Što je lokalni SEO i zašto je važan za čarter tvrtke


Jeste li ikada razmišljali o važnosti lokalnog SEO-a? Znate li uopće što je to i kako to implementirati? Dajemo vam odgovor i smjernice kako da uvijek ostanete relevantni. Barem na lokalnoj razini.

Jeste li ikada gledali digitalni svijet kao na jedno ogromno prostranstvo prepuno informacija, mogućnosti, ali i konkurencije? Trebali bi. 
 
Ali usred te ogromne količine digitalnog sadržaja, postoji jedna stvar koja može istinski promijeniti pravila igre. A to je lokalni SEO (Search Engine Optimisation). 
 
Jednostavno rečeno, lokalni SEO koristi strategije koje pomažu tvrtkama biti bolje rangirane u lokalnim rezultatima pretraživanja.   
 
Još jednostavnije rečeno, možete na to gledati kao na svoj osobni GPS koji vodi ljude (vaše potencijalne i buduće goste), koji su online u vašoj neposrednoj blizini - pravo do vaših vrata.  


Uvod u lokalni SEO i njegovu važnost 

Lokalni SEO poznat je kao jedna od bitnih strategija digitalnog marketinga. Osmišljen je kako bi povećao vidljivost vaše tvrtke u lokaliziranim online pretraživanjima
 
Kada je netko online i traži usluge "near me/u mojoj blizini" ili navodi točnu lokaciju, veća je vjerojatnost kako će se tvrtke koje su optimizirane za ove pojmove pojaviti na boljoj, višoj poziciji u rezultatima pretraživanja. 
 
Ovaj oblik SEO-a smatra se gotovo nužnim jer vam pomaže doći do potencijalnih gostiju u vašoj blizini. Također vam omogućuje učinkovitiji pristup lokalnom tržištu.  
 
U današnjem digitalnom dobu, gdje online prisutnost određuje opstanak i rast poduzeća, korištenje lokalnog SEO-a nije više još samo jedna opcija koju trebate razmotriti, već je postalo i temeljna potreba. 
 
To posebno vrijedi za tvrtke koje prvenstveno posluju na lokalnoj razini, kao što su restorani, fizičke trgovine te, na kraju, i čarter tvrtke.  

Kada je riječ o čarter tvrtkama, doći do svojih klijenata okruženih velikom konkurencijom može biti izazov.

Kako razumijeti lokalni SEO za čarter tvrtke 

Kada je riječ o čarter tvrtkama, doći do svojih klijenata okruženih velikom konkurencijom može biti izazov. 
 
Ali čarter se kao nautički sektor, također može uvelike osloniti i na lokalnu interakciju i angažman, a ne samo na strane goste. 
 
Postoji određeni broj klijenata u čarteru koji traže specifične usluge “u blizini”, točnije usluge na točno određenoj lokaciji. Zbog toga vam je neophodna jaka lokalna online prisutnost
 
Kada vaši potencijalni gosti pretražuju pojmove kao što su "čarter tvrtke u mojoj blizini" ili "iznajmljivanje jahti u Zadru/Sukošanu/Biogradu/Trogiru", na rezultate prikaza uvelike utječe lokalni SEO. 
 
Stoga lokalni SEO ne treba promatrati samo kao neobaveznu komponentu vaše marketinške strategije. To može biti upravo ono što će vašu čarter tvrtku istaknuti u moru drugih. 

Implementaciji lokalnog SEO-a, a da bi on bio visokokvalitetan, treba pristupiti na više razina istovremeno. To je spoj nekoliko tehnika koje biste trebali primijeniti, a sve one bi trebale skladno funkcionirati, recimo to tako.

Tehnike za implementaciju visokokvalitetnog lokalnog SEO-a 

Ali kako zapravo implementirati lokalni SEO u svoj marketing i tako poboljšati svoju čarter tvrtku
 
Implementaciji lokalnog SEO-a, a da bi on bio visokokvalitetan, treba pristupiti na više razina istovremeno. To je spoj nekoliko tehnika koje biste trebali primijeniti, a sve one bi trebale skladno funkcionirati, recimo to tako. 
 
Za početak, postavite svoju čarter tvrtku na Google Maps (nekad se to radilo putem Google My Business-a). Drugo, potrudite se neka unos svih podataka o vašoj čarter tvrtki bude potpun, točan i optimiziran. 
 
