Strategije za dobivanje kvalitetnih backlinkova na vaš web


Jeste li znali kako je backlink building (izgradnja poveznica) ključna za poboljšanje online prisutnosti vaše web stranice? Naučite kako djeluju backlinkovi te razliku između dobrih i loših backlinkova. Čitajte dalje kako biste saznali kako poboljšati SEO svoje web stranice i ojačati njenu poziciju u digitalnom svijetu.

Optimizacija za tražilice (SEO) za vašu web stranicu može podsjećati na labirint u kojem vas čeka mnoštvo različitih stvari.

Zapravo to i jest – labirint. 
  
Ali vjerujete nam, ako SEO radite kako treba (i s pravim ciljem na umu), jednostavno je. 
  
U SEO-u postoje mnoge stvari na koje morate paziti te ih i učiniti na ispravan način. Jedan od njih je izgradnja povratnih veza tzv. link building.  
  
Ali što je zapravo link building? To je proces dobivanja hyperlinka/hiperveze s drugih web stranica na vašu web stranicu. Hiperveza (obično se samo naziva backlink ili link/poveznica) je jedan od načina na koji se korisnici mogu kretati među stranicama na internetu. 
  

Zašto je link building presudan za SEO uspjeh vaše web stranice 

Zašto je link building neophodan za SEO uspjeh? Zamislite veze kao digitalnu valutu na internetu; što više imate to je veća SEO vrijednost vaše web stranice
  
Oni su temelj velikog mehanizma algoritama tražilica, posebice Googleovih. 
  
Svaki link djeluje kao glas povjerenja s jedne stranice na drugu, dajući do znanja kako određeni sadržaj ima vrijednost, autoritet i relevantnost u ogromnom digitalnom svijetu. Visokokvalitetni backlinkovi “privlače” tražilice te vašu stranicu smatraju vjerodostojnom i važnom. 
  
U SEO-u, gdje je vidljivost ključna, link building nije samo strategija; to je kao stalni "razgovor" između vaše stranice i ostatka digitalnog svijeta. Razgovor koji određuje vaše mjesto u međusobno povezanoj mreži informacija. 
 

Treba znati prepoznati razliku između dobrog i lošeg backlinka. Dobar backlink doalzi sa relevantne webstranice koja ima nodređen ranking. Loši backlinkovi su oni na koje trebate paziti, a dolaze sa sumnjivih stranica ili samo povezivanja radi.  

Kvaliteta backlinkova - razlikovanje dobrih od loših 

Nisu svi backlinkovi jednaki. 
  
Kod SEO-a, nije posebno teško prepoznati razliku između dobrog i lošeg backlinka. Osobito ako to činite kako treba... 
  
Dobri backlinkovi su izvrsne digitalne preporuke, a pokazuju kako je vaš sadržaj pouzdan i visokokvalitetan.  
  
Međutim, loše veze su one koje dolaze sa sumnjivih ili nepovezanih web stranica i mogu vašu web stranicu dovesti u probleme s tražilicama poput Googlea. 
  
Važno je razumjeti koja je ovdje razlika, jer backlinkovi ne samo što poboljšavaju vašu web stranicu – uz pomoć njih gradite snažnu i respektabilnu online prisutnost. 
   
Dobri backlinkovi - dolaze s renomiranih i relevantnih web stranica. Djeluju kao pozitivna potvrda, poboljšavajući ugled vaše web stranice.  
Primjeri: 

 • Backlink s dobro poznatog bloga u vašoj industriji na vašu web stranicu  
 • Backlink s dobro rangirane web stranice na vaš informativni članak 
 • Backlink s nekog učilišta na vašu web stranicu 


Loši backlinkovi - dolaze sa problematičnih ili nerelevantnih web stranica. Mogu naštetiti rangu vaše web stranice, ali i dovesti do kazni.  
Primjeri: 

 • Backlink sa sumnjive web stranice niske kvalitete na vaš web 
 • Plaćeni backlink sa nerelevantne stranice samo “povezivanja radi” 
 • Backlink s web stranice s nezakonitim ili neetičnim sadržajem   

 

Za dobar link building plan morate proniknuti u umove svoje publike, saznati gdje provode svoje vrijeme online i kakav sadržaj zadržava njihovu pozornost.

Link building plan i link building tehnike 

Za dobar link building plan morate proniknuti u umove svoje publike, saznati gdje provode svoje vrijeme online i kakav sadržaj zadržava njihovu pozornost. To vam pomaže pronaći najbolje pozicije za backlink building, koji će privući ljude do kojih želite doći. 
  
Stvaranje personaliziranog backlink building plana mora biti prilagođen vašim ciljevima i vašoj specifičnoj publici. To ne bi trebao biti one-size-fits-all pristup, već strategija rađena po mjeri. 

