Marketing: 10 grešaka koje vam uništavaju poslovanje - 1. dio


Pitate se jeste li postigli svoje ciljeve i jeste li uspjeli zadržati lojalnost klijenata? Činite li tipične marketinške greške poput izostanka strategije, nedostatka autentične priče i neefikasne web stranice? Andreja Fazlić kaže kako je idealno vrijeme za preispitivanje. Saznajte koje su to greške zbog kojih ne ostvarujete željene prihode i kako ih ispraviti.

Dok nautička sezona lagano zalazi, postavlja se pitanje: Jeste li postigli sve što ste planirali? Jesu li novi klijenti pronašli put do vas? Što je s onima koji su već s vama surađivali - jesu li vam ostali vjerni i ove sezone? 
 
Ako su vam se obrve naborale čitajući ova pitanja, dobra je šansa da radite barem jednu od 10 uobičajenih grešaka s kojima se suočavaju mnoge tvrtke.  
 
Kako slijedi zatišje sezone idealno je vrijeme za preispitivanje i korekcije. 
 
U narednim redovima ću vam otkriti 10 najčešćih marketinških propusta koji mogu biti kamen spoticanja za vaše poslovanje, ali i ideje kako ih ispraviti.  
 

Greška 1 – Navigacija bez kompasa: slučajni marketinški potezi 

Random acts of marketing tj. "slučajni marketinški potezi" je termin koji se ponavlja kroz moje kolumne. Razlog je jednostavan: riječ je o učestaloj zamci u koju mnoge tvrtke upadaju. 
 
Danas, gotovo svatko koristi e-mail marketing, snima video sadržaje, upravlja web stranicama, aktivno je na društvenim mrežama i koristi PPC oglašavanje. No, koliko njih stvarno razmišlja strateški
 
Postavite sebi ključna pitanja: Imate li jasno definiran profil idealnog kupca - i to crno na bijelo, a ne samo u mislima? Razumijete li potrebe i interese vaše ciljane skupine? Znate li kako izazvati pravu emotivnu reakciju kod njih? 
 
Odgovori na ova pitanja trebali bi biti jasni i precizni. Ukoliko nisu, vrijeme je za reviziju vaše marketinške strategije. 
 
Okupite tim koji će biti sastavljen od članova iz različitih odjela - marketinga, prodaje, vodstva, a prema potrebi i iz servisa, knjigovodstva ili proizvodnje. Zajednički radite na jasnoj definiciji vašeg idealnog kupca. Neka vaš tim kreće od jedne ideje, ali neka ne stane dok ne postavi barem tri različite vizije. Razradite priču koja stoji iza vašeg brenda i usmjerite se na mapiranje korisničkog putovanja, kao i na definiranje vaših glavnih ciljeva. 
 
Važno je shvatiti da samo zato što je neki marketinški kanal popularan ne znači da je nužno pravi za vašu tvrtku. TikTok, na primjer, možda nije najbolje rješenje za svaku vrstu poslovanja. 
 
Kada budete imali čvrstu i dobro definiranu marketinšku strategiju, moći ćete s povjerenjem provoditi odabrane marketinške taktike, uvjereni da će one doprinijeti postizanju vaših ciljeva. 

 

Greška 2 – Vaša priča je bez osobitosti 

Ako pogledate malo web stranice lidera u određenim industrijama, sve manje više imaju isti obrazac. Mnoge čak i zvuče jako slično. Mogli bismo i pomisliti da uzalud troše svoje vrijeme, energiju i novac na random acts of marketing bez osobitosti.  
 
U životu je često bolje šutjeti ako nemamo što zanimljivo, konkretno za reći. Isto vrijedi i u poslu.  
 
Kupci su generalno željni nečeg posebnog u moru istog ili u najbolju ruku sličnog. A to je najjednostavnije postići emotivnom, privlačnom i potencijalno revolucionarnom pričom jer to je ono što angažira publiku. To je sveti gral marketinga; biti drukčiji, zanimljiv i ne bojati se pomaknuti granice. No, čini se da malo tko to zapravo shvaća. 
 
