Zaštita na moru: Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi


Tečajevi sigurnosti i zaštite u plovidbi su od osnovne važnosti za svakog nautičara, pomorca i skipera. No, što sve ti tečajevi sadržavaju i koje vještine ćete savladati? Što je sve potrebno kako bi se zapravo osigurala sigurnost u plovidbi i što na sve to kaže struka.

Iz sezone u sezonu smo svjedoci raznih havarija i pomorskih nesreća prouzrokovanih nepropisnim rukovanjem plovilima ili neznanjem. Neželjene situacije se događaju svima, pa čak i iskusnim nautičarima. Što se po pitanju zaštite i sigurnosti može učiniti? 
 
Treba znati kako na moru treba uvijek biti pripremljen i pripravan za neočekivane situacije i kako na moru postoje pravila koja treba savladati i poštovati ih. Samo iskustvo u plovidbi nije dovoljno. Svjesni smo itekako kako se u jeku sezone uvijek traži skiper više, nerijetko se događaju situacije gdje se angažiraju i mahom oni neiskusni, “sa malo prijeđenih nautičkih milja”, mogli bismo reći. 
 
Velik broj nautičara ima samo osnovnu ili nikakvu obuku o sigurnosti i zaštiti u plovidbi, koja bi trebala biti nužna za sve. Sama dozvola za upravljanje brodicom ne znači i dovoljno znanja iz područja sigurnost na plovilu. Staviti gostu prsluk za spašavanje, ponekad je maksimum znanja o sigurnosti. 

Što sve treba znati jedan nautičar 

Želite li uopće postati nautičar trebate imati dozvolu za upravljanje brodicama, a nju se stječe nakon položenog ispita za A i B kategorije. Na ispitu se između ostaloga, traži osnovno poznavanje sigurnosne opreme i postupaka u slučaju opasnosti.  
 
Trenutno, ispiti A i B kategorije nemaju poseban tečaj, ali preporuka struke je odslušati individualni ili grupni tečaj, jer gradivo i nije baš jednostavno svladati samo iz literature. Najidealnije je pripremati se uz stručnog mentora ili nautičara s iskustvom. 
 
Nama ovdje najzanimljivije su dozvole C kategorije za profesionalnog skipera te dozvola za zapovjednika jahte A i B. Svatko tko plovi mora znati zaštititi svoju posadu, sebe i brod, ali i more te znati i kada i na koji način tražiti pomoć.  
 
Treba biti spreman na situacije kada je pomoć nekoliko nautičkih milja daleko te znati upotrijebiti tehnike za preživljavanje. Dakle, osim što pojedinac treba znati osnove kao što su kako ugasiti požar ili kako pozvati pomoć, ali i odgovoriti na tuđi poziv u pomoć, mora znati:  

 • kako preživjeti i pomoći drugima u nevolji 
 • zaustaviti prodor mora i spriječiti potonuće plovila 
 • ugasiti požar na plovilu 
 • popraviti manje kvarove 

A kome se obratiti u slučaju potrebe za edukacijom? Pomorska učilišta pružaju tečajeve o sigurnosti u plovidbi koji su od velike pomoći nautičarima, a posljedično i gostima.  

Uloga skipera u plovidbi i važnost dozvole za upravljanje 

Najbolje je biti pripreman unaprijed. Svi prisutni u plovidbi, na plovilu trebaju biti upućeni gdje se nalazi sigurnosna oprema, kao što su prsluci za spašavanje, rakete za signalizaciju i ostalo. Također, treba biti svjestan sigurnosnih procedura, kao što su postupci za gašenje požara, plan za evakuaciju i sl. 
 
U sezoni, tijekom godišnjih odmora ljudi na brodicama i jahtama su opušteni, ponekad i preopušteni. Međutim znamo koliko vremenske prilike na moru mogu biti nepredvidive.  
 
Što se tiče profesionalnih skipera i kapetana za njih zapravo vrijede pravila prema Međunarodnoj konvenciji o zaštiti ljudskih života na moru (SOLAS), a njihova se primjena razlikuje jedino ovisno o veličini plovila, području plovidbe i opremljenosti.  
 
