SEO vs PPC - Što je bolje?


SEO je idealan je za izgradnju online autoriteta i postizanje organske vidljivosti. Zahtijeva i kontinuiranu posvećenost, a rezultati su dugotrajni. PPC nudi brzo rješenje, postiže rezultate, ali je njegov učinak kratkoročan. I što onda odabrati?

Jeste li prisutni online, te koliko i na koji način, presudno je za uspjeh vašeg poslovanja. I zato je potrebno dobro razmisliti koje strategije koristiti.  
 
Dvije su strategije digitalnog marketinga koje se posebno ističu: 

 • SEO (Search Engine Optimization - optimizacija za tražilice)  
 • PPC (Pay-Per-Click - oglašavanje plaćeno po kliku

Iako se ove dvije strategije ponekad smatraju proturječnima, zbog svoje različitosti, SEO i PPC su zapravo osnovni način uz pomoć kojih vas vaša ciljana publika pronalazi.  
 
Ujedno su i glavni način uz pomoć kojeg ciljana publika (kasniji potrošači) reagiraju na sadržaj na vašoj web stranici.    
Obje ove strategije imaju svoje razlike, i to velike, kao i vrlo malo sličnosti, ali u kombinaciji... 
 
No, krenimo redom.    

 

Što je SEO i kako funkcionira? 

SEO (Search Engine Optimization) je praksa usmjeravanja pozornosti prema određenom web sadržaju kroz pretraživačke platforme. Ovaj proces nije samo sofisticiran nego je i svojevrsna tehnička manipulacija.  
 
SEO je i umjetnost, a zahtijeva razumijevanje kako pretraživači poput Google-a interpretiraju i rangiraju web stranice
 
Temelj za SEO je precizno korištenje ključnih riječi. Ključne riječi djeluju kao magneti za ciljanu publiku, a usmjeravaju ih ka relevantnom sadržaju. A taj se relevantan sadržaj (naravno) nalazi na vašoj web stranici
 
Osim toga, za SEO su također važni i kvalitetni backlinkovi. Njih možemo gledati kao digitalne preporuke. Služe kako bi povećavali kredibilitet i autoritet vaše web stranice u očima algoritama pretraživača. 
 
No, SEO nisu samo ključne riječi, sadržaj i backlinkovi.  
 
Tehnički aspekti, poput brzine učitavanja stranice, mobilne responzivnosti i korisničkog iskustva, su ključni faktori koji doprinose ukupnom SEO uspjehu.  
 
Primjer uspješne SEO strategije može se vidjeti na stranicama koje su optimizirane za specifične upite, poput "optimizacija čarter poslovanja". Takva web stranica ne samo što se pojavljuje na vrhu Google pretrage, već nudi korisniku upravo ono što traži. Na taj način stvara vrijednost za korisnika, ali i za vlasnika stranice. 

SEO ima jednu veliku prednost, a to je da je sposoban generirati dugotrajnu online vidljivost. SEO omogućava vašoj web stranici zauzeti određenu poziciju za pojedine pojmove.

Prednosti i nedostaci SEO-a 

Najveća prednost SEO-a leži u njegovoj sposobnosti generiranja dugotrajne online vidljivost. SEO omogućava vašoj web stranici zauzeti određenu poziciju za pojedine pojmove. Na taj način osiguravate kontinuiran i stabilan dotok prometa. U marketingu se takav promet zove i organski promet
 
Međutim, postizanje organskog prometa i vidljivosti ima svoje vlastite izazove - SEO zahtijeva strateško i pažljivo planiranje, te neprekidnu optimizaciju. Optimizacija je neophodna jer se algoritmi pretraživača i trendovi na tržištu redovito mijenjaju. 
  
SEO zahtijeva strpljenje, dosljednost i predanost. 
 