Ako ste se pronašli u ovoj točki stvari možete krenuti mijenjati tako da razmislite o problemima svojih kupaca i kako vaš proizvod, usluga mogu pomoći u rješenju. Kreirajte emotivnu priču koja to objašnjava, budite autentični, testirajte ju i iterirajte.  
 
Vaša priča treba biti srce svih vaših marketinških aktivnosti.  
 

Greška 3 – Imate web brošuru, a ne web stranicu 

Imate li na svojoj web stranici dovoljno edukativnog sadržaja za preuzimanje? Ne? 
Onda imate običan digitalni letak, u boljem slučaju brošuru. 
 
Ljudi žele biti informirani u svojim kupovinama. Pogotovo kad su spremni za sam čin kupnje.   
 
To je nešto što mnoge kompanije previde, a ključno je za učinkovit marketing.  
 
Dobra web stranica ne bi smjela samo pričati o sebi; trebala bi nuditi vrijedan sadržaj različitih formata za korisničko daljnje informiranje i educiranje o proizvodu. Tu mislim na sadržaj poput uputa vodiča, ebook-a ili webinara. Pravi obrazovni sadržaj, a ne blog post ili “kontaktirajte nas” stranica.  
 
Bez toga se propušta se prilika za konvertiranje posjetitelja u prave potencijalne kupce. 
 
Ako ste se našli u ovoj točci, ne brinite, ova propuštena prilika digitalnog marketing prisutna je kod mnogih tvrtki, pa sigurno i kod vaše konkurencije.  
 
Neki od ključnih detalja optimizacije su:  

 • Razumijevanje stvarnih informacijskih potreba svog ciljnog tržišta. 
 • Različitost formata sadržaja; nisu svi korisnici zaljubljenici u članke ili e-knjige. Neki preferiraju vizualne ili interaktivne formate. 
 • Promocija ovakvog sadržaja treba biti strateški planirana. 
 • Vrijedan edukativni sadržaj nije rezerviran samo za nove kupce i prikupljanje leadova. 
 • Sve u svemu, postoji jasna prilika za tvrtke da unaprijede svoje online prisustvo i konverzije kroz kvalitetan, ciljan i edukativan sadržaj. 

 

Greška 4 – Nemate pojma kako izgleda korisničko putovanje vaših kupaca 

Da biste imali stabilnu marketinšku strategiju i mogli provoditi ciljane marketinške taktike, morate do zadnjeg detalja poznavati korisničko putovanje svojih kupaca; kako postojećih, tako i potencijalnih. 
 
Mnoge tvrtke i brendovi započinju marketinške aktivnosti bez potpunog razumijevanja kako njihovi potencijalni kupci zapravo doživljavaju njihov brand kroz različite faze kupovine. Puno pažnje posvećuje se očiglednim marketinškim dodirnim točkama poput web stranica i e-mail kampanja, dok se druge ključne točke, poput prodajnih i korisničkih servisnih dodira, često zanemaruju. 
 
Postoji ogromna prilika u mapiranju i optimizaciji svakog dodirnog mjesta - ne samo u privlačenju većeg broja potencijalnih kupaca, već i u stvaranju kvalitetnijih prodajnih prilika
 
Korisničko iskustvo koje je pažljivo dizajnirano i orkestrirano na svakom dodirnom mjestu gorivo je sustava za generiranje prihoda tzv. Revenue Flywheel-a

Ako želite mapirati korisničko putovanje svojih kupaca, učinite sljedeće: 

 • Kreirajte idealnog kupca za svaki segment ciljanog tržišta. 
 • Mapirajte sve dodirne točke svakog kupca na njihovom putu kupovine. 
 • Definirajte kakve informacije bi ih mogle zanimati u kojoj fazi te kakva im iskustva želite pružiti pri interakciji. 
 • Kreirajte vrijedan edukativan sadržaj koji će doprinijeti tom iskustvu. 
 • Testirajte i iterirajte marketinške kampanje i taktike. 
   

Greška 5 – Ne priznajete druge izvore web posjetitelja osim organskog 

Kod većine tvrtki može se primijetiti sklonost ulaganju napora prema jednom ključnom izvoru prometa - organskom. Naime, dok je SEO važan alat u arsenalu marketinških taktika, mnogi zanemaruju potencijal drugih izvora posjetitelja. 
 