Najvažnije je dobro isplanirati plovidbu. Brod, bilo koje veličine, treba biti opskrbljen gorivom, vodom i hranom te sva oprema i nautičke karte trebaju biti ispravne i “up to date”.  

Tečajevi sigurnosti i osposobljavanja za plovidbu 

Pomorska učilišta pružaju tečajeve kojima su obuhvaćeni svi aspekti sigurnosti u plovidbi, od opreme za spašavanje do sigurnosnih procedura i protokola u hitnim situacijama. Osim toga, ti tečajevi su vrlo korisni i za one koji tek počinju ploviti, kao i za iskusne nautičare koji žele osvježiti svoje znanje o sigurnosti. 
 
Pri učilištu Adria Libar, svi tečajevi, programi, oprema, prostori i predavači su u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca za što je izdana Dopusnica Ministarstva, koje nadzire učilište, nastavu, stanje opreme i prostore. 
 
Kako bi se znalo više o samoj sigurnosti u plovidbi preporučuju se idući tečajevi: 

 • osposobljenost za upravljanje gašenjem požara 
 • osposobljenost za pružanje medicinske prve pomoći  
 • temeljna sigurnost na brodu 

Osposobljenost za upravljanje gašenjem požara (STCW VI/3) 

Zlu ne trebalo, ali jedna od osnovnih stvari koju svaki pomorac i nautičar mora znati je kako se nositi sa eventualnim požarom na plovilu. Pri učilištu Adria Libar moguće je završiti tečaj, tijekom kojeg ćete se upoznati s načelima sigurnosti, nadzorom požara na plovilima, organizacijom protupožarne zaštite, postupcima gašenja  požara, pregled vatrogasne opreme, te ćete naučiti prepoznavati opasnosti pri gašenju požara. 
 
Tečaj obuhvaća i osnovne principe prve pomoći, te ćete u praktičnom dijelu tečaja vježbati svoje vještine kroz pokazne slučajeve.   


Osposobljenost za pružanje medicinske prve pomoći (STCW VI/4-1)

Pružanje prve pomoći je osnova u životu, pa tako je i u plovidbi od posebne važnosti. Kada se dogode hitne situacije nautičari znaju kako pomoć nije uvijek na dohvat ruke. Kako se ne bi situacije dodatno pogoršale preporučuje se i osposobljavanje za pružanje medicinske prve pomoći.  
 
Završetkom ovakvog tečaja, biti ćete sposobni pružiti trenutačnu prvu pomoć u slučaju nezgode ili bolesti. Također ćete biti osposobljeni prepoznati i liječiti ozljede kao što su iščašenja, lomovi, ozljede vrata, glave, kičme ili mišića te valjano zaustaviti krvarenje. 
 
Kroz tečaj, upoznat ćete se sa neposrednim djelovanjem i sredstvima prve pomoći, pružanju prve pomoći u slučaju srčanog udara, utapanja i gušenja te opasnostima od trovanja na brodu. 
 
Bit ćete upoznati s postupkom ispitivanja bolesnika, kao i s liječenjem opeklina ozljeda nastalim utjecajem hladnoće i vrućine. Obučit ćete se i kako tražiti medicinske savjete putem radija, te ćete se upoznati sa sterilizacijom i osnovama farmakologije. 
 
Na kraju svakog tečaja, polaže se ispit pri lučkim kapetanijama i potvrđuje znanje uz svjedodžbe koje su priznate u cijelom svijetu.  


Sve na jednom mjestu - Temeljna sigurnost na brodu (STCW VI/1)

Ovaj osnovni STCW tečaj namijenjen je svima koji su zaposleni ili angažirani na plovilima i temelji se na smjernicama IMO modela te se sastoji od četiri dijela:  

 1. Tehnike osobnog preživljavanja VI/I-I 
 2. Protupožarna zaštita VI/I-2 
 3. Osnovna prva pomoć VI/I-3  
 4. Osobna sigurnost i društvena odgovornost VI/I-4 

1. Tehnike osobnog preživljavanja - uvod, sigurnost i preživljavanje su teme koje se obrađuju na ovom tečaju i uključuju razumijevanje osnovnih mjera opreza koje će vam pomoći ostati sigurnima na brodu i spriječiti ozljede ili nesreće. Obuhvaća sve hitne situacije koje zahtijevaju brzo i učinkovito djelovanje kao što su požar, havarija broda, napuštanje broda i druge događaje koji zahtijevaju promptnu reakciju. Također vas obučava za rukovanje osobnim sredstvima za spašavanje, za preživljavanje na moru te rukovanje radio opremom za slučaj opasnosti.  

