Top 5 trendova digitalnog marketinga za čartere u 2024. godini


Neke se stvari nikada ne mijenjaju, uključujući stalnu evoluciju digitalnog marketinga. Pitanjeje sljedeće: želite li poboljšati svoj odnos s klijentima i svoje čarter poslovanje. Želite? Provjerite top 5 aktualnih marketinških trendova.

Uvjerili smo se da se digitalni marketing mijenja brže nego plima i oseka, a ako ste u čarter poslu, posebno u mediteranskim destinacijama poput Hrvatske, Grčke i Italije, praćenje trendova u ovom polju je ključno.  
 
Bez obzira iznajmljujete li plovila u mirnim vodama Jadrana ili na grčkim otocima, iskorištavanje najnovijih digitalnih marketinških trendova može značajno unaprijediti vašu vidljivost i angažman klijenata
 
U ovom članku, istražujemo pet najvažnijih digitalnih marketinških trendova za 2024. godinu koji će vam pomoći da vaš posao s iznajmljivanjem plovila (p)ostane uspješan.  
 
Od korištenja snage AI-a do kreiranja odličnog vizualnog sadržaja, ove strategije su izvrsne da poboljšaju vašu online prisutnost i učine vaš brend traženim. 
 
Udobno se smjestite, uzmite šalicu kave i istražimo zajedno kako možete preokrenuti digitalni marketing da radi za vas ove sezone! 

1. Personalizirani marketing uz pomoć AI 

Započnimo s vrućom temom ove godine – personalizirani marketing uz pomoć AI-a.  
Zamislite da možete svakom svom potencijalnom klijentu ponuditi jedinstveno, po mjeri skrojeno iskustvo već od prvog klika. Zvuči kao SF, zar ne? Pa, AI to čini stvarnošću. 
 
Što je personalizirani marketing uz AI? Jednostavnim riječima, personalizirani marketing znači kreiranje poruka i ponuda na temelju onoga što znate o svojim gostima. 
 
AI, ili umjetna inteligencija, je poput super-pametnog asistenta koji može analizirati ogromne količine podataka kako bi otkrio što svaki klijent stvarno želi. Naravno, pod uvjetom da posjedujete takve podatke. 
 
Zašto je to važno? Za tvrtke koje se bave iznajmljivanjem plovila, ovo je prava revolucija. Personalizirani marketing pomaže vam stvoriti nezaboravna iskustva za vaše goste nudeći im savršenu jahtu, itinerar ili posebnu ponudu na temelju njihovih preferencija. To ne samo da povećava angažman, već i pretvara potencijalne klijente u vjerne korisnike

Primjeri: 

 • E-mail marketing vođen AI-em: Zamislite ovo – potencijalni klijent pregledava jahte u Grčkoj. Uz AI, možete im automatski poslati e-mail s ponudama za jahte u grčkim otocima, personaliziran samo za njih. 
 • Pametni chatboti: Jeste li ikad posjetili web stranicu i odmah dobili pomoć od prijateljskog chatbota? To je AI na djelu! Ovi botovi mogu odgovarati na pitanja, predlagati plovila i čak rukovati rezervacijama, sve personalizirano za potrebe posjetitelja. 

Kako započeti: 

 • Prikupljanje podataka: Počnite prikupljati informacije o preferencijama i ponašanju svojih klijenata. Alati poput Google Analyticsa mogu biti prava riznica. 
 • Korištenje AI alata: Platforme kao što su HubSpot ili Salesforce mogu vam pomoći automatizirati i personalizirati marketinške aktivnosti. 
 • Kreiranje personaliziranog sadržaja: Koristite uvide iz svojih podataka za kreiranje personaliziranih e-mailova, ponuda i sadržaja koji direktno komuniciraju s vašim klijentima. 

Korištenjem personaliziranog marketinga vođenog AI-em, ne samo da pratite trendove, već svojim klijentima nudite personalizirano iskustvo koje će ih natjerati da odaberu vašu uslugu umjesto bilo koje druge. To je poput osobnog conciergea za svakog vašeg klijenta – zar to nije fantastično? 