Unatoč svim izazovima, ako ih možemo tako nazvati - SEO je bio i ostao glavni element digitalne strategije svakog poslovanja. I to iz jednog razloga - njegovi dugoročni rezultati često nadmašuju početni trud i ulaganje
 
Prednosti SEO-a: 

 • Dugotrajna online vidljivost: pomaže web stranicama postići i održati visoku poziciju u rezultatima pretraživača, što osigurava dugoročnu vidljivost. 
 • Nema direktnih troškova po kliku: ne zahtijeva plaćanje za svaki klik, čineći ga ekonomski povoljnijim. 
 • Kontinuirani organski promet: omogućava stalni dotok organskih posjeta, što je ključno za održavanje web prometa. 
 • Povećava autoritet web stranice: dobro optimizirane web stranice često se smatraju pouzdanijim i relevantnijim, a taj njihov autoritet je razlog visoke pozicije na Google-u. 
 • Prilagodljivo tržišnim trendovima: može se prilagoditi promjenama u ponašanju potrošača i trendovima na tržištu, omogućavajući fleksibilnost u strategiji. 
   

Nedostaci SEO-a: 

 • Vremenski zahtjevan: uspostavljanje učinkovitog SEO-a može potrajati, posebno na konkurentnim tržištima, kao što je nautičko. 
 • Zahtijeva stalnu optimizaciju: SEO nije jednokratni posao; zahtijeva stalnu pažnju i ažuriranja kako bi se održali rezultati. 
 • Spori početni rezultati: Za razliku od plaćenog oglašavanja, SEO može zahtijevati više vremena kao bi se vidjeli “pravi” rezultati (stručnjaci kažu četo 3-6 mjeseci).  
 • Ovisnost o algoritmima pretraživača: SEO strategije moraju se prilagođavati promjenama u algoritmima pretraživača (koje nisu jako česte, ali se događaju). 
 • Zahtijeva strateško planiranje i stručnost: Učinkovit SEO zahtijeva stručnost i razumijevanje ovog dijela digitalnog marketinga te dobru sposobnost planiranja. 
   


Što je PPC i kako funkcionira? 

PPC (Pay-Per-Click) je model digitalnog oglašavanja, za kojeg možemo reći kako je transformirao promociju proizvoda i usluga.  
 
Kod PPC-a svaki klik postaje valuta - plaćate kada korisnik aktivno reagira s vašim oglasom. Jednostavno rečeno - nema klika, nema ni naplate.  
 
PPC omogućava i precizno ciljanje publike, gdje se oglasom mogu odabrati specifične demografske skupine, interesi ili ponašanja, uz pomoć alata za analizu i segmentaciju publike
 
PPC (Pay-Per-Click) oglašavanje iznimno je efikasno u privlačenju ciljane publike na brz i direktan način - možete odrediti svoj budžet i usmjeriti oglašavanje točno prema onim ljudima koji su najzainteresiraniji za vašu ponudu.  
 
Npr., kroz PPC, vaša čarter tvrtka može efektivno ciljati ljubitelje nautike ili luksuznih putovanja. Sve što trebate je kreirati oglase koji ističu ekskluzivnost plovidbe, pritom prikazati svoja najatraktivnija plovila i najljepše destinacije. 
 
PPC pruža mogućnost trenutnog praćenja učinkovitosti oglašavanja. Što znači kako svoje kampanje možete podešavati u stvarnom vremenu. 
 
Uz PPC možete optimizirati troškove i povećavati ROI (Return on investment - povrat ulaganja). 
  
Dok se oko vas trendovi brzo izmjenjuju, a konkurencija je sve veća, PPC je strategija za sve one koji žele efikasno dosegnuti svoju ciljanu publiku
 

PPC ima sposobnost da brzo istakne brand, proizvod ili uslugu. Pay-Per-Clicka omogućava i izrazito personalizirano oglašavanje.

Prednosti i nedostaci PPC-a 

Jedna od najistaknutijih prednosti Pay-Per-Clicka je sposobnost da brzo istakne brand,  proizvod ili uslugu u digitalnom svijetu. Rekli bismo - do pravih ljudi u pravo vrijeme.   
 
