obaveze svake čarter tvrtke te koje vrste osiguranja postoje za takve situacije.

Čarter tvrtke su odgovorne za zaštitu plovila te za sigurnost osoba koje se nalaze na njemu i izvan njega. 
 
U ovom članku fokusirat ćemo se na zakonske obveze čarter tvrtki po pitanju zaštite svojih plovila od nemara posade i nemara ljudi koji ih iznajmljuju i kako se čarter tvrtke mogu zaštititi od posljedica. 

Primjena zakona u plovidbi

Na zaštitu plovila od nemara posade i gostiju primjenjuju se sljedeći zakoni: 

Pomorski zakonik Republike Hrvatske - ovaj zakonik regulira pravila ponašanja na moru te propisuje obvezu posade da se brine o sigurnosti plovila i putnika te da ne čine nikakve radnje koje bi mogle dovesti do oštećenja plovila. 

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama Republike Hrvatske - ovaj zakon propisuje obvezu vlasnika plovila da štiti pomorsko dobro i okoliš te da ne čini nikakve radnje koje bi mogle uzrokovati zagađenje ili oštećenje pomorskog dobra. 

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu – ovim zakonom uređuju se obvezna osiguranja u prometu. 

Zakon o obveznim odnosima – kao opći zakon kojim se propisuju obveze i odgovornosti stranaka u ugovornim odnosima. Između ostalog, regulira pitanje odgovornosti u slučaju štete na plovilu. 
  

Vrste osiguranja za čarter tvrtke

Čarter tvrtka bi trebala imati nekoliko vrsta osiguranja kako bi se osigurala od nemara posade i gostiju, a jedno od osnovnih je i kasko osiguranje.  
Ovdje su još neka od osnovnih osiguranja koja bi trebala imati: 

Obvezno osiguranje od odgovornosti – njime su pokrivene štete nastale iz odgovornosti za štetu zbog tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja ili smrti treće osobe. 

Dobrovoljna polica osiguranja - obvezno osiguranje plovila će pokriti isključivo štete koje se nanesu plivačima, roniocima ili osobama na plaži. A za štetu koju vlasnik upotrebom plovila nanese nekom drugom plovilu, taj vlasnik plovila će takvu štetu morati platiti iz vlastitog džepa, osim ako ne ugovori i policu dobrovoljne odgovornosti. 

Osiguranje od nezgoda - ovo osiguranje pokriva ozljede ili smrt posade ili gostiju koji borave na brodu. 

Osiguranje imovine - ovo osiguranje pokriva štetu na brodu i opremi u slučaju požara, oluje ili drugih nepredviđenih događaja. 

Osiguranje od gubitka prihoda - ovo osiguranje pokriva gubitak prihoda ako se čarter tvrtka ne može baviti svojim uobičajenim aktivnostima zbog štete na brodu ili opremi. 
 
Važno je napomenuti da je svaka čarter tvrtka različita i trebala bi se savjetovati sa stručnjakom za osiguranje kako bi odredila koja osiguranja su joj potrebna. 
 
Kada je u pitanju nemar posade, čarter tvrtke moraju osigurati da su svi članovi posade upućeni u sigurnosna pravila i postupke u slučaju nezgode. Također, čarter tvrtke moraju provjeriti iskustvo i kvalifikacije svih svojih članova posade prije nego što ih zaposle. 
 
U slučaju tužbi ili drugih pravnih posljedica, čarter tvrtke trebaju imati odgovarajuću osiguranu policu i pravnu podršku. Također je važno da čarter tvrtke pažljivo dokumentiraju sve incidente i nezgode kako bi se osiguralo da postoji cjelovit zapis svih događaja. 
 
Kako bi se izbjegli visoki troškovi vođenja sudskih postupaka (budući da su iznosi šteta visoki uzevši u obzir vrijednost plovila) potrebno je provesti cjelokupnu proceduru osiguranja od neželjenih posljedica i držati se zakonskih odredbi. 
  

Kako se zaštititi od posljedica nemara 

Iako čarter tvrtke mogu poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale sigurnost svojih plovila i putnika, ipak postoji mogućnost da se dogode nezgode ili nesreće. 
 
Kako bi se izbjegle štetne posljedice, ovo je nekoliko koraka koje bi čarter tvrtke trebale 
poduzeti: 

  • Unajmiti iskusnu posadu: osigurati da posada ima dovoljno iskustva i znanja za upravljanje plovilima. 
  • Pravilno održavati plovila: plovila treba redovito održavati kako bi se smanjila mogućnost nezgoda ili kvarova tijekom najma. 
  • Jasan ugovor o najmu plovila: u ugovor o najmu plovila treba uključiti uvjete o minimalnoj dobi korisnika, obveznoj obuci i uvjetima korištenja plovila. Također, u ugovor bi se trebali uključiti detalji o odgovornosti korisnika u slučaju štete. 
  • Pružiti obuku korisnicima: pružiti korisnicima obuku o sigurnom upravljanju plovilom i upozoriti ih na sve potencijalne opasnosti. Ovo će pomoći u smanjenju rizika od nesreća. 
  • Osigurati dodatno osiguranje od odgovornosti: osim standardnog osiguranja za plovila, čarter tvrtke mogu kupiti i dodatno osiguranje od odgovornosti kako bi se zaštitile od bilo kakvih štetnih posljedica koje mogu nastati tijekom najma. 
  • Pravovremeno reagirati na probleme: ako se dogodi bilo kakva šteta tijekom najma, čarter tvrtke trebaju brzo reagirati i riješiti problem. To može uključivati popravke plovila ili rješavanje problema s korisnicima kako bi se spriječila daljnja šteta.

Slijedeći ove korake, čarter tvrtke mogu smanjiti rizik od nesreća i štetnih posljedica, izbjeći visoke troškove i rizik sudskih postupaka te zaštititi svoje poslovanje. 

  • Podijeli:

Katarina Ćosić

Katarina Ćosić

Katarina Ćosić vodi vlastiti odvjetnički ured u Zagrebu. Zastupa domaće i strane klijente u području pomorskog i općeprometnog prava, trgovačkog prava i pravo društava, prava intelektualnog vlasništva, zemljišnoknjižnog prava, prava medija, odštetnog prava, sportskog prava, IT-a.

https://www.linkedin.com/in/katarina-%C4%87osi%C4%87-95731361/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu
Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu

Zašto je Biograd Boat Show toliko poseban? Ovo je najveći nautički sajam Srednje Europe, na kojem se svake godine premijerno predstavljaju mnogi modeli jahti i brodica, te okuplja veliki broj najrelevantnijih dobavljače nautičke opreme. Usprkos izazovima ovaj sajam nautike ne samo kako je opstao, već iz godine u godinu bilježi rekorde u broju izlagača i posjetitelja. Ove godine Biograd Boat Show slavi svoj 25. rođendan. Yacht Charter B2B - Croatia Charter Expo će i ove godine biti glavno mjesto za povezivanje fleet operatera, yacht charter agenata i dobavljača. 

Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)
Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)

Što je zapravo nautička čarter tvrtka? Viđenje “na van” je uvijek kako je čarter nedostižni luksuz za mnoge. Ali stvarnost je kako se svatko bori sa svojim vlastitim problemima. U slučaju ako problemi dođu “do grla”, imamo nekoliko savjeta za vas.

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?