Mogućnosti za guest posting  

Uz guest posting odnosno gostujuće objave, možete podijeliti svoje ideje i stručnost na tuđoj platformi. To je situacija u kojoj svi dobivaju - nudite vrijedan sadržaj novoj publici, postavljajući se kao stručnjak u svom području. Zauzvrat dobivate backlinkove visoke kvalitete s web stranice domaćina. To pomaže SEO-u vaše web stranice i proširuje vašu online prisutnost. 

Suradnički projekti – webinari i online radionice 

Udružite se s drugim web stranicama ili projektima – realizirajte zajednički webinar ili online radionice. Ova suradnja je fantastičan način svoje ime i web stranicu stavite “tamo vani”. U suradničkim projektima, dok radite zajedno, prirodno se međusobno povezujte na web stranice, što pomaže poboljšati vaš SEO. 

Stvaranje infografike koja se može dijeliti 

Vaša publika može lako razumjeti i podijeliti infografiku. Stvaranje vizualno privlačnih i informativnih infografika povezanih s vašom nišom potiče druge web stranice na dijeljenje vašeg sadržaja. Svaki put kada to učine, dobivate backlink na svoju stranicu. To je kreativan i učinkovit način za privlačenje pozornost publike, ali i drugih web stranica. 
  
Sve ove tehnike su više od puke izgradnje veza; radi se o stvaranju smislenih linkova i dijeljenju sadržaja koji ima vrijednost, što zauzvrat pomaže povećati vidljivost i vjerodostojnost vaše web stranice. 
 

Tajna privlačenja backlinkova prirodno leži u izradi sadržaja koji je informativan, neodoljivo publici i vizualno privlačan.

Stvaranje sadržaja vrijednog dijeljenja koji prirodno privlači backlinkove 

Tajna privlačenja backlinkova prirodno leži u izradi sadržaja koji je informativan, neodoljiv publici i vizualno privlačan. Ovo su načini s kojima ćete stvoriti sadržaj koji ima odjeka kod vaše publike: 

 • Detaljni vodiči s uputama 
 • Pronicljivi case studies 
 • Interaktivni kvizovi ili ankete 
 • Sveobuhvatna izvješća o industriji 
 • Platforme društvenih mreža 

Vaš sadržaj bi trebao pružiti vrijednost i potaknuti znatiželju i angažman, potičući čitatelje na dijeljenje na svojim društvenim mrežama. Kako vaš sadržaj privlači pozornost i dijeli se, on prirodno privlači backlinkove, djelujući kao magnet za SEO vrijednost. 
  
Društvene mreže su izvrstan su način za boostanje link buildinga. Ove su platforme kao pozornica koju možete koristiti za promoviranje svog sadržaja, interakciju s publikom i izgradnju zajednice oko vašeg brenda. 
  
Dijeljenjem svog sadržaja na društvenim mrežama ne samo što povećavate njegovu vidljivost, već potičete i dijeljenje linkova među svojim followerima - svaka objava postaje prilika za privlačenje linkova i poboljšanje SEO-a vaše web stranice. 
  

Mjerenje i analiza uspjeha u link buildinga 

Kod link buildinga, praćenje vašeg napretka je ključno. Upotrijebite alate kao što su Google Analytics, Ahrefs ili SEMrush za praćenje backlinkova koje ste prikupili. 
  
Ovi alati vam pokazuju kako backlinkovi utječu na promet vaše web stranice i rangiranje u tražilicama. Pažljivim praćenjem možete izmjeriti učinkovitost svoje backlink building strategije te donositi informirane odluke. 
  
Kvalitetnom analizom podataka moći ćete podesiti vaš pristup link buildingu. Pomoću analitike možete razlučiti koje taktike donose rezultate, a koje ne. 
  
Stalna analiza vam omogućuje prilagođavanje svoje strategije, fokusirajući se na tehnike koje daju najbolje rezultate. No, trebali biste reagirati na dobivene podatke i kontinuirano optimizirati svoj pristup za maksimalnu učinkovitost. 
  
Također se morate prilagoditi promjenjivim SEO trendovima i algoritmima. SEO pravila se stalno mijenjaju, s novim trendovima i ažuriranjem algoritama koji se redovito pojavljuju. Biti informiran i prilagodljiv je - ključno. 
  
 

Morate znati što se treba i što ne treba raditi u link buildingu – morate razumjeti i pridržavati se najboljih praksi struke.  

Što raditi i ne raditi kod link buildinga  

Bitno je znati što treba i što ne treba raditi u link buildingu – morate razumjeti i pridržavati se najboljih praksi
  
Izbjegavajte “prečace”, kao što je kupnja backlinkova ili pribjegavanje black-hat SEO tehnikama. Oni mogu ponuditi brzo rješenje, ali mogu dovesti do strogih kazni, poništavajući sve što ste do tada radili.  
  
