Pravne implikacije nemara posade i putnika u čarteru


Svaki čarter ima obvezu zaštititi svoju posadu ili goste. No, što ako plovilo treba zaštitu od tuđe nebrige i nemara? Saznajte koje su zakonske obaveze svake čarter tvrtke te koje vrste osiguranja postoje za takve situacije.

Čarter tvrtke su odgovorne za zaštitu plovila te za sigurnost osoba koje se nalaze na njemu i izvan njega. 
 
U ovom članku fokusirat ćemo se na zakonske obveze čarter tvrtki po pitanju zaštite svojih plovila od nemara posade i nemara ljudi koji ih iznajmljuju i kako se čarter tvrtke mogu zaštititi od posljedica. 

Primjena zakona u plovidbi

Na zaštitu plovila od nemara posade i gostiju primjenjuju se sljedeći zakoni: 

Pomorski zakonik Republike Hrvatske - ovaj zakonik regulira pravila ponašanja na moru te propisuje obvezu posade da se brine o sigurnosti plovila i putnika te da ne čine nikakve radnje koje bi mogle dovesti do oštećenja plovila. 

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama Republike Hrvatske - ovaj zakon propisuje obvezu vlasnika plovila da štiti pomorsko dobro i okoliš te da ne čini nikakve radnje koje bi mogle uzrokovati zagađenje ili oštećenje pomorskog dobra. 

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu – ovim zakonom uređuju se obvezna osiguranja u prometu. 

Zakon o obveznim odnosima – kao opći zakon kojim se propisuju obveze i odgovornosti stranaka u ugovornim odnosima. Između ostalog, regulira pitanje odgovornosti u slučaju štete na plovilu. 
  

Vrste osiguranja za čarter tvrtke

Čarter tvrtka bi trebala imati nekoliko vrsta osiguranja kako bi se osigurala od nemara posade i gostiju, a jedno od osnovnih je i kasko osiguranje.  
Ovdje su još neka od osnovnih osiguranja koja bi trebala imati: 

Obvezno osiguranje od odgovornosti – njime su pokrivene štete nastale iz odgovornosti za štetu zbog tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja ili smrti treće osobe. 

Dobrovoljna polica osiguranja - obvezno osiguranje plovila će pokriti isključivo štete koje se nanesu plivačima, roniocima ili osobama na plaži. A za štetu koju vlasnik upotrebom plovila nanese nekom drugom plovilu, taj vlasnik plovila će takvu štetu morati platiti iz vlastitog džepa, osim ako ne ugovori i policu dobrovoljne odgovornosti. 

Osiguranje od nezgoda - ovo osiguranje pokriva ozljede ili smrt posade ili gostiju koji borave na brodu. 

Osiguranje imovine - ovo osiguranje pokriva štetu na brodu i opremi u slučaju požara, oluje ili drugih nepredviđenih događaja. 

Osiguranje od gubitka prihoda - ovo osiguranje pokriva gubitak prihoda ako se čarter tvrtka ne može baviti svojim uobičajenim aktivnostima zbog štete na brodu ili opremi. 
 
Važno je napomenuti da je svaka čarter tvrtka različita i trebala bi se savjetovati sa stručnjakom za osiguranje kako bi odredila koja osiguranja su joj potrebna. 
 
Kada je u pitanju nemar posade, čarter tvrtke moraju osigurati da su svi članovi posade upućeni u sigurnosna pravila i postupke u slučaju nezgode. Također, čarter tvrtke moraju provjeriti iskustvo i kvalifikacije svih svojih članova posade prije nego što ih zaposle. 
 
U slučaju tužbi ili drugih pravnih posljedica, čarter tvrtke trebaju imati odgovarajuću osiguranu policu i pravnu podršku. Također je važno da čarter tvrtke pažljivo dokumentiraju sve incidente i nezgode kako bi se osiguralo da postoji cjelovit zapis svih događaja. 
 
Kako bi se izbjegli visoki troškovi vođenja sudskih postupaka (budući da su iznosi šteta visoki uzevši u obzir vrijednost plovila) potrebno je provesti cjelokupnu proceduru osiguranja od neželjenih posljedica i držati se zakonskih odredbi. 
  