2. Dominacija vizualnog sadržaja 

Kako bi privukli pažnju ljudi i brzo prenijeli poruku, vizualni sadržaj je neophodan.

U čarter industriji, visokokvalitetne fotografije i videozapisi mogu prikazati luksuzno iskustvo i prekrasne destinacije, privlačeći potencijalne klijente. 

Vrste vizualnog sadržaja: 

 • Fotografije: Visokokvalitetne slike destinacija, avantura i jahti. 
 • Videozapisi: Virtualne ture na plovilima, svjedočanstva klijenata i prikazi najboljih lokacija. 
 • Infografike: Vizualno privlačni prikazi podataka, poput specifikacija jahti, cijena ili itinerara. 

Primjer iz prakse: Jedna hrvatska tvrtka za iznajmljivanje jahti povećala je rezervacije za 30% nakon što je na svojoj web stranici i društvenim mrežama pokrenula virtualne ture svojih plovila. 

Preporučene metode: 

 • Kvaliteta iznad kvantitete: Uložite u profesionalno snimanje i fotografiranje. 
 • Pričanje priče: Korištenjem vizuala ispričajte privlačnu priču o iskustvu plovidbe. 
 • Dosljednost: Održavajte isti vizualni stil na svim platformama.

 

3. Evolucija angažmana na društvenim mrežama 

Društvene mreže i dalje su moćan alat za dosezanje novih klijenata. Live streaming, Instagram Stories i videozapisi na TikToku neki su od najpopularnijih načina za interakciju s publikom

Metode prilagođene svakoj platformi: 

 • Instagram: Podijelite zapanjujuće slike i kratke videozapise jahti i destinacija. Koristite Instagram Stories za promocije i prikaze iza kulisa. 
 • Facebook: Kreirajte detaljne objave i održavajte live Q&A sesije. 
 • LinkedIn: Podijelite svoja mišljenja i postignuća kako biste se pozicionirali kao autoritet u svom području. 

Kako pristupiti: 

 • Interaktivne objave: Koristite ankete, kvizove i pitanja kako biste angažirali svoju publiku. 
 • Korisnički generiran sadržaj: Dopustite klijentima da dijele svoja iskustva i označe vašu tvrtku. 
 • Suradnje s influencerima: Radite s utjecajnim osobama iz putničke industrije kako biste promovirali svoje jahte široj publici. 

Alati i mjerenje: 

 • Raspored objava: Koristite programe poput Buffer ili Hootsuite za unaprijed planiranje objava. 
 • Analiza podataka: Pratite brojeve angažmana kako biste otkrili koji sadržaj privlači najviše pažnje. 

4. Značaj suradnje s influencerima 

U influencer marketingu, brendovi surađuju s popularnim osobama koje imaju veliki broj pratitelja i utjecaj na njihove kupovne odluke.

To može dovesti do partnerstva s utjecajnim osobama u čarter industriji , poput putopisnih blogera, Instagram zvijezda i YouTubera. 

Pronalaženje pravih influencera: 

 • Relevantnost: Osigurajte da publika influencera odgovara vašem ciljanom tržištu. 
 • Angažman: Pronađite influencere s visokim stopama angažmana, a ne samo s velikim brojem pratitelja. 
 • Autentičnost: Odaberite influencere koji iskreno cijene i poznaju vaše usluge te ih mogu promovirati s vjerodostojnošću. 

Ideje za suradnju: 

 • Organizirani izleti: Pošaljite influencere na besplatnu plovidbu i zamolite ih da podijele svoje iskustvo. 
 • Kreiranje sadržaja: Radite s influencerima na stvaranju visokokvalitetnog sadržaja poput videozapisa, blogova i objava na društvenim mrežama. 
 • Natjecanja i nagradne igre: Održavajte zajednička natjecanja ili nagradne igre kako biste povećali angažman i vidljivost. 

Mjerenje uspješnosti: 

 • Praćenje metrike: Koristite pratljive linkove i UTM parametre za mjerenje prometa i konverzija iz influencer kampanja. 
 • Analiza angažmana: Pratite pokazatelje kao što su lajkovi, dijeljenja, komentari i klikovi.