Ako neke web stranice odbiju vašu ponudu za link building - to je prirodno u svakoj strategiji digitalnog marketinga. Nemojte se obeshrabriti, gledajte na takva iskustva kao na priliku za daljnje razvijanje vaše outreach strategije. Svako odbijanje je prilika za detaljniji pregled; pomaže vam usavršiti vaš pristup i pokušate ubuduće biti učinkovitiji u komunikaciji. 
  
Obavezno slijedite Google Search Essentials (ranije Google Webmaster Guidelines). Koristite ove smjernice i dobro se upoznajte se s ovim pravilima, kako bi vaša link building strategija ostala unutar Googleovog odobrenja. 
  

Napredne SEO link building tehnike 

Kako biste osigurali da sav vaš trud ima dugoročni uspjeh, usredotočite se na stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji organski privlači backlinkove. I radite to kontinuirano. Takav će pristup vašu web stranicu održati otpornom na promjene. 
  
Nakon što ste svladali osnove izgradnje poveznica, možete ući u sofisticiranije tehnike, kao što su: 
Ispravljanje neispravnih veza: Prepoznajte i zamijenite neispravne backlinkove na svojoj i  drugim web stranicama svojim relevantnim sadržajem. 
  
Tehnika Skyscraper: pronađite popularan sadržaj u svojoj niši, stvorite nešto bolje i ostvarite kontakt sa web stranicom koje povezuju s izvorni sadržaje. 
  
Spominjanja brenda bez backlinka: potražite gdje se spominje vaš brend, a nema poveznicu s vašim webom i zatražite od dodavanje backlinka. 
  
Izgradnja backlinkova na stranicu s resursima: ciljajte web stranice koje imaju sadržaj s resursima i predlažete dodavanje svog relevantnog sadržaja. 
  
Analiza backlinkova konkurenata: analizirajte backlinkova svojih konkurenata, identificirajte kvalitetne linkove i pristupite istim izvorima za povezivanje s vašim sadržajem. 
  
Uključivanje backlinkova u vaš SEO ne bi trebao biti izolirani pothvat, već sastavni dio vaše strategije. Objedinite izgradnju backlinkova s optimizacijom na web stranici, sadržajnim marketingom i tehničkim SEO-om. 
  
 
Izgradnja backlinkova je ključna za održivi rast web stranice. To uključuje izradu raznolikih linkova, od kojih svaki dodaje jedinstvenu vrijednost. Kontinuirano stvaranje visokokvalitetnog sadržaja bi trebalo biti srž vaše web stranice, jer organski privlači backlinkove poput magneta. 
  
Backlink building strategija može učvrstiti trenutnu poziciju vaše web stranice, ali vas i pripremiti za dalje. Stoga osiguravajte neka vaša web stranica ostane otporna i stalno raste u dinamičnom SEO svijetu.  

 • Podijeli:


Kategorije trendova


Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox

Najnoviji trendovi

Enviromental, Social and Governance - budućnost poslovanja i nautike
Enviromental, Social and Governance - budućnost poslovanja i nautike

Znate li što znači ESG i kako se odnosi na suvremeno poslovanje? ESG nije samo još jedna u nizu modernih skraćenica; to je ključan koncept koji transformira poslovanje. Ivica Žuro donosi kako ESG utječe na financiranje, održivost, i čak nautički čarter, te kako se vaša tvrtka može prilagoditi ovim promjenama prije nego što bude prekasno.

SEO vs PPC - Što je bolje?
SEO vs PPC - Što je bolje?

SEO je idealan je za izgradnju online autoriteta i postizanje organske vidljivosti. Zahtijeva i kontinuiranu posvećenost, a rezultati su dugotrajni. PPC nudi brzo rješenje, postiže rezultate, ali je njegov učinak kratkoročan. I što onda odabrati?

ICE'23 - Tri dana, jedna lokacija, bezbroj prilika
ICE'23 - Tri dana, jedna lokacija, bezbroj prilika

Bliži nam se još jedan International Charter Expo, a ove godine se čini kako obara sve rekorde potražnje. I dok se traži “karta više”, a organizatori razmatraju otvaranje liste čekanja, saznajte što ICE’23 predstavlja u čarter industriji te zašto ne smijete propustiti ovaj B2B događaj.

Pravni izazovi razvoja i plovidbe autonomnih brodova
Pravni izazovi razvoja i plovidbe autonomnih brodova

Autonomni brodovi unose revoluciju u pomorsku industriju, ali povlače i brojne pravne izazove - odgovornost za nesreće, prilagodbe zakonodavstva i zaštite privatnosti podataka. Ujedno otvaraju i potrebu za međunarodnom suradnjom. Katarina Ćosić piše o tome koje sve izazove i pitanja ova inovacija povlači za sobom.