Koristite snagu lokalnih ključnih riječi, fraza koje uključuju zemljopisne lokacije ili čak i regionalni govor. Kao čarter tvrtka, koristite i specifične fraze poput "najam luksuzne jahte u [naziv grada]" ili "najbolji čarter u [naziv grada]".  
 
Naš je savjet ujedno i prikupljanje autentičnih recenzija gostiju i njihovo uredno vođenje. Pod time mislimo kako trebate zahvaliti na svakoj ocjeni kada se za to ukaže prilika te odgovarati na upite. U slučaju negativne recenzije, potrudite se objasniti situaciju i riješiti eventualni problem na miran i ljubazan način. 
 
Recenzije također služe kao svojevrstan "social proof”. Oni dodaju kredibilitet vašem poslovanju. 
 
Još jedna stvar koju možete učiniti je "kultivirati" lokalne backlinkove. Backlinkovi su hiperveze drugih lokalnih tvrtki na vašu web stranicu. I služe za poboljšanje vaše digitalne reputacije.  
 
Surađujte s tvrtkama u vašem okruženju, blogerima i news portalima – i neka se svi oni povezuju na vašu stranicu. Ove veze jačaju vaš online autoritet i potiču osjećaj zajednice. Osobito unutar vaše lokalne industrije.   
 
I posljednja stvar koju možete učiniti je uložiti vrijeme u stvaranje kvalitetnog web sadržaja, koji je specifičan za vašu lokaciju. Redovito objavljujte blogove, članke ili videozapise koji rezoniraju s vašom lokalnom publikom.  
 
Davanje jedinstvenih informacija o lokalnim događanjima, marinama, pa čak i nautički savjeti, su ono što poboljšava vaš SEO. Sve ovo pozicionira vašu čarter tvrtku kao autoritet u vašoj regiji. 

 
Mjerenje utjecaja lokalnog SEO-a na čarter tvrtke  

Mjerenje utjecaja lokalnog SEO-a na čarter tvrtke uključuje praćenje nekoliko stvari, kao što su: 
 
Ključni pokazatelji uspješnosti (KPI) pomažu vam utvrditi donose li vaše strategije rezultate. Oni uključuju metrike kao što su postoci klikova (CTR), bounce rates (stope napuštanja početne stranice) i vrijeme provedeno na stranici. Prateći ih, možete steći uvid u ponašanje korisnika i interakciju s vašim webom, prilagođavajući svoje strategije kako biste optimizirali ove ključne čimbenike. 
 
Organski promet na web stranici ili broj posjetitelja koji dolaze na vaš web putem neplaćenih rezultata pretraživanja, definitivno pokazuje koliko je vaš SEO uspješan. Porast organskog prometa obično je u korelaciji s učinkovitom lokalnom implementacijom SEO-a. 
 
Rezultati lokalnog pretraživanja su najvažniji čimbenik. Viši rang u lokalnom pretraživanju znači veću vidljivost onima koji u vašem području traže vaše usluge. Pratite stanje za određene lokalne pojmove pretraživanja i promatrajte fluktuacije tijekom vremena. 
 
Stope konverzije ili postotak posjetitelja koji poduzmu željenu radnju (kao što je ispunjavanje obrasca za kontakt ili rezervacija), su također ključni. Optimizacija stope konverzije (CRO) može uključivati ​​testiranje različitih elemenata web stranice, kao što su CTA buttons (gumbi s pozivom na radnju) ili landing pages kako biste vidjeli što najbolje "prolazi” kod vaše publike. 
 
Porast ovih metrika često ukazuje na uspješnu implementaciju SEO-a. 
 
Pratite "Local Pack" ili "3-Pack" - blok od tri tvrtke koje se pojavljuju na vrhu Google rezultata pri pretraživanja za lokalne upite. Ako se vaša čarter često pojavljuje ovdje, to je znak kako sigurno idete u dobrom smjeru. 
 

Izrada lokalnog SEO plana za vašu čarter tvrtku  

Izrada lokalnog SEO plana za vašu čarter tvrtku uključuje ne samo informiranost ili domišljatost, već i sustavnu preciznost. Evo još nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste formulirali dinamičnu lokalnu SEO strategiju prilagođenu vašem čarteru:  
 
SEO revizija – temelj vaše lokalne SEO strategije. Ovo je dio gdje pomno provjeravate svaki dio svoje trenutne online prisutnosti, identificirajući prednosti i slabosti. Istražite kakav vam je cijelokupni SEO na web stranici, backlinkovi, lokalni “rječnik”  i ukupna izvedbu weba. 
 