PPC omogućava i izrazito personalizirano oglašavanje, jer omogućava korištenje segmentacije demografskih i interesnih skupina. 
  
Međutim, ovaj model oglašavanja ima i svoje izazove. Primarni nedostatak je što svaki klik na oglas znači trošak, što može brzo iscrpiti budžet, posebno u visoko konkurentnim nišama. 
Osim toga, efikasnost PPC-a je često kratkotrajna - oglasi ostaju vidljivi samo dok se za njih plaća, s prestankom kampanje nestaje i prisutnost na tržištu. PPC također zahtijeva kontinuiranu prilagodbu i nadzor, kako bi kampanje ostale efikasne. 
 
PPC zahtijeva poznavanje tržišnih trendova, konkurencije i ponašanja potrošača. 
No, PPC-a je alat digitalnog marketinga, s kojim dobro pogođena kombinacija kreativnosti i analitičkog pristupa za rezultat može imati znatno povećan ROI
 
Prednosti PPC-a: 

 • Brza vidljivost: kampanje brzo povećavaju vidljivost oglasa na internetu, omogućujući trenutno izlaganje ciljanoj publici. 
 • Precizno ciljanje: publike se cilja na temelju demografskih podataka, interesa, lokacije i ponašanja na mreži - dakle, detaljno. 
 • Mjerljivi rezultati: detaljne analitike omogućavaju praćenje učinkovitosti kampanje, uključujući broj klikova, konverzije i ROI. 
 • Fleksibilnost budžeta: omogućava optimizaciju troškova, jer se budžet može kontrolirati i prilagođavati prema potrebama.  
 • Idealno za kratkoročne kampanje: posebno učinkovit za promocije koje zahtijevaju brzi odgovor ili privremeno povećanje vidljivosti. 
   

Nedostaci PPC-a: 

 • Trošak po kliku: svaki klik na oglas se naplaćuje, što može brzo povećati ukupne troškove, osobito ako je velika konkurencija. 
 • Kratkotrajna efikasnost: vidljivost PPC oglasa završava čim se prestane plaćati, tako da ima vrlo ograničene dugoročne učinke. 
 • Potreba za stručnošću: upravljanje PPC kampanjama zahtijeva znanje i iskustvo, što može biti izazov za one koji nemaju iskustva u digitalnom marketingu. 
 • Visoka konkurencija: u nekim sektorima, pa tako i u nautičkom, visoka konkurencija znači i visoke cijene po kliku te smanjeni ROI. 
 • Ovisnost o budžetu: PPC kampanje ovise o dostupnom budžetu, što ograničava mogućnosti malih tvrtki ili pojedinaca s ograničenim sredstvima.  

Iako SEO zahtijeva manje direktnih troškova, podrazumijeva dugotrajno ulaganje u kreiranje kvalitetnog sadržaja. PPC nudi trenutnu visljivost, ali i neprekidne troškove.

SEO vs PPC - usporedba troškova 

Kada uspoređujemo SEO i PPC, u onom što je bitno – u troškovima - osnovna razlika leži baš u strukturi troškova i načinu ulaganja.  
 
SEO, iako zahtijeva manje direktnih troškova, podrazumijeva dugotrajno ulaganje u kreiranje kvalitetnog sadržaja, tehničku optimizaciju web stranice i gradnju backlinkova. Što znači kako zahtjeva zapošljavanje internog ili vanjskog SEO stručnjaka. 
 
SEO zahtijeva vrijeme, ali rezultira dugoročnim dobitkom, kao što su stabilan organski promet i povećana online vidljivost. 
 
PPC model nudi trenutnu vidljivost i brze rezultate, ali to dolazi uz neprekidne troškove. Svaki klik na oglas predstavlja izravan trošak, posebno u visoko konkurentnim nišama.  
 