Kako se zaštititi od posljedica nemara 

Iako čarter tvrtke mogu poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale sigurnost svojih plovila i putnika, ipak postoji mogućnost da se dogode nezgode ili nesreće. 
 
Kako bi se izbjegle štetne posljedice, ovo je nekoliko koraka koje bi čarter tvrtke trebale 
poduzeti: 

  • Unajmiti iskusnu posadu: osigurati da posada ima dovoljno iskustva i znanja za upravljanje plovilima. 
  • Pravilno održavati plovila: plovila treba redovito održavati kako bi se smanjila mogućnost nezgoda ili kvarova tijekom najma. 
  • Jasan ugovor o najmu plovila: u ugovor o najmu plovila treba uključiti uvjete o minimalnoj dobi korisnika, obveznoj obuci i uvjetima korištenja plovila. Također, u ugovor bi se trebali uključiti detalji o odgovornosti korisnika u slučaju štete. 
  • Pružiti obuku korisnicima: pružiti korisnicima obuku o sigurnom upravljanju plovilom i upozoriti ih na sve potencijalne opasnosti. Ovo će pomoći u smanjenju rizika od nesreća. 
  • Osigurati dodatno osiguranje od odgovornosti: osim standardnog osiguranja za plovila, čarter tvrtke mogu kupiti i dodatno osiguranje od odgovornosti kako bi se zaštitile od bilo kakvih štetnih posljedica koje mogu nastati tijekom najma. 
  • Pravovremeno reagirati na probleme: ako se dogodi bilo kakva šteta tijekom najma, čarter tvrtke trebaju brzo reagirati i riješiti problem. To može uključivati popravke plovila ili rješavanje problema s korisnicima kako bi se spriječila daljnja šteta.

Slijedeći ove korake, čarter tvrtke mogu smanjiti rizik od nesreća i štetnih posljedica, izbjeći visoke troškove i rizik sudskih postupaka te zaštititi svoje poslovanje. 

  • Podijeli:

Katarina Ćosić

Katarina Ćosić

Katarina Ćosić vodi vlastiti odvjetnički ured u Zagrebu. Zastupa domaće i strane klijente u području pomorskog i općeprometnog prava, trgovačkog prava i pravo društava, prava intelektualnog vlasništva, zemljišnoknjižnog prava, prava medija, odštetnog prava, sportskog prava, IT-a.

https://www.linkedin.com/in/katarina-%C4%87osi%C4%87-95731361/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Top 5 trendova digitalnog marketinga za čartere u 2024. godini
Top 5 trendova digitalnog marketinga za čartere u 2024. godini

Neke se stvari nikada ne mijenjaju, uključujući stalnu evoluciju digitalnog marketinga. Pitanjeje sljedeće: želite li poboljšati svoj odnos s klijentima i svoje čarter poslovanje. Želite? Provjerite top 5 aktualnih marketinških trendova.

Kako web stranicu učiniti tehnički ispravnom i jednostavnom za korištenje
Kako web stranicu učiniti tehnički ispravnom i jednostavnom za korištenje

Što definira izvrsnu web stranicu? Ako namjeravate obnoviti staru ili kreirati novu web stranicu, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati, čak i ako nisu vaš dio posla. Nastavite čitati kako biste saznali koje značajke web stranica mora imati da bi bila tehnički besprijekorna i prilagođena korisnicima.

Zašto pametni poduzetnici koriste statistike?
Zašto pametni poduzetnici koriste statistike?

Razumijevanje i korištenje podataka nikada nije bilo bitnije za tvrtke. Andreja Fazlić u svom novom članku donosi sve o važnosti statistike i benchmarkinga, prikazujući njihov utjecaj na poslovni uspjeh. Saznajte kako ovi alati mogu voditi vaše poslovanje u donošenju informiranih odluka, optimiziranju operacija i postizanju većih rezultata.

Prolazite li test s gostima? 7 stvari koje već danas možete poboljšati
Prolazite li test s gostima? 7 stvari koje već danas možete poboljšati

Svaki gost koji kroči na jednu od vaših jahti ima određena očekivanja. Ali što ako kažemo da se ta očekivanja mogu ispuniti? Pa čak i biti nadmašena? Mislite li da možete učiniti još bolje za svoje goste? Sigurno možete.