Potražite ključne riječi s jakom poveznicom s vašim uslugama, kao i pojmove specifične za lokaciju koje bi potencijalni korisnici mogli koristiti. Ovo bi bi trebalo činiti samu jezgru strategije izrade vašeg sadržaja.

Istraživanje ključnih riječi - otkriva potencijalne izraze za pretraživanje koji odgovaraju vašoj tvrtki i lokaciji. Potražite ključne riječi s jakom poveznicom s vašim uslugama, kao i pojmove specifične za lokaciju koje bi potencijalni korisnici mogli koristiti. Ovo bi bi trebalo činiti samu jezgru strategije izrade vašeg sadržaja.  
 
Optimizacija sadržaja web stranice - sljedeć zadatak nakon što se identificiraju sve vaše ključne riječi. Imlementirajte te riječi u svoj sadržaj, meta opise i alt tekstove. Ali - pripazite na pretrpavanje; ključne riječi trebaju biti uvrštene prirodno, kako bi se sadržaj bio čitljiv. 
 
Strategija lokalnog SEO-a nije pothvat koji se "postavi i zaboravi". Redovito praćenje je neophodno. Analizirajte promjene prometa, rangiranja i angažmana kupaca i budite spremni ponovno kalibrirati svoje strategije prema potrebi. Ovakve prilagodbe na temelju izvedbe, dugoročno pomažu učinkovitosti vaše strategije. 
 
Tajna izgradnje čvrste lokalne SEO strategije leži u pažljivom posvećivanju i implementaciji svakog od ovih navedenih područja. A pomaže i ako ste stvorili i jedinstvenu čarter uslugu
 
Ne radi se samo o tome da budete viđeni; radi se o tome kako bi vas trebali vidjeti pravi ljudi u pravo vrijeme, na pravom mjestu. 


FAQ 

Koliko je važan SEO? 

SEO je sastavni dio svake strategije digitalnog marketinga. Mogli bismo ga nazvati i najvažnijim dijelom. SEO pomaže vašem čarteru steći vidljivost i povećava organski promet na webu. Ujedno poboljšava mogućnost pretvaranja običnih posjetitelja vašeg veba lojalne goste koji vam se vraćaju. u ponovne i lojalne kupce. 


Zašto je SEO važan za čarter tvrtke? 

SEO, posebno lokalni SEO, ključan je za čarter tvrtke jer povećava vašu vidljivost na lokalnoj razini. Pomaže vam privući turiste (također i lokalno stanovništvo) koji traže vaše usluge, što u konačnici potiče i rast poslovanja.

  • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu
Croatia Charter Expo 2023 - nezaobilazan događaj za čarter zajednicu

Zašto je Biograd Boat Show toliko poseban? Ovo je najveći nautički sajam Srednje Europe, na kojem se svake godine premijerno predstavljaju mnogi modeli jahti i brodica, te okuplja veliki broj najrelevantnijih dobavljače nautičke opreme. Usprkos izazovima ovaj sajam nautike ne samo kako je opstao, već iz godine u godinu bilježi rekorde u broju izlagača i posjetitelja. Ove godine Biograd Boat Show slavi svoj 25. rođendan. Yacht Charter B2B - Croatia Charter Expo će i ove godine biti glavno mjesto za povezivanje fleet operatera, yacht charter agenata i dobavljača. 

Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)
Kako zatvoriti čarter tvrtku (i ostati u plusu)

Što je zapravo nautička čarter tvrtka? Viđenje “na van” je uvijek kako je čarter nedostižni luksuz za mnoge. Ali stvarnost je kako se svatko bori sa svojim vlastitim problemima. U slučaju ako problemi dođu “do grla”, imamo nekoliko savjeta za vas.

Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru
Uloga pomorskog prava u održivim praksama u čarteru

Znate li kako pravila i zakoni utječu na čarter i pomorsku industriju? Katarina Ćosić nam donosi sve o tome koju ulogu pomorsko pravo ima u oblikovanju održivih praksi. Od međunarodnih sporazuma do ugovora između vlasnika broda i čartera, saznajte kako pravo pomaže u očuvanju morskih ekosustava i promicanju održivosti.

Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter
Prednosti responzivnog web dizajna za vaš čarter

U digitalnom svijetu, responzivna web stranica je obavezna za svaku čarter tvrtku. Osigurava besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, povećavajući mobilni i organski promet. To dovodi do viših stopa konverzije, jer korisnici mogu lako istražiti ponudu plovila i njihove cijene. Imate li responzivan web ili ste i dalje ostali na "starom"?