E-mail marketing, kao starija, ali još uvijek snažna taktika, često nije maksimalno iskorišten. Kvaliteta e-mail kampanja direktno utječe na broj posjetitelja web stranice
 
Društvene mreže, u svojoj organskoj formi, često su površno tretirane. S druge strane, plaćene reklame na društvenim mrežama, koje ciljaju specifične segmente, ne koriste se uvijek optimalno. 
 
Plaćeni oglasi na tražilicama mogu pružiti neposrednu vidljivost, ali mnoge tvrtke još uvijek ne ulažu u njih kao dio svoje sveobuhvatne i dugoročne strategije. 
 
Povezivanje s relevantnim web stranicama koje preporučuju vašu stranicu, često se promatra kao sporedni zadatak, iako može imati snažan utjecaj na dovođenje kvalificiranog prometa. 
 
Izravni promet je često zanemaren kao izvor, iako ukazuje na snažnu svijest o brandu i vjernost kupaca. 

 

Postoji jasna potreba za holističkim pristupom kada je riječ o privlačenju posjetitelja na web stranicu. Integracija i optimizacija svih dostupnih izvora, uz stalno testiranje i prilagodbu, mogu dovesti do konzistentnog povećanja prometa i boljih marketinških rezultata. 

O preostalih pet najčešćih grešaka koje vam mogu otežati poslovanje čitajte u sljedećoj kolumni.

 • Podijeli:

Andreja Fazlić

Andreja Fazlić

Andreja Fazlić osnivačica je konzultantske agencije Astarta: Bit koja djeluje na sjecištu marketinga, prodaje i razvoja poslovanja putem Inbound metodologije. Bez obzira uvodi li poduzetnike početnike u svijet digitalnog poslovanja, marketinga i prodaje, ili surađuje s već razvijenim organizacijama u transformaciji njihovog poslovanja, pomaže svojim klijentima sistematizirati, organizirati i provesti rješenja skrojena po njihovoj mjeri koja im omogućavaju lakšu prilagodbu promjenama tržišta i navikama potrošača, dok pri tome ostvaruju veće prihode i stabilniju poziciju na tržištu.

https://www.linkedin.com/in/andreja-fazlic/Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Enviromental, Social and Governance - budućnost poslovanja i nautike
Enviromental, Social and Governance - budućnost poslovanja i nautike

Znate li što znači ESG i kako se odnosi na suvremeno poslovanje? ESG nije samo još jedna u nizu modernih skraćenica; to je ključan koncept koji transformira poslovanje. Ivica Žuro donosi kako ESG utječe na financiranje, održivost, i čak nautički čarter, te kako se vaša tvrtka može prilagoditi ovim promjenama prije nego što bude prekasno.

SEO vs PPC - Što je bolje?
SEO vs PPC - Što je bolje?

SEO je idealan je za izgradnju online autoriteta i postizanje organske vidljivosti. Zahtijeva i kontinuiranu posvećenost, a rezultati su dugotrajni. PPC nudi brzo rješenje, postiže rezultate, ali je njegov učinak kratkoročan. I što onda odabrati?

ICE'23 - Tri dana, jedna lokacija, bezbroj prilika
ICE'23 - Tri dana, jedna lokacija, bezbroj prilika

Bliži nam se još jedan International Charter Expo, a ove godine se čini kako obara sve rekorde potražnje. I dok se traži “karta više”, a organizatori razmatraju otvaranje liste čekanja, saznajte što ICE’23 predstavlja u čarter industriji te zašto ne smijete propustiti ovaj B2B događaj.

Pravni izazovi razvoja i plovidbe autonomnih brodova
Pravni izazovi razvoja i plovidbe autonomnih brodova

Autonomni brodovi unose revoluciju u pomorsku industriju, ali povlače i brojne pravne izazove - odgovornost za nesreće, prilagodbe zakonodavstva i zaštite privatnosti podataka. Ujedno otvaraju i potrebu za međunarodnom suradnjom. Katarina Ćosić piše o tome koje sve izazove i pitanja ova inovacija povlači za sobom.