 

5. Strategije za poboljšanje SEO 

Ukratko, SEO je ključan ako želite da vaša čarter tvrtka bude pronađena online. To uključuje optimizaciju vaše web stranice i sadržaja za bolji rang na pretraživačima. 

Trenutni SEO trendovi: 

 • Optimizacija za glasovno pretraživanje: Uz rast glasovno aktiviranih asistenata, optimizacija za glasovno pretraživanje može pomoći u privlačenju više prometa. 
 • Mobile-first indeksiranje: Google daje prednost sadržaju optimiziranom za mobilne uređaje, stoga osigurajte da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima. 
 • Lokalni SEO: Fokusirajte se na lokalni SEO kako biste privukli klijente koji traže iznajmljivanje jahti u određenim regijama, poput Hrvatske, Grčke i Italije. 

Strategije za ključne riječi: 

 • Long-tail ključne riječi: Koristite specifične fraze koje potencijalni klijenti pretražuju, poput "najam luksuznih jahti u Hrvatskoj." 
 • Lokalne ključne riječi: Uključite ključne riječi specifične za lokaciju kako biste privukli lokalni promet. 

Optimizacija sadržaja: 

 • Kvalitetan sadržaj: Redovito objavljujte informativne i privlačne članke na svom blogu
 • Meta oznake i opisi: Optimizirajte meta oznake i opise relevantnim ključnim riječima. 

Alati za SEO: 

 • Google Analytics: Pratite promet na web stranici i ponašanje korisnika. 
 • SEMrush: Analizirajte i poboljšajte svoju SEO strategiju. 
 • Yoast SEO: Optimizirajte sadržaj za pretraživače uz pomoć alata poput Yoast SEO.

 

Da zaključimo, čarter tvrtke moraju pratiti najnovije digitalne marketinške trendove, posebice u konkurentnim mediteranskim tržištima poput Italije, Grčke i Hrvatske,  
 
Vaša online vidljivost i akvizicija klijenata mogu se značajno poboljšati implementacijom personaliziranog marketinga uz AI, korištenjem sjajnog vizualnog sadržaja, angažiranjem na društvenim mrežama, suradnjom s influencerima i poboljšanjem SEO strategija.  
 
Uključite ove trendove u svoju marketinšku strategiju već danas i ostvarite prednost pred konkurencijom. 
 
 
Slobodno nas kontaktirajte ili posjetite naš blog na čarter.hr za dodatne smjernice i detaljne uvide u 2024. godini.  
Neka vam ova sezona bude najbolja do sada! 

 • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja
IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja

Možete li zamisliti svoj život ili posao bez pomoći digitalnih alata? Naravno da ne možete, jer su digitalni alati postali neizostavni, ali i jer poboljšavaju i olakšavaju našu svakodnevicu. Predstavljamo vam IQNautics, digitalni alat koji će promijeniti vaš život i potpuno preokrenuti operacije vaše čarter tvrtke.

Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste
Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste

Blagoslov i prokletstvo čartera je atraktivna ponuda iz kojeg proizlazi lažan osjećaj sigurnosti - da će gosti doći sami od sebe te da nema potrebe dodatno ulagati u marketing. Branding je pak, osnova za čarter usluge.

Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu
Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu

Svi poduzetnici žele optimizirati svoje poslovanje i smanjiti troškove, no jedan od najvećih izazova je kako smanjiti osnovicu poreza na dobit, a pri tome ne ugroziti zaradu. Ivica Žuro u novom članku otkriva dozvoljene metode koje će vam pomoći da učinkovito smanjite porezne obveze i povećate profitabilnost vašeg poslovanja. Bez obzira jeste li mali, srednji pa čak i veliki poduzetnik, saznajte koje su to, lako primjenjive, strategije.

Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe
Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe

Smjer u kojem će tvrtka, organizacija ili zaposlenici ići, ovisi o tom jednom pojedincu - vođi tima i njegovu umijeću leadershipa. Uspjeh tvrtke uvelike ovisi o kvalitetama i vještinama tog pojedinca te hoće li moći opravdati odgovornost i povjerenje. No, koje vještine trebaju imati oni najbolji?