Budžet za PPC kampanje treba pažljivo planirati i optimizirati kako bi se maksimizirao povrat investicije. Učinkovitost PPC-a ovisi o kontinuiranom financiranju; čim se prestane plaćati, oglas nestaje. 
 

SEO vs PPC - usporedba vremenskog okvira i očekivanih rezultata 

Razumijemo kako bi nakon svega pročitanoga htjeli znati i vremenske okvire te očekivane rezultate za SEO i PPC.  
 
SEO možemo usporediti s maratonom - rezultati se postupno razvijaju tijekom vremena. Početna faza može trajati mjesecima, ali jednom kada se postigne visoki rang za određene ključne riječi, rezultati su najčešće dugotrajni i stabilni.  
 
PPC ćemo onda usporediti sa sprintom. Brzo daje vidljive rezultate, ali na kratke staze. Idealan je za kratkotrajne marketinške kampanje ili hitne promocije.  
 
PPC omogućuje trenutačno pozicioniranje na vrhu rezultata pretraživanja, ali njegova efikasnost ovisi o neprestanom ulaganju u oglase. Čim se prestane s plaćanjem, vidljivost (ali i promet) nestaju. 
 

 Za potpunu učinkovitost strategije digitalnog marektinga, preporuka je kombinacija optimizacije za tražilice SEO i oglašavanja plaćenog po kliku PPC.

Koji je bolji izbor, SEO ili PPC? 

Za učinkovitu strategiju digitalnog marketinga, preporuka je kombinacija oba – SEO za izgradnju dugoročne online prisutnosti i PPC za trenutačnu vidljivost i ciljane kampanje.  
 
Dok svaki od njih zahtjeva različite strategije i investicije, kada se koriste zajedno, mogu maksimizirati ukupni učinak i postići optimalne rezultate
 
Zapravo, SEO i PPC u kombinaciji, omogućavaju iskorištavanje potpunog potencijala digitalnog marketinga.  
 
Ali - pravi izbor između SEO-a i PPC-a ovisi vašim ciljeva, resursima s kojima raspolažete, ali i vremenskim okvirima.  
 
A koji su to? To ćete najbolje znati vi sami.  

 • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja
IQNautics – transformacija nautičke industrije i poslovanja

Možete li zamisliti svoj život ili posao bez pomoći digitalnih alata? Naravno da ne možete, jer su digitalni alati postali neizostavni, ali i jer poboljšavaju i olakšavaju našu svakodnevicu. Predstavljamo vam IQNautics, digitalni alat koji će promijeniti vaš život i potpuno preokrenuti operacije vaše čarter tvrtke.

Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste
Kako postati prepoznatljiv brand čartera i privući vjerne goste

Blagoslov i prokletstvo čartera je atraktivna ponuda iz kojeg proizlazi lažan osjećaj sigurnosti - da će gosti doći sami od sebe te da nema potrebe dodatno ulagati u marketing. Branding je pak, osnova za čarter usluge.

Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu
Metode za smanjenje poreza na dobit bez utjecaja na zaradu

Svi poduzetnici žele optimizirati svoje poslovanje i smanjiti troškove, no jedan od najvećih izazova je kako smanjiti osnovicu poreza na dobit, a pri tome ne ugroziti zaradu. Ivica Žuro u novom članku otkriva dozvoljene metode koje će vam pomoći da učinkovito smanjite porezne obveze i povećate profitabilnost vašeg poslovanja. Bez obzira jeste li mali, srednji pa čak i veliki poduzetnik, saznajte koje su to, lako primjenjive, strategije.

Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe
Leadership: Top 5 vještina koje stvaraju najbolje vođe

Smjer u kojem će tvrtka, organizacija ili zaposlenici ići, ovisi o tom jednom pojedincu - vođi tima i njegovu umijeću leadershipa. Uspjeh tvrtke uvelike ovisi o kvalitetama i vještinama tog pojedinca te hoće li moći opravdati odgovornost i povjerenje. No, koje vještine trebaju imati oni najbolji?