2. Protupožarna zaštita - počinje s teorijom, a zatim se bavi sprečavanjem i otkrivanjem požara. Također se proučavaju ugrađeni protupožarni sustavi i razna protupožarna oprema koja se može koristiti, protupožarna organizacija na brodu i metode gašenja požara.  
 
3. Osnovna prva pomoć - obuhvaća opća načela pružanja prve pomoći, kao što su pravilno postupanje s unesrećenima ili oživljavanje te pružanje pomoći kod krvarenja. 
 
4. Osobna sigurnost i društvena odgovornost - uključuje siguran rad i boravak na plovilima, međuljudske odnose i doprinos njihovom poboljšanju, razumijevanje naredbi i dužnosti, postupanje u hitnim situacijama, sprječavanje onečišćenja morskog okoliša te daljnje unapređivanje međuljudskih odnosa na brodu.  
 
Tečaj uči kako djelovati u različitim situacijama, kako se ponašati u slučaju nužde te kako svojim ponašanjem doprinijeti boljoj atmosferi na brodu te o društvenoj odgovornosti svakog pojedinca. Osim toga, upoznaju se propisi i mjere koje su potrebne za zaštitu morskog okoliša, a koje se moraju poštovati kako bi se izbjegle nepotrebne štete. 

Riječ struke ili tko osposobljava predavače 

Ivo Šantić, kapetan duge plovidbe i predavač u učilištu Adria Libar dao nam je jedinstven uvid u to kako ovakvi tečajevi funkcioniraju, kao osoba zadužena za nadzor i upravljanje pomorskog prometa u cilju unapređenja sigurnosti plovidbe i zaštite morskog okoliša. 
 
Kaže kako učilište usklađuje svoje programe praćenjem zakonskih propisa, izmjena istih, razvoja novih tehnologija i znanja. Predavači su aktivni pomorci, kapetani i zapovjednici jahti koji plove na brodovima ili su zaposleni u pomorstvu na svim krajevima svijeta. Na taj su način u tijeku sa svim aktualnim zbivanjima u pomorstvu. 
 
Ne samo to, gosp. Šantić je posebno istaknuo i podatak kako Adria Libar redovito za svoje predavače organizira obuke pod zajedničkim imenom “train the trainer” u drugim učilištima i ustanovama, kao i unutar kuće. Na taj se način omogućava onaj gore spomenuti sklad sa svim zakonima i propisima te novim tehnologijama u pomorstvu i nautici.  
 

 • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?

Marketing: 10 grešaka koje vam uništavaju poslovanje - 1.dio
Marketing: 10 grešaka koje vam uništavaju poslovanje - 1.dio

Pitate se jeste li postigli svoje ciljeve i jeste li uspjeli zadržati lojalnost klijenata? Činite li tipične marketinške greške poput izostanka strategije, nedostatka autentične priče i neefikasne web stranice? Andreja Fazlić kaže kako je idealno vrijeme za preispitivanje. Saznajte koje su to greške zbog kojih ne ostvarujete željene prihode i kako ih ispraviti.

Iskoristite moć multimedije za poboljšanje dizajna vaše web stranice
Iskoristite moć multimedije za poboljšanje dizajna vaše web stranice

Želite web stranicu koja ima sve, a ne da je samo "lijepa"? Multimedija je može transformirati. Vizuali, poput videozapisa i slika, ne samo što poboljšavaju korisničko iskustvo, već također mogu poboljšati i vidljivost vašeg weba. Promišljenom implementacijom multimedije i izbjegavanjem uobičajenih pogrešaka, možete čitav svoj brend dovesti na novu razinu. Ali i duže zadržati posjetitelje na svojoj web stranici.